Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели Мадара. Замъкът на Тервел   

Хотели в Мадара, къщи за гости в Мадара, вили под наем в Мадара, нощувки, квартири до Мадарски конник, природни забележителности, културно-исторически туризъм около Мадара, Шумен.

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Перник, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Хотели Мадара. Замъкът на Тервел
категория :: Настаняване | Хотели   област :: Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем

адрес: Спа хотел Луксозна СПА вила "Замъкът на Тервел се намира в Мадара, област Шумен. Вили, къщи, туризъм, хотели в Мадара Мадара хотели

телефони: 089 878 8531
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com

видове туризъм:
еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа

мин.цена : **** макс.цена : ****

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
1300 години България Шуменско плато
Археологически музей ” Велики ПРЕСЛАВ” ,
Безистена в град Шумен.България,
Връх Търнов, Шуменско плато край град Шумен,
Златаревски манастир Свети Апостол Петър и Павел ,
Историко-архелогически резерват град Шумен,
Исторически музей град Шумен,
Къща-музеи "Домът на Панчо Владигеров" в Шумен,
Къща-музей "Добри Войников" град Шумен,
Мадарските скали край Мадара, обл. Шумен, България,
Мадарския конник гр.Мадара обл.Шумен,
Мемориален комплекс Създателите на България-Шумен,
Преславски манастир Свети Свети Кирил и Методий ,
Провадийското плато, обл.Шумен, туризъм в България,
Резерват Жълта локва,
Среброва къща град Шумен,
Средновековни мегалити /девташлари/ гр.Плиска,
Стара столица-Велики Пресляв,
Томбул джамия град Шумен,
Църква "Свето Възвесение" най-старата църква Шумен,
Часовникова кула в град Нови Пазар,
Часовникова кула в град Шумен,
Читалище "Добри Войников" град Шумен,
Шуменска крепост град Шумен,
Шуменското плато край град Шумен,
Язовир Кюлевча край град Шумен, туризъм в България,
Язовир Тича
 местност
информация

  Луксозна СПА вила "Замъкът на Тервел"
Желае ли Вашето семейство и приятели луксозно и спокойно място, което да съчетава едновременно море, планина , културно-исторически и природни забележителности, без шума и напрежението на големите градове и туристически комплекси, но същевременно близо до тях? Ако ДА, ние, Вашите домакини, Ви представяме :
Нова/ І. 2009 г./ СПА вила (10 възрастни + деца) построена в стила на античносредновековен замък, намираща се в Североизточна България, близо до топлото черноморско крайбрежие, в слънчевото село Мадара, което е на една и съща географска ширина с френската Ривиера и областта Тоскана в Италия.Тя е една от малкото СПА вили-замък под наем в Европа с вътрешен отопляем басейн с хидромасаж и хромотерапия, 4 мраморни бани с хидромасаж и с пет слънчеви панорамни тераси на три нива с над 130 кв.м. площ. И също като вилите от древния Рим е с водно подово отопление.

Освен това СПА вила "Замъкът на Тервел" е НАЙ-ЛУКСОЗНАТА ВИЛА, която може да наемете в България. Тя е единствената СПА вила под наем в страната и още е: - едиствената с ВЪТРЕШЕН, ЦЕЛОГОДИШНО ИЗПОЛЗВАЕМ 8 МЕТРОВ ОТОПЛЯЕМ БАСЕЙН С ХИДРОМАСАЖ И ХРОМОТЕРАПИЯ; - единствената с ТРИ БАСЕЙНА – един вътрешен и два външни. - единствената с ВОДНО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ НАВСЯКЪДЕ / изключително подходящо за деца /; - единствената с 4 МРАМОРНИ БАНИ, с 4 хидромасажни панела и 3 вани; - единствената със сушилня и LCD телевизори навсякъде. - единствената СПА вила - ЗАМЪК със 100 кв.м. панорамна тераса с изглед във всички посоки; - едиствената със собствен вътрешен паркинг и СПОРТНО ИГРИЩЕ с детска площадка; - И НАЙ-ВЕЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИМА ВСИЧКО ТОВА ЕДНОВРЕМЕННО.

СПА вила "Замъка на Тервел" се намира на 100 метра от началото на Националния историко-археологически резерват Мадара, който със своите останки от 7 исторически епохи, е уникален за световната цивилизация и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, които могат да се посетят от "Замъка на Тервел":
І. МАДАРА

1/ Само на 100 м от "Замъка" се намират останките на огромна 2000 годишна римска вила, с над 100 помещения / басейни, конюшни, зали, стаи и др./, затова и улицата до замъка се казва " Римска вила"

2/ На 800 м от замъка сред разкошни смесени широколистно-иглолистни гори и паркове е разположен световно известния Национален историко-археологически резерват Мадара, в който има останки от 7-те епохи: първобитната, праисторическата / каменната /, тракийската,римската, византийската и от Първата и Втора българска държава.Още от праисторически времена Мадара с нейните богати находища на кремък е била център на производството на каменни оръжия и сечива. От зората на човечеството Мадара е култов религиозен и обществен център на българите и предшествениците им.В резервата има останки от праисторически, антични, ранно и късно средновековни сгради и култови комплекси. Тук са и най-многобройните и високи скални манастири / повече от 150 килии/ в България и ортодоксалния свят.

3/ На 900 метра от " Замъка" се намира единствения в Европа скален барелеф - Мадарския конник / VІІІ век/ .Изсеченият на 23 метра височина 1300 годишен барелеф и многобройните надписи около него свидетелстват за величието и мощта на ранните български владетели, на които са плащали данък дори императорите на източната римска империя. Барелефът представлява триумфиращ владетел - символ на мощта на първата българска държава . В естествена големина са изобразени КОННИК в ход на дясно, ОРЕЛ в хералдична поза летящ пред него, подскочило КУЧЕ, което го следва и прободен с копие ЛЪВ, повален под предните крака на коня. Композицията е уникална каменна метафора , символизираща всепобеждаващия български владетел, победил най-мощните империи на времето си- Византия и Арабския халифат / представени като лъв-най-могъщият хищник, царят на животните/. Каменната композиция напомня за триумфалните сцени, античните художествени традиции / Тракийския конник / и християнските светци-войни / Св. Георги /.
Считаният за създател и изобразен на релефа кан Тервел векове наред в западно-европейските хроники е описван като спасител на Европа от нашествието на Арабския халифат в VІІІ век, който по това време вече е превзел Иберийския полуостров, цяла северна Африка, Арабския полуостров, Близкия и Среден изток и дори великата Персийска империя чак до Индия. Арабската империя наречена халифат в онази историческа епоха е била най-голямата империя и военна сила, която светът е виждал дотогава. Великият пълководец превзел повечето от тези земи - Маслама, който е брат на халифа, най-сетне е спрян и победен от войските на Тервел, като с това е спасен Константинопол и е провалена кампанията за завладяване на Европа от невижданата дотогава 200 000 армия на Арабския халифат. В чест на това императорите дават на Тервел титлата "цезар". Мадарският конник е обявен от организацията на ООН-ЮНЕСКО за световен паметник на културата още през 1979 г.Паметникът е част от голям антично-средновековен археологически комплекс, обхващащ обекти с културно, религиозно и военно предназначение. Барелефът е изобразен на всички български монети и е избран с всенародно гласуване за глобален символ на България.

4/ На 900 м от замъка започват стъпала, изсечени в отвесната 100 метрова скала, по който се достига до средновековния град-крепост на Мадарското плато, защитавал от ІV до ХІV век култовия център Мадара. Зад дебелите стени на крепостта са останките на древните казарми и църкви. От там се откриват спиращи дъха гледки във всички посоки. Върхът на платото е идеално място за любителите на пара и делта планеризма. Тези привърженици на силните усещания всеки ден се спускат със своите парашути и планери и реейки се в небето заедно с птиците, се наслаждават на прекрасната гледка.

5/ На 800 м от замъка е музеят на Националния историко-археологически резерват Мадара. Музеят има богата вътрешна и външна експозиция прекрасно аранжирана с цветя и рози.Има също така и павилиони за брошури, книги, картички и сувенири.

ІІ. Гр. ПЛИСКА / VІІ век / е на 10 км от с. Мадара.

Той е първата столица на Дунавска България . От този огромен средновековен град българските владетели са управлявали три века цяла Югоизточна Европа . Тогава Плиска е бил по-голям от Лондон и Париж взети заедно. Тук от седемте ученици на Св. Кирил и Св. Методий е създадена съвременната азбука- кирилица, на която азбука освен България днес пишат още над 15 страни в света, с над 300 мил. население и обитаващи над 1/6 от планетата. Заслужава се да се видят величествените останки на този дал толкова на света град. В Националния историко-архиологически резерват Плиска има музей с богата експозиция.

Гр. ШУМЕН - 120 000 жители, на 15 км от Мадара. В града има множество културно-исторически забележителности, като по-известни са:

1/ Старият град - антично -средновековен град с дебели крепостни стени, просъществувал в продължение на повече от 3000 години през 5 исторически епохи, от ХVІІІ век пр.хр. до ХІV век сл.хр. Градът е разположен върху шуменското плато и от там се открива прекрасна гледка към мадарските скали.Антично-средновековният Шумен има собствен музей отворен за посещения.

2/ Паметникът "1300 години България" / 1981 г./ се намира на съседния връх на платото в близост до Стария град и се вижда добре от там.Той е най-големият монументален паметник в цяла Европа и е посветен на създателите на Дунавска България-най-старата държава в Европа просъществувала вече 14 века с непроменено име и на същото място.Човек се чувства малък и възхитен от заобикалящите го огромни скулптори и спиращи дъха гледки. Над 1300 стъпала ще Ви отведат от паметника направо в съвременния град Шумен.

3/ Регионалният исторически музей Шумен притежава богат експозиция от всички исторически епохи и съхранява по-голяма част от археологическите богатства от региона.

На 35 км от с. Мадара се намира гр. Велики Преслав / Х век / , който е втората българска столица и наречен от съвременниците си "Третия Рим", защото е смятан за третия по богатство, разкош и културни постижения град в Европа след Рим и Констатинопол. Тук са прочутите дворци и църкви на цар Симеон Велики и прочутата Преславска книжовна школа. С Преслав е свързана по-голяма част от периода на "Златния век" в литературата и изкуството на третата цивилизация в Европа след гръцката и римската - българската, оставила днес това наследство в над 1/6 от планетата. В Националния историко-архиологически резерват Велики Плеслав има музей с богата експозиция.


На 56 км от Мадара, в съвременния гр. Разград се намират останките на римския град Абритус, известен с това, че в околностите му за пръв път в римската история е убит император/ Траян Деций / в битка и извън Рим. Разград е известен още със съкровищата на траките - златния тракийски Пегас и златната колесница. Археологическият резерват "Абритус" с площ от над 1000 дка е един от най-големите, най-добре проучени, благоустроени и експонирани антични градове в България. Там може да разгледате богатата и интересна експозиция на музей " Абритус", който е в началото на древния град.

На 68 км от Мадара, в с. Свещари, се намира световно известната свещарска тракийска гробница на 2500 години, която с уникалните си скулптури и вътрешна архитектура е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще се запознаете с все още малко известната, но една от най-древните цивилизации в Европа - тракийската с нейната великолепна архитектура и гробници, съперничещи по богатство и възраст на египетските. Тракийските златни съкровища са признати за най-красивите и великолепни в света. Тракийци са били Орфей, Александър Велики, Спартак и дори римски императори.

На 68 км от Мадара / 64 от които по магистрала/ се намира международното летище Варна и 500 000-я град. Варна е известна не само със златистите пясъчни плажове на черноморската Ривиера, но и с богатото си културно-историческо наследство събрано в регионалния исторически музей, катедралата, и намерените край Варна най-стари златни изделия в света - на 5 000 години. Във Варна на 10.11.1444 г. се е състояла съдбоносната за Европа битка между кръстоносната армия и ислямските армии на зараждащата се Отоманска империя. На мястото има музей и мемориален парк посветен на крал Владислав ІІ Ягело / загинал в битката / и гениалния военачалник Ян Хунияди. Техните имена носят два от главните булеварди във Варна.

Извън тези световно известни обекти на 15-25 км от Мадара има множество други значими археологически паметници, като: средновековният град-крепост на хан / крал / Омуртаг, който е близо до с. Хан Крум, Тракийска гробница до с.Ивански и античен град до с. Войвода, както и католическия манастир " Сестри Бенедектинки" в село Царев брод. И една от най-големите джамии на Балканите " Томбул джамия " в Шумен.

ПРИРОДНИ И ЕКО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
1/ Мадара - Богата и величествена е природата в подножието и върха на мадарските скали, които са привличали с магическото си излъчване хората от зората на човечеството. Сред огромните и разнообразни дървета изобилства с най-различни животински и растителни видове, които може да наблюдавате. Особено богато е разнообразието от птици, които често могат да бъдат видяни и снимани от Замъка и околността му. Скален орел, ястреб, сокол, кълвач, сойка, синигер, щъркел, славейчета, совата , бухала, врабчета, гълъби, свраки, гарвани, лястовички и много други видове птици могат да бъдат видени, наблюдавани и снимани в Мадара.Някои от птиците дори си правят гнезда и отглеждат малките си върху фасадата на замъка. Много видове прилепи, влечуги, насекоми и бозайници също се срещат в изобилие във и около Мадарските скали и гори.В подножието на скалите и до върха на платото са изградени добре поддържани и маркирани еко - пътеки, които идеално се съчетават и пресичат културно-историческите забележителности в резервата.

2/ На 12 км от Мадара се намира световно известния развъдник на коне и домашни животни "Кабиюк"- най-големият конезавод на Балканите - 30 кв. км. От векове там се отглеждат породисти коне и понита, които можете да разгледате и пояздите. Там има и музей на коня.

3/ Шумен / на 15 км от Мадара/ - Околностите на Шумен в по-голямата си част са заети от Природен парк "Шуменско плато", сред който са разположени Стария средновековен град, паметникът "1300 години България" и обслужващите ги музеи и ресторанти. В природен парк "Шуменско плато" има голямо богатство от растителни и животински видове, хижи и екопътеки.

4/ На 45 км от Мадара, до магистралата за Варна се намира прочутия феномен "Побити камъни ", където природата е изваяла естествени кръгли колони сякаш са руини от древен храм,а всъщност "Побитите камъни" са чисто природен феномен, който заслужава да се види.

5/ На 35 км от Мадара, в непосредствена близост до Велики Преслав се намира природния резерват "Патлейна" известен с ценните си ендемични видове растения и разкошните си гори.

6/ На 65 км от Мадара се намира един от най-богатите ловни резервати в Европа.Това е държавния дивечовъден резерват " Воден" известен като второто място в Европа, където живее европейският бизон - зубъра.Освен с това огромно животно, ловният резерват изобилства с множество видове - елени, сърни, вълци, мечки, лисици, чакали, птици и много други животни и растения, които може да снимате или ловувате.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ, ЗАВЕДЕНИЯ И МАГАЗИНИ

1/ В село Мадара / 1500 жители/ има 6 малки и по-големи ресторанта - 3 в селото и 3 в началото на резервата. Всички предлагат храна, безалкохолни и алкохолни напитки на ниски цени. В селото има и 6 магазина с всички видове хранителни и потребителски стоки и една сладкарница в центъра. Магазините и ресторантите са от 50 до 900 метра от замъка. Селото има ж.п. гара, добри пътища и е близо до първокласен път и магистрала.

2/ В гр. Шумен- 120 000 жители / на 15 км/ има над 100 питейни заведения, ресторанти, билярдни и боулинг зали и дискотеки. В града има над 200 малки и големи магазини от всякакъв вид и естество на стоките. Сред големите магазини са КАУФЛАНД, БИЛЛА, ТЕХНОПОЛИС, ТЕХНОМАРКЕТ и др.

3/ В гр. Варна - 500 000 жители - на 68 км/ 64 по магистрала/ има над 1000 заведения, туристически комплекси, ресторанти, дискотеки , нощни клубове, боулинг и билярдни зали и всичко каквото може да се сетите. Огромно е разнообразието от над 1000 магазина от всякакъв вид, както и 7 огромни МОЛ-а. Има още делфинариум и музей - аквариум разположен в морската градина. В околностите на Варна има три голф-игрища.

Забележителности и възможности за туризъм в област Шумен, може да разгледате в рубрика Забележителности.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com