Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в Мъглиж, къщи за гости, под наем в Мъглиж, вили под наем, за гости в Мъглиж, нощувки в Мъглиж, стаи за гости в Мъглиж, квартири в Мъглиж, хижи в Мъглиж, ресторанти в Мъглиж, механи в Maglij, барове в Мъглиж, природни забележителности в Мъглиж, културни, исторически забележителности в Мъглиж, музеи в Мъглиж, бизнес.

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Мъглиж хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи
област :: Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем  община :: Мъглиж, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин
Връх Бузлуджа Стара планина "Центарален Балкан",
Връх Шипка Стара планина "Центален Балкан",
Долината на тракийските царе град Казанлък,
Дом на културата Енергетиката в град Гълъбово,
Драматичен театър Гео Милев в град Стара Загора ,
Държавна опера в областен град Стара Загора,
Екопътеката Бабско пръскало до Тъжа Стара планина,
Експозиция “Левски в Старозагорско”-Стара Загора,
Ески джамия град Стара загора,
Етнографски комплекс в град Казанлък,
Защитния вал Еркесията край град Гълъбово,
Змееви дупки край село Змейово община Стара Загора,
Исторически музей град Стара Загора,
Исторически музей „Искра” в град Казанлък.България,
Казането-скално образувание край град Стара Загора,
Казанлъшки манастир Въведение Богородично,
Къща-музей "Гео Милев" град Стара Загора,
Къща-музей "Петко Стайков" град Казанлък,
Литературно-художествен музей “Чудомир”гр.Казанлък,
Мегалит "Вратата на богинята"край град Казанлък,
Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора ,
Милкини скали край град Стара Загора,
Могила"Голяма Арсеналка" с.Шейново общ. Казанлък,
Музей "Градския бит" в град Стара Загора,
Музей на розата в град Казанлък,
Музей неолитни жилища град Стара Загора,
Мъглижки манастир град Мъглиж,
Най стария Чинар в България, Стара Загора,
Паметник на Хаджи Димитър на Бузлуджа,
Паметник на полоковник Калитин гр.Стара Загора,
Паметник на свободата на връх Шипка,
Парк Аязмото град Стара Загора,
Парк Аязмото-Зоопарк в областен град Стара Загора,
Река "Съзлийка" приток на река Марица до Гълъбово,
Село Гранит-Най-старото дърво в България /дъб/,
Старият чинар в парк “Бедечка” в гр Стара Загора,
Тракийска гробница град Казанлък,
Тъжанско ждрело в Стара планина,
Форум на Августа Траяна град Стара Загора,
ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ град КАЗАНЛЪК,
Хилендарски метох в областен град Стара Загора,
Хилендарски метох град Стара Загора,
Храм паметник "Рождество Христово"/Руската църква/,
Художествена галерия град Стара Загора,
Художествена галерия и исторически музей-Казанлък,
Църква "Св. Пророк Илия" в град Казанлък,
Църква "Света Тройца" град Стара Загора,
Църквата "Св.Иван Рилски" в град Гълъбово,
Язовер Жребчево,
Язовир "Копринка" град Казанлък,
Язовир Розов кладенец край град Гълъбово
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 

С аромат на борови иглички

Мъглиж – историята на една емоция

 

Първото нещо, което забелязваш, пътувайки от Стара Загора за Мъглиж, е мистичното излъчване на острите южни склонове на Централна Стара Планина. А градчето сякаш спи в подножието и, скрито в речната долина и заобиколено от гъста вечнозелена гора.

Гео Милев възпя Мъглиж в своята поема „Септември”. Мъглиж е първото населено място, в което на 13 септемвриизбухва Септемврийското въстание през 1923 година.

Тук отдавна не се усеща революционен дух. Хората са приветливи и усмихнати, но сякаш забравили за миналото, търсят начини за препитание и живеят почти ден за ден.

Мъглиж е малко познат като туристическа дестинация, но това не означава, че няма какво да се види. Посетилите го никога не остават безразлични към града и покрайнините му.

Тук се намира църквата „Свети Великомъченик Димитър“, изградена през 1891.В самото сърце на Мъглиж, някак откроявайки се от общата картина на града – красива жълтениката сграда с ниска ограда и малък двор, религиозната постройка е една от гордостите на местните жители. ...

В непосредствена близост до града е и манастирът „Свети Никола”. Над него, вървейки към върха, попадаме на природозащитеният обект „Винишки камък“. Някой е вкопал в скалите икона „Светата троица“. Според местна легендана скалата е имало параклис , а в скалите на самият връх все още има изворче. Маршрутът продължава до върха, наречен Попък, но ние препочетохме да продължим с обиколката, като разгледаме манастира отвътре.

Гъстата борова гора около манастира придава загадъчен и романтичен вид на светата обител. Дворът е спретнат и чист, а миризмата на старо дърво и росна трева те кара да забравиш за забързаното си ежедневие. Манастирът е с над 800 годишна история. Неведнъж опожаряван, разграбван и отново възтановяван, манастирът се славел със своето килийно училище. Стоежът на църквата в средата на двора е започнал през 1834 г. и довършен няколко години по-късно. Пред входа по куполите има реставрирани красиви картини на светци и свещени надписи.

И сега това е действащ девически манастир и тук живеят няколко монахини. Виждаме две от тях да носят дърва от малкото навесче в дъното на двора към стаите си. И нищо чудно, макар да е месец Април, тук все още се усеща хлада на планината.

Слизаме отново в града, изпълнени с мир и спокойствие. Следващата ни цел е „Паметника на септемвриеца“. Намира се на малко хълмче в западната част награда. От него се вижда целият град като на длан, а стъпалата надолу отвеждат до автогарата."Българийо, за тебе те умряха....." се чете на надписа под него. Заслужава си да замълчим за няколко мига в памет на въстаниците.

От местен жител разбираме, че Мъглиж разполага с една от най-богатите сбирки от минерали в България. Дарена е от академик Йовчев на родния му Мъглиж. Сбирката е изложена в сградата на читалището.

През град Мъглиж минава една главна уличка. Навлизайки дълбоко в града, уличката се разделя на две – лявото разклонение води към манастира, а дясното минава покрай барата, излиза от града, и се вие по красивите южни склонове на Стара Планина в посока село Селце. След няколко остри завоя и успешно избягване на свлечените от поредната пролетна буря камъни по тесния планински път, стигаме до останките на крепостта Горненски град. Разположена на издадени причудати скали, средновековната крепост е служила за военно укрепление и наблудателен пост на преминаващите през Балкана коли със стока. Крепостта е превземана и разрушавана в средновековието и последно — по време на Освобождението. От мястото на крепостта има чудесна видимост към старата, вътрешна част на града. А още по на юг при ясно време се вижда Задбалканската котловина чак до северните хълмове на Средна гора. Качвайки се на най-издадената част от скалата можеш да чуеш песента на Мъглижката река, която прорязва Балкана и образува чудни поляни по бреговете си за пикник и почивка.

От крепостта са останали няколко полуразрушени стени, обрасли с храсти и мъх, и купища дялани камъни, останки от срутените наблюдателни кули. Сред пустеещите високопланински ливадки откриваме стадо охлюви, спящо в росната трева. Тук там се виждат следите на пастир и стадото му. Тук няма пеещи птици, само тишина и воя на вятъра по сивите върхове на планината.

Трудно е човек да си тръгне от скалите. Трудно е и да се раздели с Мъглиж. Чувство на покой те съпътства по целия път обратно. Сякаш си поел дълбоко спокойствието на планината, уюта на гъстата гора, утехата на светата обител, патриотизма на града, и не искаш да ги губиш никога повече. Иска ти се да се върнеш отново в Мъглиж – градът на мъгливата планинска утрин и миризмата на млади борови иглички.

 Автор Миряна Раева.

Община Мъглиж 6180, Област Стара Загора в полите на Стара планина.
Адрес: пл."Трети март" 32
тел.04321 /2318,
2120, 2250, 2221
факс 04321 2255
e-mail:
ob_maglizh@mail.bg

http://www.bulgaria.domino.bg/maglizh/

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com