Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в Бобошево Кюстендилско хотели, къщи за гости, под наем в Бобошево Кюстендилско, вили под наем, за гости в Бобошево Кюстендилско, нощувки в Бобошево Кюстендилско, стаи за гости в Бобошево Кюстендилско, квартири в Бобошево Кюстендилско, хижи в Бобошево Кюстендилско, ресторанти в Бобошево Кюстендилско, механи в Бобошево Кюстендилско, барове в Бобошево Кюстендилско, природни забележителности в Аврен, културни, исторически забележителности в Бобошево Кюстендилско, музеи в Бобошево Кюстендилско, бизнес. Bulgaria travel, holidays in bulgaria of balkans, hotels in bulgaria, tourism in bulgaria, balkans, vacation in bulgaria of balkans

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Хасково, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Бобошево Кюстендилско, хотели, къщи, вили за гости
област :: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости  община :: Кюстендил, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм



 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бобошевски манастир Свети Димитър до град Бобошево
Водопад "Бистрица" до Дупница, Сапарева Баня, Рила,
Връх Голям Дебелец във Верила планина, България,
Връх Руен в Осоговска планина,
Върховете Кабул, Малък и Голям Сиврия в Рила,
Късносредновековна църква "Света Петка" във Вуково,
Метох Орлица до Рилски манастир и град Рила,
Овчаренският водопад в резерватът Скакавица в Рила,
Природен парк „Рилски манастир” край град Рила,
Резерват Риломанастирска гора край град Рила,
Резерват Скакавица край гр.Дупница в Рила,
Резерват “Църна река” в Осоговска планина,България,
Ресиловски манастир Покров Богородичен до Дупница,
Сапаревобански манастир Свети Стефан Сапарева баня,
Скалата „Кръста” край Рилски манастир и град Рила,
Църква Св. Четиридесет мъченици град Сапарева баня,
Църква Свети Архангел Михаил в град Рила ,
Църква Свети Георги в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в центъра на град Рила,
Църквата при метоха Св. Петър и Павел до град Рила,
Язовир "Калин" край Дупница и Сапарева Баня, Рила
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Община Бобошево, област Кюстендил

 Община Бобошево е малка община с площ само 135 кв.км, но с великолепна природа и богато културно-историческо наследство.

Общината се простира по Бобошевска яка на двата бряга на р.Струма в югозападната част на Област Кюстендил.

 

 Релеф

 Релефът на общината е планински и полупланински като обхваща част от Рила, северните склонове на Руен и част от долината на Струма на надморски височини от 380 м до над 1000 м.

 

 Климат

 Климатът е умерено-континентален със силно изразено средиземноморско влияние. Долината на р. Струма, е защитена от север, изток и запад от високи планини, поради което зимата тук е мека, а лятото е горещо.

 

 Води

 Склоновете на Рила, Руен, Влахина и околните възвишения са набраздени от множеството притоци на Струма, най-големият от които е р. Джерман. Това създава отлични условия за риболов и съвременни водни спортове като рафтинг.

В общината има и един минерален извор в с.Слатино с богато съдържание на  хлор,натрий,калий и въглероден двуокис. Температурата на водата е постоянна 21º С. Той се отнася към Сапаревско-Благоевградския термо-минерален басейн.

 

 Природна среда

 На територията на общината има много гори най-вече от черен и бял бор, акация, мъждрян и габър, а в ниските части край реките растат елша, върба, топола и др. Това разнообразие е много живописно и гористите местности са идеални за разходки. Голямо е разнообразието от диворастящи билки като лайка, мащерка, бял равнец, жълт кантарион и др.

 

 Природни и  културно- исторически забележителности

На  територията на  община Бобошево има  две находки,които са обявени за при- родни забележителности : находки  на турска леска на възраст над 300 години и 200 дка вековна букова гора в местността  “Косана” в с.Скрино.

 

 Най-старото поселище в района е разположено върху плато на левия бряг на река Джерман. То е обитавано от първобитните хора през енеолита (5-4 хил. пр.н.ера) и е открито от от американския археолог Дж.Х. Гол през 1939 година, а през 1981 г.са проведени спасителни археологически разкопки. Експонати от находките,изработени от кост,камък и керемика с различно предназначе-ние са изложени в музейната сбирка в гр.Бобошево.

Бобошево и съседните села са с непрекъсната селищно-културна приемственост от Античността до днес, поради което езическите светилища и оброчища постепенно са се превръщали в християнски. В околностите има десетки останки от църкви, най вече от 15-17 век, като на 3.5 км. от Бобошево в местността “Манастирчето”  се намира църквата “Свети Димитър “, строена по времето на султан Баязид ІІ (1481г.-1512 г.),когато разрушеният в началото на  ХV век  Манастир “Св.Димитър” е бил пренесен тук от старото си място

 Манастирът е възникнал няколко години след покръстването на българите в началото на Х век .В продължение на няколко века манастирът е важно просветно огнище. Според едно от житиетата  му, тук Иван Рилски приема монашеския чин.

До наши дни е оцеляла само споменатата църква “Св.Димитър”, в която са запазени изцяло автентични стенописи от 1488г., украсяващи вътрешността на църквата и някогашната западна фасада.Обявена е за паметник на културата заради изключително ценните стенописи, ранния период на изграждане и степента на запазеност.

И други оцелели църкви са великолепни паметници на културата: “Свети Тодор” / Х-ХІ век/, “Свети Атанас”/ХVІ век/, ”Свети Илия” /ХVІІ век/, която е отворена и днес. 

Действащата църква на Бобошево “Успение на Света Богородица” е построена през 1851 г. и се отличава с необичайна архитектура, която напомня тази на Рилската света обител. Във вътрешността на църквата се издигат десет колони, върху които са разположени осемнадесет кубета. Стенописите покриват изцяло вътрешните стени на църквата. Един от зографите е Георги Бобошевски- Зограф, представител на Банската художествена школа.

В село Скрино се издига Руенския манастир. Той е един от най- новите в България, изпълнен с голяма духовна сила. В манастира се спазват строго каноните на християнската религия, продължава се делото на Свети Иван Рилски. 

 

 Туризъм и спорт

 Богатото културно историческо минало, добрите природни дадености (съчетание на река и планини) и запазената самобитност на високопланинските села позволяват провеждането и съчетаването на религиозен, пешеходен, културен, риболовен, селски и т. н. туризъм. В местността  “Манастирчето”се намират хижа “Яна” и хижа “Пионер”. До тях се стига по добре поддържан асфалтов път. Стаите в хижите са със самостоятелни санитарни възли. Условията  ,както през летните, така и през зимните месеци са отлични за кратки и за  няколкодневни престои. 

 

 Активно спортуващите имат възможността да посещават изградения спортен комплекс в град Бобошево. 

 

 Населени места

  Общината се състои от 12 населени места с административен център град Бобошево и селата: с. Слатино, с. Усойка, с. Блажиево, с. Доброво, с. Скрино, с. Вуково, с. Сопово, с. Висока могила, с. Циклово, с. Бадино и с. Каменик.

 

 Съседни общини

 В съседство с община Бобошево се намират:  Рила на изток, община Невестино на  запад, община  Кочериново на юг и общините Дупница и Бобов дол на север.

 

Контакти и допълнителна информация

 

Община Бобошево

Адрес:

п.к.2660
гр.Бобошево
Ул.”Иван Кепов “№ 3


www.kn.government.bg


Ел.поща: obst_boboshevo@mail.bg This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Телефон: 07046 / 23-54  
Факс: 07046 / 23-44

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в град Бобошево.

 

barove-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com

boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
diskoteki-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
firmi-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
hiji-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
hoteli-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
kashti-zagosti-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
kvartiri-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
mehani-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
muzei-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
noshtuvki-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
pochivka-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
restoranti-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
turisticheskiagencii-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
turizam-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
vili-podnaem-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com
zabelejitelnosti-boboshevo.tourism-hotels-bulgaria.com

 

 
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com