Туризъм, забележителности и бизнес

Къщи до Каспичан. ПРИ БАЙ РУСИ  

http://www.bairusi.alle.bg Къщи за гости в село Кюлевча около Каспичан, вили под наем, хотели, бунгала в село Кюлевча около Каспичан, селски, еко туризъм, природни, културни, исторически забележителности в село Кюлевча около Каспичан

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Добрич, хотели, къщи, вили, бунгала за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Къщи до Каспичан. ПРИ БАЙ РУСИ
категория :: Настаняване | Къщи   област :: Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем

адрес: България-Къща за гости "ПРИ БАЙ РУСИ" около Каспичан, област Шумен

телефони: 0889 63 00 64, 0885 88 56 98
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    web: kashti-zagosti-kaspichan.tourism-hotels-bulgaria.com

видове туризъм:
еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

мин.цена : 15 лева макс.цена : ****

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
1300 години България Шуменско плато
Археологически музей ” Велики ПРЕСЛАВ” ,
Безистена в град Шумен.България,
Връх Търнов, Шуменско плато край град Шумен,
Златаревски манастир Свети Апостол Петър и Павел ,
Историко-архелогически резерват град Шумен,
Исторически музей град Шумен,
Къща-музеи "Домът на Панчо Владигеров" в Шумен,
Къща-музей "Добри Войников" град Шумен,
Мадарските скали край Мадара, обл. Шумен, България,
Мадарския конник гр.Мадара обл.Шумен,
Мемориален комплекс Създателите на България-Шумен,
Преславски манастир Свети Свети Кирил и Методий ,
Провадийското плато, обл.Шумен, туризъм в България,
Резерват Жълта локва,
Среброва къща град Шумен,
Средновековни мегалити /девташлари/ гр.Плиска,
Стара столица-Велики Пресляв,
Томбул джамия град Шумен,
Църква "Свето Възвесение" най-старата църква Шумен,
Часовникова кула в град Нови Пазар,
Часовникова кула в град Шумен,
Читалище "Добри Войников" град Шумен,
Шуменска крепост град Шумен,
Шуменското плато край град Шумен,
Язовир Кюлевча край град Шумен, туризъм в България,
Язовир Тича
 местност
информация

Къща  за гости "ПРИ БАЙ  РУСИ" е напълно реставрирана в типичния за региона стил. Разполага с пет двойни и две тройни стаи. Всяка стая е оборудвана със самостоятелен санитарен възел и телевизор, също така и безжичен интернет достъп. Отоплението става чрез локално парно. Освен това в обекта има паркинг, банкетна зала с капацитет до 30 души, механа в стар български стил с камина, има възможност за ползване на оборудвано кухненско помещение, барбекю с навес. След предварителна заявка може да се приготвя печено агне и други ястия на пещ. Има възможност за настаняване на домашни люимци, практикуване на алтернативен туризъм, лов и риболов. От къщата се разкрива прекрасна гледка към едноименния язовир носещ името на селото !
На 4 км от Мадарския конник, а също в близост са Плиска и Преслав!

ЦЕНИ:
•Двойна стая - 35 лв.
•Тройна стая - 45 лв.
•Ползване на кухненски бокс + 5лв върху цената на стаята.
•Банкетна зала - по договаряне.
•Приготвяне на агне и други ястия на пещ - по договаряне.
Неплатена стая до 11.00 ч. на следващия ден се счита за освободена !
Непотвърдена резервация до 24 часа преди наемането на стая се счита за невалидна!
Цените са с ДДС в български лева !

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РЕГИОНА

Историческически резерват “Мадара”

Национален историко- археологичен резерват Мадара се намира на територията на шуменска област в непосредствена близост до областния център – 18 км и Първата българска столица Плиска – 10 км. Върху скалите на Мадарското плато е изсечен единствения по рода си в Европа скален релеф – Мадарски конник. Богатството на откритите археологически паметници датирани от IV хил. преди Христа до XV век, дават основание на изследователите да нарекат Мадара "Българската Троя".
Най-забележителния паметник в резервата е уникалният скален релеф Мадарски конник. Единствен в Европа, той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава. Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват подвизите на трима български ханове – Тервел, Крум и Омуртаг. От 1972 година Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. В историческата наука Мадара е известна и като култов център. Тук могат да се видят светилища, езическо капище, християнски черкви, параклиси. През XIV век в скалите на платото, е бил създаден най-големият в България скален манастир с над 150 килии.
Днес НИАР "Мадара" е един от най-посещаваните в страната туристически обекти.

Национален историко-археологически резерват "Плиска"

Столица на Първата българска държава, основана от Аспарух. На площ от 23 km2 са разположени останки от монументални архитектурни обекти. В археологическия музей е показан битът на населението, материалната и духовната му култура от периода VII-X век.
Основана от хан Аспарух през 681 година, вероятно върху старо славянско селище, Плиска е столица на България до 893 година. Стогодишни археологически проучвания разкриват останките от  "външен" и "вътрешен" град, Тронна палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 километра от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм – Голямата базилика. Разкритите останки са консервирани и по същество представляват музей на открито. Находки от резервата, показани в музейната експозиция, представят бит, материална и духовна култура на жителите на старата столица. Тя се намира се на 28 километра Североизточно от град Шумен и на 2 километра от съвременният град Плиска

Историко-археологически резерват "Шуменска крепост"

На 3 километра западно от град Шумен се издига Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Христа/. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.
През ранното и късно средновековие Шуменската крепост е била българска твърдина изиграла важна роля в историята. Просъществувала е и в началния период на османското владичество.
През 1444 година, по време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело, тя била разрушена и опожарена.
Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Крепостна и култова архитектура, жилищни и стопански сгради и хиляди движими паметници свидетелстват за разнообразните й функции през различните епохи, най-вече през времето на Второто българско царство.
Днес Шуменската крепост е експонирана като музей на открито.

Комплекс – паметник “Създатели на Българската държава”

Монументът е открит на 28.11.1981 година, в чест на 1300 години от създаването на българската държава и пресъздава най- важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон.
Дело на творчески колектив, с ръководител проф. Крум Дамянов.
Сложната композиция от осем бетонни тела, изградени под различен ъгъл, оформя две полузали, в които се сменят сянка с полусянка, ритъм и форми, контраст и хармония.
Експозицията започва с фигурата н хан Аспарух, в чиито крака е кучето, използвано от прабългарите за жертвоприношение. Зад хана се намира конят, играл важна роля в живота на предците ни, а над опашката му са изписани части от “Именника на българските ханове” – най-стария писмен документ.
Галерията на хановете представя: Тервел – най-добрият дипломат, Омуртаг – строителят, издигнати на 18 метра височина, обградени с надписи от стари хроники. Под тях е изписан Читаларският надпис: “Човек и добре да живее умира, и друг се ражда…”.
Преломът на историята – приемането на християнството е представено чрез напрегнатата фигура на княз Борис, устремена в бъдещето. Тук елементите имат най-сгъстен и конфликтен характер, а двете бетонни тела оформят в горната си част въздушен кръст.
Във втората полузала, наречена “Златният век”, композицията се състои от 4 скулптурни групи: Симеон – владетелят, построил столицата по византийски образец, разширил територията ни до три морета, книжовниците – Наум, Климент и Ангеларий - създали литературните школи в Плиска и Охрид, превели богослужебните книги на достъпен език, болярите – следвали владетеля във всички начинания, войните – без които Симеон не би спечелил битка. Под жезъла е изписан куплет от стихотворение, в коте Симеон се сравнява със създателя на Александрийската библиотека.
Паметникът учудва с грандиозността и огромните си размери. Мозайките, изпълнени във византийска техника, с неизменното преобладаване на златни тонове са изпълнени от естествени камъни.Томбул джамия

Шериф Халил паша джамия, известна повече като Томбул джамия (на турски: Tombul Camii) е мюсюлмански храм, който в миналото е бил разположен в централна част на град Шумен. Впоследствие, с изместването на централната градска част, джамията остава в югозападната част на града. Името на сградата “томбул” идва от формата на купола (на турски: tombul означава събран, струпан, дебел, надут, топчест). Строежът ѝ започва през 1740 г. и приключва през 1744 г.

Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка, състояща се от дванадесет стаи (пансион към медресето). В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник, преминаващ в кръг, който завършва със сфера (кубе). Върхът на кубето е на височина 25 метра от земята. Молитвената зала е изпъстрена с растителни и геометрични фигури и много надписи на арабски език, които са сури от Корана. Дворът на джамията е известен като “аркаден”, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето на джамията е с височина 40 метра.

Томбул джамия е най-голямата джамия на територията на България. В нея като подпорни колони са използвани колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара някои учени да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена джамията и че руините са унищожени и разграбени след това.

Томбул джамия е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Забележителности и възможности за туризъм в област Шумен, може да разгледате в рубрика Забележителности.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com