Туризъм, забележителности и бизнес

Трявна-Хотели в Трявна, къщи за гости, под наем в Трявна, вили под наем, за гости в Трявна, нощувки в Трявна, стаи за гости в Трявна, квартири в Трявна, хижи в Трявна, ресторанти в Tryavna, механи в Трявна,травел Булгариа, барове в Трявна, природни забележителности в Трявна, travelbulgaria-balkansholidays. културни, исторически забележителности в Трявна, музеи в Трявна, бизнес. Vacation in Bulgaria Balkans, hotels in Bulgaria of Balkans, travel in bulgaria of balkans, holidays in bulgaria of balkans tourism.

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Трявна хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи
област :: Габрово, хотели, къщи, вили за гости  община :: Трявна, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Eко пътека "Витата стена" край град Габрово
Археология и възраждане-Дряновски манастир,Дряново,
Батошевският манастир Успение Богородично-Севлиево,
Бит от края на 19 и началото на 20 век гр.Дряново,
Боженци, историко-архитектурен резерват, Габрово,
Въжена градина "Приключенският остров" общ.Дряново,
ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА- град Габрово,
Дом на културата„Емануил Манолов” град Габрово,
Дряновска екопътека край Дряновски манастир,
Езерото Беляковец край село Здравковец ,
Екопътека Узана край град Габрово.България,
Етнографски комплекс Боженци общ.Габрово,
Етнографски комплекс Етъра гр.Габрово,
Икони и църковна дърворезба от град Дряново,
Икономова къща град Дряново ,
Исторически музей град Габрово,
Каменната църква Свети Никола в село Кравеник,
Крепост Хоталич край град Севлиево-България,
Крепостта "Боруна" край Дряноски манастир.България,
Крепостта "Градът" край Севлиево-България,
Крепостта Дискодуратера край град Дряново,
Крепостта Стринава до Царева ливада,
Къща-музеи "Даскаловата къща" в град Трявна,
Къща-музеи "Райковата къща" в град Трявна,
Къща-музеи "Славейковата къща" в град Трявна,
Къща-музей Дан Колов в село Сенник до гр. Севлиево,
Лафчиева къща град Дряново,
Манастири България-Дряновски манастир град Дряново,
Местност Стринава Дряновския манастир-България,
Мостът на Колю Фичето над река Дряновска,
Музей "Азиатско и африканско изкуство" гр.Трявна,
Музей "Тревненска иконописна школа" град Трявна,
Музей на образованието град Габрово,
Музейна експозиция Колю Фичето гр.Дряново,
Национален парк "Българка"централна Стара планина ,
Паметник на Колю Фичето град Дряново,
Паметник на Рачо ковача град Габрово,
Паметник на свободата град Севлиево,
Паметник – костница в град Дряново, област Габрово,
Пещера "Бачо Киро" град Дряново,
Релефна карта на България град Дряново,
Ретро фото ателие град Дряново ,
Римско тържище Дискодуратера край град Дряново,
Соколски манастир "Успение Богородично"общ.Габрово,
Спортна зала „Орловец” град Габрово,
Старото школо в град Трявна,
Укрепено селище, местност Градище край гр. Габрово,
Храм "Свети Николай" град Дряново,
Художествена галерия Христо Цокев в град Габрово,
Художествена галерия в град Дряново.България,
Църква "Света Троица" град Габрово,
Църква "Свети Архангел Михаил" град Трявна,
Църква Въведение Богородично в град Дряново,
Църква Света Троица в град Дряново, област Габрово,
Църква Свети Йоан Предтеча в град Габрово,
Църквата „Свети Георги” в град Трявна,
Часовнико кула в град Севлиево,
Часовникова кула в град Трявна,
Часовникова кула град Габрово,
Часовникова кула град Дряново,
Язовир Александър Стамболийски до Севлиево
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

  България-Община Трявна, Област Габрово, Стара планина в блидост до Велико Търново, Дряново, Боженци, Арбанаси и  Елена.

Китният град Трявна се намира в северните склонове на Централна Стара планина,на около 400м надморска височина. През него живописно извива снага бистрата Тревненска река. Релефът е полупланински и планински, климатът - мек и подходящ както за туризъм, така и за профилактика и лечение на белодробни заболявания. Името на града се свързва с тучната трева, растяща наоколо.

    Селището е оставило трайна диря в историята и културата на България.Следи от тракийски надгробни могили говорят, че живот по тези места е имало в дълбока древност. Оттук е преминавал римския път, наричан Верейски друм.

   През 1190г. братята Асен и Петър разбиват византийските войски на император Исак II Ангел в Тревненския проход, което впоследствие води до възстановяване на българската държава. Запазени са различни предания и легенди за времето на Второто българско царство.

   За пръв път името Трявна се споменава в документ от 1565г., открит в Османските държавни архиви от холандския учен Майкъл Кийл. Селището е със статут дервентджийско, т.е. жителите му имат задача да охраняват прохода, срещу което се ползват с определени данъчни облекчения.

    По-късно в Трявна възниква най-старата възрожденска художествена школа у нас. Причини за това са духовността на тревненци, живописната природа, богатството на дървен материал и близостта на старата българска столица Велико Търново. Когато през 1871г. Феликс Каниц посещава Трявна, остава изумен от интензивността на занаятчийското производство и я нарича „български Нюрнберг”.Той изброява стотина ковачи, 40 производители на брадви, 30 бъчвари, по десетина души гайтанджии, мутафчии, килимари, терзии, самарджии и др. Характерни за региона са занаятите куюмджийство, казаслък, копринарство, розопроизводство. Приема се, че основните направления на школата са три – резбарство, зографство /иконопис/ и дюлгерство /строителство/.

 Най-ясна представа за тревненската архитектура можем да получим наблюдавайки единствения напълно запазен от времето на Възраждането ансамбъл – площад „Капитан дядо Никола”. Сградите, затварящи пространството му са с висока архитектурна стойност.

    Часовниковата кула е строена през 1814г. Оттогава, та до днес механизмът й отброява отминаващото време. Всяка вечер в 22.00 часа от нея се разнася Славейковата песен „Неразделни” – химна на града, докосващ сърцата на тревненци и гости.

    Гърбавият мост до кулата съществува от 1844-45г. Негов майстор е Димитър Сергюв, построил много частни и обществени сгради в българските земи и притежаващ самочувствието да се подписва „архитектун”.

   Строежът на Тревненското школо започва само година след откриване на Габровското от Васил Априлов. През 1939г. то посреща първите си ученици. В него в продължение на няколко години учителства Петко Славейков. В момента е музей, в който могат да се видят възстановена класна стая, документална експозиция за учебното дело, даренията на братя Димитър и Никола Казакови, проф.Иван Газдов, Иван Попдимитров, проф.Кънчо Цанев, колекция от стари часовници, лични вещи и библиотеката на Димо Казасов

   До Школото се извисява Райковата къща – чудесен паметник накъсновъзрожденската тревненска архитектура и роден дом на първия професор по органична химия в България – проф.Пенчо Николов Райков. В момента в нея е представен тревненският градски бит от кр. на ХIХ  и началото на ХХвек. Гостите се черпят с ликьор от вишни, те могат да си направят за спомен ретроснимки на фона на стари градски песни.

   Според легенди църквата „Св.Архангел Михаил” е построена през ХII в. от Асеневци. Била опожарена през 1798г. от кърджалии и възстановена отново през 1819г. Днес тя е обявена за национален паметник на културата. Иконостасът, владишкият трон и иконите в нея се смятат от специалистите за шедьоври.

    Развитието на дърворезбата в Трявна е представено в Даскаловата къща-музей. В нея се е състоял прочутият облог, определен като първия български художествен конкурс.От таваните на двете гостни стаи греят незалязващите слънца, вдъхновили Рачо Стоянов да напише драмата „Майстори”, а Парашкев Хаджиев – опера със същото име. В двора се издига „Тревненската колона” – едно послание на днешните майстори към поколенията.

   В музей „Тревненска иконописна школа” са показани 160 икони, рисувани от представители на местните зографски фамилии.

   От Трявна е съратника на Левски - Ангел Кънчев. Родният му дом е превърнат в музей на революционното движение.

   В Славейковата къща са родени деветте деца на Петко и Ирина, сред които големият български поет Пенчо. Тук те получават първите си уроци по родолюбие.

   Уникална колекция е подредена в най-новия музей „Азиатско и африканско изкуство”. Тя е дарение на Трявна от скулптура Златко Паунов. Експозицията включва произведения от Тибет, Непал, Китай, Индия и някои африкански държави и представлява мост между културите на различни континенти.

 Музеят в града предлага интересни атракции на своите гости – вечерни посещения на Даскалова и Райкова къща със съответни програми и почерпки, театрална постановка – част от драмата „Майстори” в естествен декор – Даскаловата къща, обучение по дърворезба, ретроснимки, сключване на граждански бракове в музеен обект по желание. Ежегоден е и Салона за резбарско изкуство през месеците юли и август. На 1 март в Райковата къща Баба Марта весели децата, на Великден могат да боядисват яйца и да ги подредят в изложба на старинния площад, на 6 май – да се полюлеят на Гергьовска люлка, а през коледните празници - да подредят традиционни сурвакници в някой от музеите.

   Със сигурност има защо да се посети Трявна – този прекрасен град със стара история и традиции, съхранени до днес.

   Четири години градили къщата на чорбаджи Христо Даскалов – от 1804 до 1808. Главен майстор бил Димитър Ошанеца, а пръв негов помощник – калфата Иван Бочуковеца. Правили я с любов и майсторлък, така че и до днес тя буди удивление. За Гергьовден била готова.Събрало се мало и голямо да я види – такава къща дотогава в Трявна не е имало. Всички останали възхитени, всички хвалели майсторите. Единствен нейният собственик сякаш бил недоволен.Като богат търговец той обикалял далечни земи, виждал богато украсени къщи, а неговата му се виждала бедна откъм украсата.Почувствал упрек в думите на чорбаджията, старият майстор Димитър се засегнал, станал и казал, че в две от собите ще направи такива тавани, че втори като тях няма да има никъде. Тогава се случило чудо.Скочил и калфата Иван Бочуковеца и рекъл, че и той може да направи таваните и те няма да са по-лоши от тези на майстора му.Това било нечувана дързост за онова време – ученик да оспорва майсторството на учителя си.Затова част от старите предложили този непокорен калфа да бъде наказан, но други, по-мъдри, решили между двамата да бъде сторен облог и с труда си да докажат кой е по-талантлив.Допрели палци майстор и калфа и на другия ден започнали.Работили те и никой не знаел какво прави другия, никой не излизал от стаята си.Само Манка, чорбаджийската щерка, им носела храна и инструменти.След шест месеца, на Димитровден, в двора на Даскаловата къща тежко запристъпвали марангозите, дошли да кажат думата си по облога.Влезли първо в стаята на калфата и като погледнали тавана – ахнали....Отгоре сякаш изгаряли лицата им лъчите на жаркото юлско слънце – символ на младостта и жаждата за живот.И те в един глас извикали:”Майстор е вече Иван Бочуковеца”...... Но когато влезли в другата гостна,  останали поразени от красотата на тавана.Оттам също ги греело слънце, но това било спокойното и мъдро майско слънце, обсипано с 88 на брой маргаритки, от които нито две не се повтарят. Старите майстори признали: ”Майстор е вече Иван Бочуковеца, но баш майстор-Уста е майстор Димитър.Нему се пада червения пояс за първомайсторство в Трявна.”А на младия пожелали славата му да расте и Манка да стане негова невеста.

   Дали е станало точно така, ние не можем да кажем със сигурност, защото това е една история, изминала път от двеста години, за да стигне до нас.Така завършило благородното състезание между двамата.По тази легенда през 1927г. писателят Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”, а по-късно композиторът Парашкев Хаджиев – опера със същото име.И до днес двете слънца топлят сърцата и душите на гостите на Даскаловата къща и будят преклонение пред непреходния талант на техните автори.И до днес наблюдателите им спорят кое от двете е по-красиво, кое „по-хубаво грее”.

                                                 Легендата разказа   Юлия Нинова

 http://www.tryavna.bg

5350 Трявна
ул. "Ангел Кънчев" №21
e-mail:
obtryavna@unicsbg.net

Туристически информационен център Трявна

гр. Трявна 5350, ул. "Ангел Кънчев" № 22

тел./факс: 0677 / 22-47

e-mail: tourinfo-tryavna@globcom.net

 

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем,  бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в град Трявна.

 

zabelejitelnosti-tryavna.tourism-hotels-bulgaria.com

 
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com