Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в Българево хотели, къщи за гости, под наем в Българево, вили под наем, за гости в Българево, нощувки в Българево, стаи за гости в Българево, квартири в Българево, хижи в Българево, ресторанти в Българево, механи в Българево, хотели барове в Българево, природни забележителности в Българево, културни, исторически забележителности в Българево, музеи в Българево, бизнес. Bulgaria travel, holidays in bulgaria of balkans, hotels in bulgaria, tourism in bulgaria, balkans, vacation in bulgaria of balkans

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Силистра, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Българово хотели, къщи, вили за гости, под наем
област :: Бургас, хотели, къщи, вили за гости  община :: Бургас, хотели, България

видове туризъм:
еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм регион
 община
 
 
 
 забележителност
Антично селище Месемврия град Несебър
Аркутино или Мечешкото блато ,
Археологически музей в град Ахтопол обл.Бургас,
Археологически музей град Бургас,
Биосферен резерват Узунбоджак област Бургас,
Веселите скали община Приморско,България,
Връх Баба Илийца край град Карнобат,
Връх Градище край град Малко Търново в Странджа ,
Голямобуковски манастир Животоприемний Източник,
Голямобуковският манастир Живоприемний Източник ,
Град Ахтопол - флора и фауна Черно море-Странджа,
Гръцкото училище град Ахтопол област Бургас,
Еврейски некропол в град Карнобат,
Залив Силистар Южно Черноморие до Резово,Синеморец,
Защитена местност Лаликото край град Карнобат,
Исторически музей в град Карнобат,
Исторически музей град Бургас,
Каменен великан р. Велека край Ахтопол.България,
Каменният мост с лъвска глава край град Созопол,
Крепостта Агатопол град Ахтопол област Бургас,
Курорт Несебър - стария град, Област Бургас ,
Манастир Света Богородица край град Бургас,
Могилен некропол в м. Пропада край Малко Търново,
Мощи Свети Йоан Кръстител в Църква Свети Георги,
Оперно-филхармонично дружество гр.Бургас ,
Пантеона град Бургас,
Параклис “Св.Константин и Елена”Ахтопол обл.Бургас,
Пещерата Мечата дупка край Лозенец,Китен и Царево,
Поморийска гробница мавзолей край град Поморие,
Поморийски манастир Свети Георги Победоносец,
Поморийското езеро град Поморие област Бургас,
Природонаучем музей град Бургас,
Резерват Аркутино в Ропотано до Приморско и Дюни,
Резерват „Витаново“ в Странджа планина,България,
Резерват „Силкосия“в Странджа планина,България,
Резерват „Средока“ в Странджа планина,България,
Резерват „Тисовица“ в Странджа планина,България,
Резерват „Узунбуджак“ в Странджа планина,България,
Резервати Змийски остров и Морски пелин в Ропотамо,
Родната къща на писателя Минко Неволин в Карнобат,
Старият град Ахтопол област Бургас,
Стралджанското блато край град Карнобат,
Тракийското светилище обсерватория Бегликташ ,
Турската баня-Синанбейов хамам в град Карнобат,
Устието на река Велека край М.Търново и Ахтопол,
Художествена галерия град Бургас,
Църква "Света Богородица" в град Бургас.България,
Църква "Успение на Света Богородица" град Несебър,
Църква Света Богородица Елеуса Несебър.Българиа,
Църква Света Петка Петрова нива ,
Църквата Св. Георги с.Лозенец общ.Царево,България,
Църквата Св. Йоан Богослов в град Карнобат,
Църквата „Св. Възнесение Господне”град Ахтопол,
Църквата „Света Богородица”гр.Созопол обл. Бургас ,
Язовир Момина Църква в община Средец ,
ЯзовириЦиганският,Костенският,Четалдере-Карнобат,
крепостта Калето до град Средец
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Град Българово е град в община Бургас. Отстои на 20 км от него по пътя за София и на 15 км от гр.Айтос.

 История

Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в град Българово.

hoteli-balgarovo.tourism-hotels-bulgaria.com

По време на османското владичество селището е било с гръцкоговорещо население и се е наричало на турски Урум Еникьой (Гръцко Ново село), а на гръцки - Стакстохори (Пепелно село). По-късно селището започва да се населва с българи - предимно с бежанци от Източна (Беломорска) Тракия, които са се заселили тук през 1913 година.
Религии
Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. от гръцкото население на селището. През 1904/5 година българите построяват свой храм, посветен на „Св. цар Борис”, разрушен през 1946 г.
Спорт
  • Футболен клуб "Урожай"/Българово/ учасник в „Б” РЕГИОНАЛНА ГРУПА - ЮГ на бургаска област..
  • Футболен клуб "Мастер"(Бургас)- играе мачовете си в гр.Българово,печели първенството в Южната Б областна група през сезон 2009/10, след това спечелва А областна група и от сезон 2011/2012 играе в Югоизточна В група.
Икономика
Землището на гр. Българово е на площ 39 000 дка. Обработваемите площи са разпределени между двете кооперации "Съединение 00Д" и "Земя-92".
На запад от града при хълма "Кара баир" е открито голямо находище на скален материал "българит" за производство на стъкло. Ценното е, че българитите нямат нужда от боядисване - те "носят боята в себе си". Покрай града минава и автомагистрала "Тракия" Бургас -София.
Обществени институции
1.Тракийско дружество "Яни Попов" - Председател: Ирина Иванова Създадено през 1925 год. Начело на организацията са стояли винаги изтъкнати и патриотични настроени, предани на българската кауза тракийски дейци като Стойко Пашалиев, Илия Парасков...и др.
2.Народно читалище "Съгласие" Председател Веселка Йорданова,секрета-Стела Папанчева Създадено през 1906 година от родолюбиви местни учители.Днес развива богата обществена и културна дейност.
Забележителности
Една седмица преди Сирни Заговезни в отделни дворове на селото се чува звън на хлопки.Всеки участник в кукерските игри подготвя муницията си – кожен колан, ремъци за хлопките, маска, костюм. Кипи трескава подгдотовка за Сирна неделя – тогава в Българово е Кукеров ден. Подготовката на ритуала и обличането на участниците в маскарадните игри става на скрито място-за да не ги разпознаят съселяните им.С изгрева на слънцето, маскираната дружина, водена от главния кукер или бабата излиза на мегдана /хорището/ и тръгвайки на изток, обхожда къщите.
Дружината е пъстра и колоритна, весела и страшна!Най-напред на дървено конче препуска Царски предвестник и вика:”Хора, пазете жените и децата, че идва царската войска!”.След него , возен в двуколка теглена от два вола /маскирани кукери/ пристига кукерският цар с корона на главата.Водачът на воловете носи кросно и дисаги.Съпровождат ги булка и младоженец, баба и дядо, поп и клисар, доктор, бирник и браснар, моми,харчари/войници/ и кукери.Всички участници влизат в ролите си- веселят и плашат хората по улиците. Срещайки хора по пътя, докторът ги преглежда и лекува намазвайки ги с лекарство /боя/ от специялно шише.Бирникът налага глоби, бабата проси за бебето си , браснарят бръсне мъжете и иска да му се плати за труда.Войниците искат откуп за да пуснат пленените миновачи и ги цапат с кал и пепел.Кукерите задяват момите , вдигат шум скачайки високо, плашат мало и голямо , удрят с тояги и бичове за здраве и плодородие – да бяга зло!И така... докато обходят цялото село.
Когато влязат в двора на стопаните, кукерите извършват символични обредно-мистични действия.Стопаните излизат да ги посрещнат:”Добре дошли, скъпи гости ,кукери!От ланшното ви идване, каквото нарекохте се сбъдна.Берекета беше добър, овцете близниха, кравите повече мляко дадоха и домът ни се огласи от наследник.”Младоженците се покланят и целуват ръка на стопаните.Булката мята кърпа на рамото на стария стопанин, в която трябва да завърже и върне дар.”И ето този колак ви подарявам и тези грошове, и другата година пак да дойдете, пак ще ви чакаме.Да сте живи и здрави!”Кукерският водач отговаря и нарича:”Добра стопанке и добър стопанино,ние мислихме, че като потропаме на вашата порта ще се разсърдите, а вие с колак ни дарихте.Затова господ да ви помага да навъдите още два чифта волове,да орете, да преоравате, да сеете бяло жито, да го жънат малки моми – българовки, да го връзват млади момци – българовци, да има брашно - като на Коледа снега, да има здраве в таз къща - като на Иванов ден леда, да има радост - като по Гергьов ден цвета, да има сладост - като по Илин ден меда,като тези момчета – Българовските кукери! Амин!”
По улиците парада продължава!Срещайки хора по пътя, докторът ги преглежда и лекува намазвайки ги с лекарство /боя/ от специално шише.Бирникът налага глоби, бабата проси за бебето си , браснарят бръсне мъжете и иска да му се плати за труда.Войниците искат откуп за да пуснат пленените миновачи и ги цапат с кал и пепел.Кукерите задяват момите , вдигат шум скачайки високо, плашат мало и голямо , удрят с тояги и бичове за здраве и плодородие – да бяга зло!И така... докато обходят цялото село.
Следобед, преди залез слънце, към площада се стича старо и младо ,привлечено от все по-шумния ехтеж на звънците, от веселието по улиците.Идва ред на финалният, но най-важен ритуал на кукерския празник – обредното заораване.Главно действащо лице е царят.Той тържествено пристига на мегдана качен в „колесница” теглена от кукери ,маскирани като волове.За царя слагат трапеза – топла бяла пита,пържени яйца, бъклица вино.Докато се храни, водачът на воловете ги впряга в рлото.Царят заорава леха.На три пъти кукерите дърпат силно и събарят царя на земята, но той продължава.Хвърля семена /от различни зърнени култури/ и благославя:”Да дава господ берекет!Най-малкото жито да бъде колкото мене! От едно да стане хиляда! Да има мамули много, стоката да се множи, деца да има повече!”Като засее се обръща към събралите се хора: ”Хайде вие, селяни , от зимен сън се събудете, че вече се е пролет задала, че нивята чакат преораване и засяване.Всичко да засеете – много да изкарате !Хамбарите да препълнъте и за нас колаци да сторите. За нас – българовските кукери!”После търкулва шиника по площада и всички гледат как ще падне – ако отворът му е отгоре ще има богата реколта. Празникът завършва с кукерско хоро, което прераства във всеобщо веселие на площада.Кукерите се събират на гощавка, а част от събраните пари даряват на читалището.
Ритуалът е пренесен от бежанците от източна /беломорска/ тракия ,които са се заселили тук през 1913 година. За първ път Кукеров ден се провежда в Българово /тогавашното Урум-еникьой/ през 1922 година. Остатък от езическо време , традицията на чудноватите кукерски игри представя древния мироглед на дедите ни , който свързва вечния кръговрат на живата природа- раждане, разцвет, смърт и ново раждане, с трудовата дейност на човека и социалното развитие на обществото.Извършваните мистични действия са насочени към предизвикване и стимулиране на плодовитост, здраве и жизненост във всички свери на стопанския, обществения и личния живот.Страшните маски, шумните звънци изваждат наяве спотаилото се зло – придават му образ, който ни помага да се освободим от него, да го опознаем за да преодолеем страховете си.Благопожеланията за здраве и плодородие , колорита и богатството на кукерските костюми ,ужасните им лица и ехтежа на звънците се сливат в онзи здравословен баланс на енергии и емоции, който ни вади от зимната летаргия и ни дава нови сили да продължим напред...още една година!
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com