Туризъм, забележителности и бизнес

Нощувки в Клисурски манастир-хотели, къщи, вили, стаи за гости, под наем до Берковица, Вършец, Чипровци и Монтана  

Хотели в Берковица хотели, къщи за гости, под наем в Берковица, вили под наем, за гости в Берковица, нощувки в Берковица, стаи за гости в Берковица, квартири в Берковица, хижи в Берковица, ресторанти в Берковица, механи в Берковица, барове в Берковица, природни забележителности в Берковица, културни, исторически забележителности в Берковица, музеи в Берковица, бизнес. Bulgaria travel, holidays in bulgaria of balkans, hotels in bulgaria, tourism in bulgaria

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Нощувки в Клисурски манастир-хотели, къщи, вили, стаи за гости, под наем до Берковица, Вършец, Чипровци и Монтана
категория :: Настаняване | Хотели   област :: Монтана, хотели, къщи, вили за гости

адрес: България-Нощувки в КЛИСУРСКИ МАНАСТИР между градовете Берковица и Вършец в област Монтана

телефони: 0886 56 06 12, 0886 56 06 13
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

мин.цена : 8 лв. макс.цена : ****

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
АНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ "КАЛЕТО"Берковица
Антична крепостКастра ад Монтанезиум град Монтана,
Археологическа експозиция лапидариум град Монтана,
Биосферен резерват Чупрене област Монтана,
Брусарски манастир Свети Архангел Михаил, Монтана,
Водопад “Ръжена бара”, с.Еловица, Монтанско,
Водопадите “Воден скок” и “Ланджин скок” Копиловци,
Врачеш-Врачешки манастир гр.Монтана,
Връх Ком Стара планина,
ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ гр.Берковица,
Добридолски манастир Света Троица до Лом,
Добридолският манастир „Света Троица” край гр. Лом,
Еко маршрути стартиращи от Берковица,
Етнографски музей - гр. Берковица,
Етнографски музей град Монтана,
Исторически музей в гр. Лом облМонтана, България,
Исторически музей град Монтана,
Клисурски манастир (Видинска епархия),
Клисурски манастир Свети Свети Кирил и Методий,
Копренската екопътека ,
Крепостта "Калето" край гр.Берковица,
Къща-музей "Иван Вазов" град Берковица,
Къща-музей “Христо Михайлов”в град Монтана ,
Лапидариум град Монтана,
Лесопарк "Калето" на север от град Берковица,
Лесопарк “Балова шума” Копиловци, Еловица, ,
Лопушански манастир Свети Йоан Предтеча до Монтана,
Местността "Синия вир" - на 3 км от Берковица,
Минерална баня град Монтана,
Останки антична крепост Калето,Градището-Монтана,
Паметник на българо-румънската дружба,
Паметник на воеводата Цеко Петков Лом-България,
Пешеходен маршрут Западна Стара планина (България),
Природни забележителности са “Меча дупка”,с.Камена,
Природонаучен музей град Монтана,
Района на "Здравченица" - на 9 км. от Берковица,
Регионален исторически музей град Монтана,
Резерват “Ускето” край Монтана, Чипровци, Копиловц,
Римска баня град Берковица област Монтана,
Хайдушки водопади - 9 км. от Берковица,
Храм „Св. св. Кирил и Методий” в град Монтана,
Художествена галерия Кирил Петров в град Монтана,
Художествена галерия град Берковица,
Църква "РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА" ,
Църква "Свети Николай Чудотворец"гр.Берковица,
Църква "Свето Възнесение",
Църквата “Св. Никола Нови” в град Лом,България,
Часовникова кула град Берковица,
Часовникова кула град Монтана,
Чешма "МАЛИНАРКА" град Берковица,
Чипровски (Железнишки) манастир Свети Иван Рилски,
Читалище "Постоянство" град Лом
 местност
информация

  Нощувки в  КЛИСУРСКИ МАНАСТИР между  градовете Берковица и Вършец в област Монтана

 Вършец е град в Северозападна България. Той се намира в Област Монтана и е в близост до град Берковица.Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня.
  Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.Минералните извори на Вършец са били използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Във Вършец от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Градът е разположен сред обширни гори, и въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма. Минералните води бликат от няколко извора с температура от 37° С. Водата им е бистра, безцветна, алкална, слабо минерализирана, с ниска водна твърдост и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа алуминий, желязо, барий, литий, фосфат, манган и др. Прилага се за лечение на сърдечно-съдови заболявания, болести на централната нервна система, двигателно-опорния апарат и др.
 Клисурският манастир датира от времето на Второто българско царство – в първоначналния си вид е построен през 1240 г. Във вековете на османско иго претърпява многобройни набези и опустошения. През 1862 г. светата обител е напълно разрушена и изгорена от берковския паша Юсуф бей на празника на Св. св. Кирил и Методий, а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г. от първия ктитор на манастира архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата “св. св. Кирил и Методи” е официално осветена от Видинския митрополит.
 През 1937 г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов. Иконостасът е истинско творение в българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската школа. Иконите в стария храм датират от ХVІІІ-ХІХ в. и повечето от тях са дело на зографа Никола Образописов. Преди няколко години е построен нов, значително по-малък храм на име "Св. Никола".
 Освен двете църкви, комплексът включва 3 големи жилищни сгради, голямо стопанство и магерница, обградили много добре поддържания вътрешен двор. През 2000 г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т.нар. “жива вода”, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.
 Клисурският манастир предлага отлични условия за почивка. Легловата база включва 80 легла и 2 апартамента.Стаите имат собствен санитарен възел.
 Ресторантът предлага традиционни български ястия с продукти от стопанството на Светата обител. Освен настаняване и храна се предлагат и планински излети, конна езда, фолклорни концерти, приготвяне на обредни хлябове.
 До Клисурския манастир от София се стига най-лесно по пътя за гр. Монтана през прохода Петрохан. На около 3 км. след гр. Бързия има разклон за гр. Вършец – след още 5 км. по него се стига до отбивката за манастира. Целият път е асфалтов, има указателни табели.
 Цени за настаняване в Клисурския манастир:
                              -цената е 8 лв./легло в стая
                -цената е 10 лв./легло в апартамент
 Забележителности и развлечения в района на Клисурския манастир:
 За тези които предпочитат излетите, Вършец разполага с красиви кътове за отдих и туризъм. Околностите на града също предлагат чудесна възможност за отдих и туризъм.
 
 Най-близкото и лесно достъпно място е местността Водопада на около 3 км. от центъра на Вършец. Пътят до нея върви покрай бистри реки през поляни, покрай орехи и ели.
 Към местността "Бялата вода", водят два пътя. Единият – за пешеходци, през "Иванчова поляна" - срещу течението на р. Голяма Баница, а другият асфалтиран 7 км.
  За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх "Тодорини кукли" (1785м.) .Той е една от най-високите точки на Стара Планина. До него е направена туристическа маркировка. С водач върхът е достъпен и за нетренирани ентусиасти. От него се виждат отсечените скали на Врачанския Балкан, връх Ком, а през ясни и летни дни се вижда сребърната ивица на р.Дунав.
  Красиви местности в района на гр.Вършец са : "Червения камък" и "Иванчова поляна".
   Източната част от котловина на гр.Вършец е типично карстов район – тя представлява хълмисто плато със средна надморска височина 1000 м. и стръмни склонове към долините на оградните реки (ср.н.в. 400м.). В "Страшенския" дял са проучени 79 пещери и пропасти, някои от които са най-дълбоките (дълбочина над 100 м.) и най-красивите в нашата страна, като по-известни са: "Соколска пещера", "Пещера Кръста", "Местност Барките", "Пещерен комплекс Кална Мътница" и местност "Испийски кладенец".
  Общинският музей - притежава експозицията в 4 раздела : "Античен", "Археологически находки и монетна колекция", "Балнеология" и "Етнография".
  Градска художествена галерия - разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс;
   Градски лесопарк е създаден е в началото наминалия век (1911-1912г.) с доброволния труд на местните хора под ръководството на първия бански лекар д-р Дамян Иванов. Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас след Борисовата градина в София. Града притежава и уникален булевард с чинари и Секвоя Гигантея – дърветата са на възраст около 100 години.
  Други интересни места са свързаните с историята на града: "Римските калета" и "Християнските храмове".
  Природата е важна за нас,а ние вярваме,че и за Вас.Няколко дни прекарани на това място ще Ви дарят със здраве и максимален заряд,за да вдигнем високо глава и да продължим смело напред.
 Ние не предлагаме просто нощувка или обикновенна почивка,а здраве и спокойствие от природата.Мястото е магическо и отнема всякакво напрежение и стрес.
   Елате и се убедете сами!
 Забележителности и възможности за туризъм в област Монтана, може да разгледате в рубрика Забележителности.
 Съседни област с възможности за туризъм са Видин, Враца и Софийски регион.
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com