Туризъм, забележителности и бизнес

Троян Екстрийм троянски Балкан  
област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Силистра, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Троян Екстрийм троянски Балкан
категория :: Забавления | Кетъринг   област :: Ловеч, хотели, къщи, вили за гости

адрес: Град Троян или някъде в Троянски балкан

телефони: 0883 372 115,0899 871 554
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    web: www.troyanextreme.troyan.biz

видове туризъм:
планински, еко

мин.цена : **** макс.цена : ****
за контакт : Мартин и Цецо

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
АПРИЛ 1876 година гр.Априлци
Баташовски девически манастир край град Априлци,
Баташовски мъжки манастир край гр.Априлци,
Батошево-Батошевски манастир "Успение Богородично",
Биосферен резерват Боатин град Тетевен,
Биосферен резерват Царичина край Тетевен-Рибарица,
Брестница-пещера Съева дипка до гр.Ловеч,
Вароша град Ловеч,
Видимското пръскало-централна Стара планина,
Водопади край гр.Тетевен м.Козница.България,
Връх "Мара Гидик" северен Джендем-Стара планина,
Връх Ботев-резерват северен Джендем-Стара планина,
Гложене-Гоженски манастир край гр.Тетевен-Рибарица,
Деветашка пещера край град Ловеч,
Екопътека "Пръските на водопада" край гр. Тетевен,
Екопътека по-стъпките на Васил Левски с.Орешак,
Екопътека по-стъпките на Захари Стоянов-Терзийско,
Етнографски комплекс в град Ловеч.България,
Зелениковски манастир в Троянски Балкан.България,
Изложение на художествените занаяти с.Орешак ,
Исторически музей град Ловеч,
Исторически музей град Тетевен област Ловеч,
Карлуково-пещера Темната дупка до Ловеч,
Крушина-Крушенски водопади,
Къкрена-Къкренско ханче до гр.Ловеч,
Ловешка средновиковна крепост град Ловеч,България,
Ловно място Сава Младенов край Рибарица и Тетевен ,
Ловното място Георги Бенковски Костина с.Рибарица,
Мостът на Колю Фичето гр.Ловеч,
Музей на Васил Левски в град Ловеч, България,
Музей на занаятите град Ловеч,
Народните художествени занаяти и приложни изкуства,
Национален пещерен дом град Луковит,
Паметник на Васил Левски в град Ловеч-България,
Паметник на Тодор Каблешков х.Хайдушка песен-Троян,
Покрития мост на Кольо Фичето в град Ловеч,
Природен феномен "Скалните кукли" ,
Резерват БОАТИН с.Рибарица гр.Тетевен,
Резерват Козница край с.Рибарица гр.Тетевен,
Римска крепост "Состра" гр.Троян-Ловеч,
Село Крушуна община Летница,
Стефаново-архелогически резерват Старо Стефаново,
Троянски манастир „Успение Богородично” обл.Ловеч,
Хисарлъка край град Ловеч,
Храм в СПА курорт Шипково община Троян,
Художествена галерия град Ловеч,
Хълмът "Стратеш" край град Ловеч.България,
Църква "Света Параскева",
Църква "Свети Георги",
Църквата "Света Петка Параскева" в град Априлци,
Църквата "Света Петка" град Троян,
Черни Осъм Природонаучен музей общ.Троян
 местност
информация

 

 Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян е единствен по рода си в страната.
Експозицията е открита 1968г. в сградата на първото в Троян следосвобожденско училище и е разположена в 10 зали.Във всяка от тях са представени различни занаяти - керамика, художествено дърво и металообработване, традиционни тъкани и облекла.Интересни са въстановките на занаятчийски работилници, интериор на троянска къща, макет на търговската улица.Ако посетите музея може да се разходите и по новопостроената улица на занаятите, където можете да разгледате и купите творби на местни майстори.
 Природонаучен музей – с Черни Осъм има за цел да отрази фауната на Централна Стара Планина. Състои се от три зали в които са изложени над 700 експоната на риби, земноводни, влечуги,насекоми, птици и бозайници. В атракционната зала, където са показани по-едрите горски обитатели можете да чуете записи от песни на птици, рев на мечка, виене на вълк и разбира се приятелското грухтене на дивите прасета.
За любителите на подземния свят осигуряваме превоз и посещение на Деветашката пещераи пещерата Топля.
Първата се намира недалеко от гр. Ловеч и е известна с огромните естествени отвори в тавана си и с това че е била използвана като военно хранилище в близкото минало. Релсите за влаковите композиции, влизали да товарят и разтоварват в пещерата-склад стоят и до днес (или поне малка част от тях).
Пещерата Топляе по-малка и се намира до с. Голяма Желязна (30 км.северозападно от гр.Троян) и язовир Сопот. Посещението на Топля може да се комбинира и с посещение на язовира.
При посещението на тези обекти трябва да се има предвид че размножаването на прилепите трае от 1 юни до 31 юли и проникването в този период е забранено.
Посещенията и на двете пещери са кратки разходки, за които не е необходимо нищо повече от удобни обувки.
Организираме и посещение на пещера „Водните дупки” по едноименната екопътека, но без проникване в нея, тъй като там се борят за своето оцеляване няколко вида застрашени прилепи.
В района има и много други красиви пещери (Райчова дупка– най-дълбоката пропастна пещера в България с 377 м. денивелация, Куманица– най-дългата водна пещера в Централен Балкан с 1656 м. проучена дължина, Птичата дупка- “перлата” сред троянските пещери, поради изключителната си красота и т.н.), но те се намират в биосферни резервати или на територията на национален парк „Централен Балкан” и проникването в тях за съжаление не е разрешено.
В района на Троянския балкан има множество водопади, но два от тях „пеят” най-хубаво -  Райското и Видимското пръскало. Първият е висок 124м. и е най-високия в България, а вторият със своите 80м. се нарежда на второ място в класацията на страната ни. Като че ли точно в тази част планината е решила да покаже цялото си величие – най-високия връх в Стара Планина дава началото на двата най-високи водопада в България. Райското пръскало се излива в Южния джендем под връх Ботев, а Видимското пръскало – в Северния джендем.
За тези които искат да видят първенеца възможностите са три:
1. Подход изцяло от юг до хижа Рай (най-лесен вариант, 4-5 часа)
2. Двудневен подход от север, който включва изкачването на северния склон и слизане от южната страна до хижа Рай (6-7 часа в едната посока, средна степен на трудност)
3. За по издържливите подхода е отново от север, но с изкачване на връх Ботев и слизане по стръмната „Тарзанова пътека” до хижа Рай (двудневен поход със средна до висока степен на трудност).
 
По северната стена на връх Ботев се спуска с буйна сила водопадът Видимско пръскало. До него се достига по изградената наскоро екопътека - опознавателен пешеходен маршрут, който предлага на посетителите в района на град Априлци възможност за една много приятна среща с природата на Националния парк Централен Балкан и резерват Северен Джендем. Трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и ни отвежда до скални стени, от които се спуска водопада.
Тук са видни и следите от лавината паднала през 1987 год. След като се  откъсва от билото и прелита 80 метра, при срещата й със земята се получава унищожителна ударна вълна, която поваля 10 ха вековни букови гори по протежение на цели два километра. Това е една от най-големите лавини, падали някога в България.
Ако погледнем към  билото на планината ще видим върховете Юрушка грамада и Параджика, които бележат общата граница на резерватите Северен и Южен Джендем. (разходка, лека степен на трудност, 4-5 ч. в двете посоки, възможност за съкращаване на това време посредством превоз с микробус).
Реките в троянско в по-горните си течения са бистри и чисти и са несравнимо средство за отмора и разхлаждане през летните горещини. Най-подходящи в това отношение са реките Черни Осъм и Видима, които образуват вирове дълги до 50 - 60 м. и дълбоки до 3-4 м.
На около 30 км. от Троян се намира и язовир Сопот, който е популярно място за спортен риболов. Предлагат се и водни колела под наем.
 Температурата на водата през лятото както в реките, така и в язовира достига 25 градуса.
Посещение на антично римско селище Состра - Крепостта Состра представлява римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. Намира се между градовете Троян и Ловеч.
Разположението му е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя свързващ провинция Долна мизия с провинция Тракия преминава в непосредствена близост до него. Освен укреплението, чиито останки са видими в момента,  е имало и селище, разположено извън крепостните стени, чието население е живеело и се е грижело за поддръжката на лагера и за изработка на оръжие.
При разкопките на крепостта са намерени антични съдове, сребърни монети, накити, както и бронзова маска. Всичко открито досега е напълно реставрирано и предадено в музея на народните художествени занаяти в гр. Троян, с изключение на бронзовата маска, която е на съхранение в националния исторически музей в София.
 
Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак – това е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Всяко лято в комплекса се организират национални и международни изложби с участие на български и чуждестранни майстори. В залите се показват предмети от керамика, дърво, метал, тъкани, накити, оръжие и други. Изложбата е и базар и предметите могат да се закупуват веднага.
„Росица Занкова - керамик арт ” ЕООД
Чудили ли сте се някога как се правят керамичните съдове? Ако искате да разгадаете мистерията заповядайте при Росица Занкова. Тука ще имате  възможността и вие сами да изработите нещо от глина с помощта на Роси и да си го вземете в къщи за спомен!
  Троянския балкан обхваща северните склонове на централна Стара Планина, издигащи се над селата Шипково, Чифлик, Бели и Черни Осъм и градовете Троян и Априлци. Освен че това е най-високата и най-алпийска част на планината, тя е и най-красивата. Тука се издигат върховете Кучето, Козя Стена, Амбарица, Купена, Жълтец, първенеца на Стара Планина Ботев и обвития в легенди Марагидик.
На територията на Троянския Балкан се намират и три резервата - Козя Стена”, Стенето”  и  Северен Джендем”, всеки от които има своя история и тайни. Красотата и чара на тези природни феномени са невероятни, но тя ще бъдат открити само от тези които се осмелят да достигнат вътрешността им.
Една от целите ни е насърчаване и стимулиране на туристите да оползотворят свободното си време според своите предпочитания. Чрез разнообразието на мероприятията, които предлагаме целим увеличаване броя на туристите и интереса към  дестинацията Троянски Балкан. Независимо дали си падате по разходки или планински преходи, маунтинбайк, катерене или ориентиране ние сме насреща. 
Гр.Троян се намира на 160 км. североизточно от  столицата ни, сгушен в северните  поли на Централна Стара Планина. Разположен е по бреговете на река Бели Осъм. Днес е общински център, а през Възраждането е бил прочут занаятчийски град. По-близките големи градове са Ловеч (30 км.), Плевен (60 км.), Габрово (70 км.) и Пловдив (120 км.).
Местонахождението на града в старопланинския предбалкан предполага богати възможности за автомобилен, пешеходен, вело- и отчасти воден туризъм.
Троянският балкан попада в границите на национален парк Централен Балкан” – една от най-големите и ценни защитени територии в Европа и любимо място за туристи и природолюбители. Управлението на парка има за цел опазване и съхраняване на неповторимата природа на Средна Стара Планина и съществуващите традиции и поминък.
Входните врати” към най-красивата част от Балкана са:
Село Чифлик (20км югозападно от Троян) - прекрасен планински курорт с горещи минерални извори и откирити басейни с топла минерална вода.
Над селото се намира резерват Козя Стена” с цъфтящия тук еделвайс. Туристическите маршрути ще ви заведат до различни природни забележителности и скални феномени.
Вечер след разходка в планината бихте могли да релаксирате в топлите минерални води на откритите басейни, а любителите на кулинарното изкуство ще могат да се насладят на кухнята в ресторантите на хотелите.
Село Шипково, което се намира в основата на прохода Троян - Рибарица също се слави с лечебните свойства на минералните си извори, формите са по-заоблени, преходите по-леки и това е прекрасно място за запознаване с планината.
Курортен комплекс Беклемето е на 22км югозападно от град Троян. Намира се под Троянския проход и Арката на Свободата. Разположен е на стария римски път Виа Траяна”, свързващ Мизия с Тракия и Бяло Море. Комплексът предлага чудесни условия за зимен и летен туризъм и е изходен пункт за разнообразни туристически маршрути из целия троянски балкан и към хижите Дерменка” и Козя стена”.
С. Черни Осъм пък се крие в сянката на върховете Амбарица и Купена. Резерват Стенето” с шеметните си пропасти кара сърцето да спре за миг, а легендите за несметни богатства скрити из пещерите в района  остават загадка и до днес. Тука е и Крали Марковата дупка – още един скален феномен с мистична обвивка.
На едно от последните места в нашия обзор, но съвсем не на последно място по красота и туристически и алпийски възможности е планинската земя над един от най-новите ни курорти – гр. Априлци. Резерватът Северен Джендем” и 800 метровата северна стена на най-високия връх в Стара Планина внушават респект дори и в най-големите смелчаги, а водопада Видимско Пръскало (80 м.) е втория по височина в България. По надолу по течението си р. Видима образува живописни каньони и дълбоки вирове – предпочитано място за разхлаждане през горещите летни месеци.
Ако някой иска да види най-високия водопад в страната ни ще трябва да достигне до южното подножие на връх Ботев. Райското Пръскало със своите шеметни 124 метра е неповторима гледка за всеки който обича природата!
Друга дестинация в близост до Троян, която се радва на добра посещаемост през горещите месеци от годината е язовир Сопот”. Тука бихте могли да поплувате, да се разходите с водно колело или да практикувате спортен риболов.
Преходи в планината с водач
  Ние предлагаме водене по полудневни, целодневни и няколкодневни маршрути не само в троянския балкан, но и  в цялата страна,  със степени на трудност вариращи от разходка до алпийско изкачване. По този начин взаимно ще изберем най-подходящия и пълноценен маршрут за вас и вашите приятели или семейство.
В някои от преходите преобладава изкачването, в други – слизането, а трети са предимно по равнинен терен. Това ни позволява да изберем похода според вашата спортна форма в момента, независимо дали тя  въобще липсва или сте на гребена на вълната”.
Особено приятно е потапянето в басейна с топла минерална вода след няколкочасовия излет в района на с. Чифлик или припичането до камината в някоя балканска хижа!
 От изходен пункт Беклемето
· Поход до връх Козя стена - хижа Козя стена (обяд на хижата) - минерални бани с.Чифлик и прибиране – 7-8 ч., ниска до средна степен на трудност
· Поход до хижа Дерменка (обяд на хижата) и връщане – 4-5 ч., ниска степен на трудност
· Поход до връх Козя стена и връщане – 2-3 ч., ниска степен на трудност
· Поход до връх Козя стена - Рогачеви камъни - барбекю на хижа Хайдушка песен и прибиране - 6-7 ч., средна степен на трудност
· Превоз до седалкова въжена линия гр.Сопот - хижаНезабравка - хижаДобрила - хижаДерменка - Беклемето - 6 -7 ч., ниска степен на трудност
· Превоз до хижа Дерменка -  хижа Добрила (обяд) и връщане – 4-5 ч., ниска степен на трудност
· Посещение скалния феномен Венците и връщане - разходка, ниска степен на трудност
· Превоз до хижа Дерменка – резерват Стенето – с. Черни Осъм – 4-5 ч., висока степен на трудност, изключително красив преход
· Разходка или превоз до заслон Орлово гнездо (възможност за организиране на барбекю)
От изходен пункт гр. Априлци
· Посещение на водопад Видимско пръскало и връщане – 4-5 ч.  ниска степен на трудност, възможност за организиране на барбекю и за превоз с микробус, което съкращава разходката на 2-3 ч.    
· Поход до хижа Плевен - пещера Водните дупки (без проникване в пещерата) и връщане – 5-6 ч. – средна до висока степен на трудност
· Поход до хижа Тъжа (обяд) – вр. Марагидик и връщане – 6-7 ч., – средна степен на трудност (възможност за превоз до хижа Тъжа)
· Поход до заслон Ботев (обяд) - вр. Ботев и връщане – 8-12 ч., средна степен на трудност
· Панорамна разходка из резерват Северен джендем”  - 2-3 ч., висока степен на трудност
От изходен пункт с. Черни Осъм
· Поход до хижа Амбарица (обяд)  и връщане  - 6-7 ч., средна степен на трудност
· Посещение на скалния феномен Крали Маркова дупка” и връщане  – 3-4 ч., средна степен на трудност
· Поход до хижа Дерменка през резерват Стенето” 4-5 ч., висока степен на трудност
· Разходка из резерват Стенето” по долината на р. Куманица – 1-2 ч., ниска степен на трудност
· Посещение на скалния свод Кралимаркова дупка” - 4-5 ч., средна степен на трудност
От изходен пункт с. Чифлик
· Поход до хижа Козя Стена (обяд)  и връщане  - 6-7 ч., средна степен на трудност
· Поход до хижа Ехо (обяд)  и връщане  - 6-7 ч., средна степен на трудност
· Поход до вр. Кучето и обратно  - 6-7 ч., средна до висока степен на трудност
· Поход до вр. Кашка  и обратно  - 3-4 ч.,ниска степен на трудност
· Поход до Рогачевите камъни  и обратно  - 2-3 ч., средна степен на трудност
· Поход до подножието на вр. Козя Стена  (обяд)  и обратно  - 5-6 ч., ниска до средна степен на трудност. Възможност за организиране на барбекю на хижа Хайдушка песен
Примерни двудневни маршрути
· с. Черни Осъм- хижа Амбарица, изкачване на върховете Амбарица и Купена и прибиране - средна до висока степен на трудност
· с. Черни Осъм- хижа Амбарица - хижа Добрила – хижа Дерменка – Беклемето - ниска степен на трудност, има и вариант с изкачване на връх Амбарица, който е по-тежък
· гр. Априлци – хижа Плевен – вр. Ботев - гр. Априлци - средна степен на трудност                                                                               
· Беклемето – хижа Козя Стена – хижа Ехо – с. Чифлик - средна степен на трудност
· с. Черни Осъм- хижа Амбарица – хижа Плевен – гр. Априлци -средна до висока степен на трудност
· гр. Априлци – заслон Ботев – хижа Рай и водопад Райско Пръскало и връщане през гр. Калофер или обратно през заслон Ботев до гр. Априлци  - средна степен на трудност
Преходи с велосипед
Разнообразния релеф отново ни позволява голяма гъвкавост при избирането на трасето. Туристическото градче Беклемето е особено подходящ изходен пункт, тъй като позволява извозването на гостите и велосипедите до Троянския проход (1500 м.н.в.) откъдето бихте могли да се насладите на прекрасното спускане на север до гр. Троян (460 м.н.в.) или околните села по стръмни или по-леки планински пътища или също така вълнуващото спускане на юг по римския път Виа Траяна” до с.Христо Даново.
За почитателите на адреналина е разработена стръмна писта за планински велосипеди, която върви под седалковата въжена линия над гр. Сопот и позволява използването на лифта за изкачване на туристи и евентуално техните велосипеди до хижа Незабравка. Карайте до забрава!
От изходен пункт Беклемето
· Беклеме - хижа Дерменка (обяд) и обратно – 4-5 ч., ниска степен на трудност
· Беклеме - хижа Дерменка -  хижа Добрила  и обратно  – 9-10 ч., ниска степен на трудност        
· Беклеме - хижа Дерменка -  хижа Добрила – хижа Незабравка -  гр.Сопот  и прибиране с микробус – 8-10 ч., висока степен на трудност
· Беклеме - хижа Чучул – гр.Троян – 3 ч., ниска до средна степен на трудност
· Беклеме – с.Балканец – 2 ч., средна до висока  степен на трудност
· Беклеме – с.Чифлик – 3-4 ч., висока  степен на трудност
· Беклеме – с.Бели Осъм – 2-3 ч., средна  степен на трудност
· Беклеме - хижа Чучул – Троянски манастир – 4-5 ч.,средна  степен на трудност
· Беклеме - хижа Чучул – махала Жеравица – с. Черни Осъм - 4-5 ч., средна  степен на трудност
· Беклеме  – махала Зеленика – с.Бели Осъм – 2 ч.,средна  степен на трудност
· Беклеме - с.Бели Осъм (по римски път Виа Траяна”) – 1-2 ч., средна  степен на трудност
· Беклеме - с. Христо Даново (по римски път Виа Траяна”) – 2 ч., средна  степен на трудност
Други
· с.Чифлик - хижа Хайдушка песен и обратно - 1-2 ч., ниска степен на трудност
· Превоз до прохода Троян – Рибарица и оттам спускане до с.Чифлик – 2 ч., ниска степен на трудност
· Превоз до прохода Троян – Рибарица – хижа Васильов и оттам или връщане обратно или спускане до с. Калейца – 3-4 ч., ниска степен на трудност
· Изкачване и спускане от най-високия връх в Стара Планина – Ботев (2384 м.) от север или юг, еднодневен или двудневен колопоход - средна до висока степен на трудност
· Гр.Априлци – Руслийски проход – с.Тъжа – 6-7 ч., лека степен на трудност
Еърсофт, катерене и въжени атракции, ориентиране, тиймбилдинг
Еърсофт
Това е една сравнително нова игра, която се заражда в страната на изгряващото слънце”. Използвана е при бойни учения в японската армия. Използват се пушки, които са точни реплики (тегло, размери и т.н.) на най-добрите автомати в света, но вместо куршуми изстрелват пластмасови топчета. 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com