Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в Дупница, къщи за гости, под наем в Дупница, вили под наем, за гости в Дупница, нощувки в Дупница, стаи за гости в Дупница, квартири в Дупница, хижи в Дупница, ресторанти в Дупница, механи в Дупница, барове в Дупница, природни забележителности в Дупница, културни, исторически забележителности в Дупница, музеи в Дупница, бизнес. Vacation in Bulgaria Balkans, hotels in Bulgaria of Balkans, travel in bulgaria of balkans, holidays in bulgaria of balkans

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Сливен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Дупница хотели, къщи, вили за гости, под наем
област :: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости  община :: Дупница, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бобошевски манастир Свети Димитър до град Бобошево
Водопад "Бистрица" до Дупница, Сапарева Баня, Рила,
Връх Голям Дебелец във Верила планина, България,
Връх Руен в Осоговска планина,
Върховете Кабул, Малък и Голям Сиврия в Рила,
Метох Орлица до Рилски манастир и град Рила,
Овчаренският водопад в резерватът Скакавица в Рила,
Природен парк „Рилски манастир” край град Рила,
Резерват Риломанастирска гора край град Рила,
Резерват Скакавица край гр.Дупница в Рила,
Резерват “Църна река” в Осоговска планина,България,
Ресиловски манастир Покров Богородичен до Дупница,
Сапаревобански манастир Свети Стефан Сапарева баня,
Скалата „Кръста” край Рилски манастир и град Рила,
Църква Св. Четиридесет мъченици град Сапарева баня,
Църква Свети Архангел Михаил в град Рила ,
Църква Свети Георги в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в центъра на град Рила,
Църквата при метоха Св. Петър и Павел до град Рила,
Часовникова кула град Дупница,
Язовир "Калин" край Дупница и Сапарева Баня, Рила
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Община Дупница, област Кюстендил

 В град Дупница и околностите са разкрити следи от  човешко присъствие още от времето на късната каменна епоха и античността.В резултат на археологически проучвания през 1993–1995г. в местността на Кулата – хълма в североизточната част на града, са разкрити основи на крепост, съществувала през ІV –Vв. За първи път името Дупница се появява в османски регистър от третата четвърт на ХV в.По-късно описание на града и населението се среща в записки на пътешествениците: рицаря Арнолд фон Харф (1499г.), Евлия Челеби (ХVІІІ в.) и Ами Буе (ХІХв.).
Началото на индустриализацията в града е поставено през 60-70-те години на ХІХ век, когато започват работа три предприятия от манифактурен тип - абаджийско, дървообработващо и за рязан тютюн. Градът започва да се оформя като един от големите тютюно-производителни центрове на ХХ век.

 Община Дупница се намира на древен кръстопът, където в долината на река Струма се пресичат пътищата от Солун към София и Дунава и от Адриатика към Черно море и Истанбул в област Кюстендил. Средната надм. височина е към 950 м, но влиянието на Беломорието прави климата умерен с мека зима и относително малки температурни амплитуди.

  Съчетанието на природните условия и кръстопътното положение е привлякло хората още от най-дълбока древност. Има множество останки от античността, сред които изпъква разкопаната през 1993-95 г. антична крепостКалето (IV-V в. пр. Хр.) над град Дупница. Местността и градът нееднократно са описвани от прочути пътешественици като рицаря Арнолд фон Харф (1499г.), Евлия Челеби (ХVІІІ в.) и Ами Буе (ХІХв.).

 Води

Най – голямата река , която протича през Дупнишката котловина е р.Струма. Заедно с реките Джерман , Бистрица, Отовица, Джубрена, Тополница и Горица и язовир „Дяково” водните ресурси на общината не само осигуряват отлични възможности за риболов, но и за съвременни водни спортове като рафтинг.

Край  гр.Дупница, с.Крайни дол и с.Палатово има и минерални извори, но те не са изследвани , не са доказани техните качества и реално те не се експлоатират.

 

 Полезни изкопаеми
Община Дупница е бедна на минерални суровини.В ограничени количества са застъпени : пясъци и чакъли за бетон (с.Крайници), глини за тухли (с.Яхиново) и долмити, като огнеупорна суровина (с.Делян).

 Защитени природни територии
Над 22% от площта на община Дупница е заета от гори. Това е основна предпоставка за развитието на туризма. Част от територията на общината се намира в Национален парк „Рила” като най-близкият резерват е „Скакавица”, известен с вековния си масив от бяла мура.

 

Исторически паметници

В териториалните граници на Община Дупница се намират редица паметници на културата , чието ситуиране формира историческото развитие на локацията. Паметниците на културата в Община Дупница са комуникационно достъпни и са включени в  Концепцията за устойчиво развитие на културния туризъм в Област Кюстендил.

 

Как да стигнем?

През община Дупница преминава електрифицираната ж.п. линия София – Кулата – Солун и успоредната на нея магистрала Е-79.

 

К О Н Т А К Т И

Община Дупница

Адрес:

п.к. 2600

гр. Дупница

пл. Свобода No.1

Ел. поща: 

Телефон: 0701/ 59220

Факс: 0701/ 59257

  Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в град Дупница.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com