Туризъм, забележителности и бизнес

Travel in Balkans of Bulgaria. holidays hotels tourism Balkans in Bulgaria. Хотели в Рила, къщи за гости, под наем в Рила, вили под наем, за гости в Рила, нощувки в Рила, стаи за гости в Рила, квартири в Рила, хижи в Rila, ресторанти в Рила, механи в Рила, барове в Рила, природни забележителности в Рила, културни, исторически забележителности в Рила, музеи в Рила, бизнес.

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Рила хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи
област :: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости  община :: Рила, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бобошевски манастир Свети Димитър до град Бобошево
Водопад "Бистрица" до Дупница, Сапарева Баня, Рила,
Връх Голям Дебелец във Верила планина, България,
Връх Руен в Осоговска планина,
Върховете Кабул, Малък и Голям Сиврия в Рила,
Граница-Гранишки манастир до гр.Кюстендил,
Дервиш баня град Кюстендил,
Джамия "Ахмед бей" град Кюстендил,
Крепост "Хисарлъка" град Кюстенил,
Късносредновековна църква "Света Петка" във Вуково,
Къща-музей Димитър Пешев в гр. Кюстендил,България,
Метох Орлица до Рилски манастир и град Рила,
Митрополитска църква - Кюстендил,
Невестино-Кадин мост гр.Кюстендил,
Овчаренският водопад в резерватът Скакавица в Рила,
Природен парк „Рилски манастир” край град Рила,
Резерват Риломанастирска гора край град Рила,
Резерват Скакавица край гр.Дупница в Рила,
Резерват “Църна река” в Осоговска планина,България,
Ресилово-Ресиловски манастир,
Ресиловски манастир Покров Богородичен до Дупница,
Рилски манастир,
Сапаревобански манастир Свети Стефан Сапарева баня,
Скалата „Кръста” край Рилски манастир и град Рила,
Художествена галерия град Кюстендил,
Църква Св. Четиридесет мъченици град Сапарева баня,
Църква Света Богородица в село Бобошево.България,
Църква Свети Архангел Михаил в град Рила ,
Църква Свети Георги в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в центъра на град Рила,
Църквата при метоха Св. Петър и Павел до град Рила,
Язовир "Калин" край Дупница и Сапарева Баня, Рила
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Природно и историческо богатство в община Рила, Област Кюстендил.

 Община Рила се намира в Западна България, Кюстендилска област. Характеризира се с умерен планински климат.

На територията на общината се намират защитените територии „Риломанастирска гора” и Природен парк РИЛАРилски манастир, които съхраняват множество защитени растителни и животински видове.

Природата е дарила общината с 28 планински и високопланински езера с надморска височина над 2045метра. Тук се намира и най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров – Смрадливото езеро е обща площ 240 декара и надморска височина 2293 метра.

В община Рила се намира и паметника на българската средновековна и възрожденска архитектура и живопис - Рилският манастир, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световната култура. Тук се съхраняват творби на българското изкуство с висока художествена стойност – икони, стенописи,дърворезба , средновековни ръкописи.

 

Община Рила е разположена по склоновете и подножията на Средна и

Югозападна Рила. Общата и площ  е 364 кв. км. Намира се в югоизточната част на Област Кюстендил.

 

История

Първите разкрити поселища на територията на гр. Рила са от античния период – ІІ-ІІІ в., което се доказва от надписи на гръцки език от края на ІІ - началото на ІІІ век, основи на сгради, битова керамика, гробница зидана с тухли и други. Първото известно наименование на селището е римско – Спортела, включено в областта на Пауталия (дн. Кюстендил). През ранната византийска епоха е кастел с име Ролигера, за което свидетелства историкът Прокопий. В дарствената грамота на Иван Шишман от 1378 година се споменава селище с името Дриска, което вероятно се отнася за Рила. През Втората Българска държава гр Рила се споменава през ХІV век, като феодално владение на Рилски манастир в царствените грамоти на български владетели и по специално в грамота на Иван Шишман от 1378 г. В историческото развитие на селището е безспорна ролята на Рилски манастир, датиран от Х век. Основно огнище на българската култура през вековете.

В духа на традициите земите тук да бъдат поставени под защитата на закона през 1966 година най-дълголетните и ценни гори около манастира са обявени за защитена местност. През 1983 година Организацията на обединените нации за образование наука и култура/ЮНЕСКО/, включва Рилския манастир в списъка на световното културно наследство.

 

Климат 

 Община Рила се намира на място, където се срещат преходно средиземноморски и умерено континентални влияния, но поради значителната средна надморска височина климатът и се характеризира като умерен планински

 

Води

Водите са изключително богатство на общината. Най-голяма река на територията на общината е р. Рилска с обща дължина 51 км. с водосборна площ 359 кв. км, където събира притоците си р. Илийна с дължина 16 км. и реките Мермерица, Радовица и Краварско дере.

 

28 планински и високопланински езера са украшението на планинската част от общината. Най-значими от тях както за водния баланс, така и като туристически обекти са Горно и Долно Рибни езера, Смрадливото езеро, Синьото езеро, Черното езеро, Дяволски езера, Манастирски езера и Сухото езеро.

 

 Природни паркове

В общината се намира Резерват “Риломанастирска гора” обявен през 1986 г., с площ 3 676 хка.  Той е част от горската територия със средна възраст на повечето дървесни видове над 160 год. като горите от бор, бук и мура са на повече от 200 а отделни дървесни видове достигат до 300 години.

 

 На територията на общината се намира и Природен парк „Рилски манастир” – един от най-големите природни паркове в България. Природен парк „Рилски манастир” е обявен през 2000г. Общата площ на парка е 25 253.2 ха, от които 8 883.2 ха са високопланински пасища, а останалата част е заета с гори.

Управлението на ДПП „Рилски манастир” се намира в гр. Рила, ул. „Бенковски” 2.

 

Исторически забележителности

 

Рилски манастир

Един от най-значимите паметници на културата на територията на община Рила е Рилски манастир. Той е изграден на границата между Северозападна и Средна Рила в долината на Рилска река, при вливането й с р. Друшлявица. Основан е през Х в. от Св. Иван Рилски. Заема площ от 8 000 кв.м. През 1335г. манастира е изграден на сегашното му място от Протосеваст Хрельо Драговол. Оттогава е останала само Хрельовата кула. През първата половина на ХІХ в. в продължение на 30г. е изграден в сегашния си вид от майстор Алекси от гр. Рила. В Рилския манастир могат да се видят главната църква, историческия музей, етнографската сбирка, картинната галерия, Хрельовата кула, магерницата, музей „Манастирско стопанство, както и четирите църкви в близост до манастира.

През 1976 година Рилският манастир е обявен за национален исторически резерват, а през 1980 година е удостоен с наградата “Златната ябълка” на ФИЖЕТ. През 1983 година е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световната култура.

 

 Скалата „Кръста”

Общината се гордее и с една скала наречена „Кръста”. Рилчани я свързват с името на чудотвореца Св. Иван Рилски. Носи се легенда, че той е преминал през това място, за да намери убежище в планината.

Но неотдавнашни археологически проучвания са показали, че в околността е имало древни светилища от тракийската и римската епоха, които впоследствие са се превърнали в свети християнски места.

Особено внушителни са скалните мотиви в местността „Кръста” обсипани със строителна керамика от предримската и късноантичната епохи и фрагменти от архитектурна сграда, част от тракийското светилище, разположено на вкопана скална площадка. Направените разкрития сочат, че в местността „Кръста”, по времето когато гр. Рила е носил римското име Спортела, тракийски жрец е извършвал своите ритуали, като например жертвоприношения в знак на почит към тракийската богиня майка - Кибела и богът на подземното царство – Залмоксис.

 

 Музейна сбирка

Хилядолетната история на Рила и района от античността до най-нова време е съхранена в музейна сбирка в град Рила. Музейната сбирка е от общ исторически характер.В нея е съхранено богатото културно- историческо наследство на Рила от античността до най – ново време.

 Настаняване

На територията на Община Рила функционират следните места за настаняване и хранене Самостоятелни стаи Лябка Бояджиева, Семеен хотел „Кентавър”,  Самостоятелни стаи- Емил Самоковски, Самостоятелни стаи- Снежана Петрушова, Къща за гости „Иво” ,Ресторант “Елхите”, гр. Рила, Кафе-аператив”Джовани”, гр. Рила, , ЕТ”Васил Чергарски”, гр. Рила, Кафе-аператив”Беби”, гр. Рила, Заведение за бързо хранене Ет ”Стефан Мездралийски”, гр. Рила.

 

 Населени места в община Рила

Административен център на общината е град Рила, в състава на общината са включени и останалите населени места- с.Падала, с.Смочево, с.Пастра,и населено място Рилски манастир.

 

 Съседни общини

На изток общината граничи с община Самоков и община Белица, на запад с община Кочериново и община Бобошево,на север с община Дупница и община Самоков, на юг с община Благоевград и община Разлог.

 Как да стигнем?

Отбивката от главен път Е79 София-Кулата-Солун е край гара Кочериново.

Редовни автобусни линии има от Кюстендил и Кочериново.

 

Контакти и допълнителна информация
 
Община Рила
 
Адрес:
п.к. 2630
гр. Рила
Пл. "Възраждане" 1

Ел. поща: kabzimalski@mbox.is-bg.net


Телефон: 07054/ 2020; 07054/ 2130

Факс: 07054/ 2286

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в град Рила до Рилски манастир.

 

hoteli-grad-rila.tourism-hotels-bulgaria.com

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com