Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в Кюстендил, къщи за гости, под наем в Кyustendil, вили под наем, за гости в Кюстендил, нощувки в Кюстендил, стаи за гости в Кюстендил, квартири в Кюстендил, хижи в Кюстендил, ресторанти в Кюстендил, механи в Кюстендил, барове в Кюстендил, природни забележителности в Кюстендил, културни, исторически забележителности в Кюстендил, музеи в Кюстендил, бизнес.

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Бургас, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Кюстендил хотели, къщи, вили за гости,под наем,хиж
област :: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости  община :: Кюстендил, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бобошевски манастир Свети Димитър до град Бобошево
Водопад "Бистрица" до Дупница, Сапарева Баня, Рила,
Връх Голям Дебелец във Верила планина, България,
Връх Руен,
Връх Руен в Осоговска планина,
Върховете Кабул, Малък и Голям Сиврия в Рила,
Граница-Гранишки манастир до гр.Кюстендил,
Дервиш баня град Кюстендил,
Джамия "Ахмед бей" град Кюстендил,
Крепост "Хисарлъка" град Кюстенил,
Късносредновековна църква "Света Петка" във Вуково,
Къща-музей Димитър Пешев в гр. Кюстендил,България,
Метох Орлица до Рилски манастир и град Рила,
Митрополитска църква - Кюстендил,
Невестино-Кадин мост гр.Кюстендил,
Овчаренският водопад в резерватът Скакавица в Рила,
Паметник на Владимит Дмитров-майстора,
Природен парк „Рилски манастир” край град Рила,
Резерват Риломанастирска гора край град Рила,
Резерват Скакавица край гр.Дупница в Рила,
Резерват “Църна река” в Осоговска планина,България,
Ресилово-Ресиловски манастир,
Ресиловски манастир Покров Богородичен до Дупница,
Рилски манастир,
Сапаревобански манастир Свети Стефан Сапарева баня,
Скалата „Кръста” край Рилски манастир и град Рила,
Художествена галерия град Кюстендил,
Църква "Свети Георги",
Църква Св. Четиридесет мъченици град Сапарева баня,
Църква Света Богородица в село Бобошево.България,
Църква Свети Архангел Михаил в град Рила ,
Църква Свети Георги в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в центъра на град Рила,
Църквата при метоха Св. Петър и Павел до град Рила,
Язовир "Калин" край Дупница и Сапарева Баня, Рила
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Кюстендил е един от най-древните български градове.

 П рез V - ІV век пр. н. е. привлечени от лековитите минерални извори траките основават селище. През І в. римляните превръщат града във важна крепост, търговска артерия и известен балнеологичен курорт , който наричали Пауталия. През І – ІІ век Пауталия прераства в град с интензивен живот и е административен, стопански и културен център на своята територия. Неговото значение се запазва и през късната античност. Археологически проучвания в Кюстендил са открили редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранно византийската епоха.   През ІV - V век във връзка със зачестилите варварски нашествия, на хълма Хисарлъка е изградена втора крепост, която е продължила да съществува и през средновековната епоха. Поправяна през V І в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в.

 Крепостта има форма на неправилен многоъгълник, с приблизителни размери 117/175 м и площ 2,12 ха. В различни сектори на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули, две порти и пет потерни. Най-главната и най-широка порта е на източната стена, която се намира в близост до главния път.
Крепостната стена, има различни ширини като в зависимост от терена те варират от – 1,60 до 3,00 м.

 

 В грамота на византийския император Василий II от 1019г. градът се споменава под името Велбъжд. Присъединен е към българската държава при царуването на Калоян (1197 – 1207). Пряко свързана с историята на Велбъжд е Велбъждската битка, станала през 1330 година между българи и сърби, в която българите били разбити, а самият цар Михаил Шишман бил убит в боя. В края на ХІ V век в Югозападните български земи се обособява самостоятелно Велбъждско княжество, начело с Константин - син на Деян и зет на Иван Александър.
В средата на ХV в. турците започват да колонизират града. Век по - късно градът е преименуван на Кюстендил на името на феодалният владетел Константин Драгаш .

 

Константиновото княжество е последната българска крепост, която пада под Османско владичество.
Хайдушкото движение, което се е зародило в началото на 16 век /периода на Възраждането/ е проява на борбата на българите срещу османското иго.

През ХVІІІ и ХІХ век се наблюдава ясно изразена борба за независима българска църква и политическо освобождение. Като центрове на книжовна и просветна дейност през този период в Югозападна България могат да се посочат Бобошевският манастир “Свети Димитър”   и Рилската Света обител.

Като резултат от борбата за независима българска църква и развитие на общобългарската култура и просвета през 1816 г. в града е построена църквата “Успение Богородично”, а четири години по – късно е построено и открито първото българско килийно училище в Кюстендил.

 

 Видни представители на хайдушкото движение, борещо се за политическо освобождение са Румен войвода и Ильо войвода. Последният е ръководител на голяма доброволческа чета, която подпомага отряда на генерал Гурко по време на руско – турската освободителна война.

 Кюстендил е освободен на 29.01.1878 г.    

 След Освобождението започва развитие на промишлеността и търговията. Появяват се първите фабрики и промишлени предприятия в сферите на рудодобива, дървообработващата промишленост, фабрики за прежди, маслобойни и други.

 

Исторически, културни и природни забележителности

Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора"

 Мозайка в Градската баня, автор Николай Зиков

 Лъвска глава-чешма в Градската баня, автор Николай Зиков

 • Римски терми. Намират се в централната част на града, в съседство с джамията „Ахмед бей”. Римските терми – обществени бани, са изградени през II-III в. и са част от голям комплекс-асклепион. Те са един от символите на град Кюстендил. Паметник на културата с категория „национално значение”.
 • Късноантична и средновековна крепост "Хисарлъка".Намира се на най-високата равнинна част на хълма „Хисарлъка”, издигащ се на 2 км югоизточно от Кюстендил. Крепостта е изградена в края на IV-началото на V в. Поправяна през VI в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в. Паметник на културата с категория „национално значение”.
 • Пиргова кула. Средновековна отбранителна кула в град Кюстендил. Намира се в централната част на града до римските терми. Названието „Пиргова” произхожда от гръцката дума – „пиргос”, което означава кула. Отнася се във времето между края на XIV и първата четвърт на XV в. Паметник на културата с категория „национално значение”.
 • Средновековна църква „Свети Георги“. Намира се в югозападната част на гр.Кюстендил, в квартал Колуша. Църквата е кръстокуполна, от типа "вписан кръст". Според архитектурните ѝ особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането ѝ може да се отнесе към края на Х - началото на XI век Тя е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност като най-старата запазена средновековна църква в Югозападна България.
 • Възрожденска църква "Успение Богородично". Намира се в централната част на града, в непосредствена близост до централния площад. Построена е през 1816 г. на мястото на средновековна църква „Св. Никола” По план е вкопана едноабсидна трикорабна псевдобазилика, с дървено покритие. Обявена е за архитектурен и художествен паметник с категория „национално значение”. Действащ храм.
 • Църква "Свети Великомъченик Мина". Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" по проект на арх. Антон Торньов. Една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България. Църквата е действащ храм.
 • Джамия "Фатих Мехмед". Джамията е построена от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в. Датировката – 1531 г., изписана с тухли в източната част на купола, вероятно се отнася до по-късна реконструкция. Джамията не е действаща.
 • Джамия "Ахмед Бей". Джамията „Ахмед бей”, известна още като „Инджили” (Християнската) е построена към средата на XV в. Входната аркада, покрита с три малки куполи, е запазена в оригиналния си вид. През 1734 г. е преустроена и разширена. Понастоящем е изложбена зала на музея в Кюстендил.
 • Средновековна баня "Дервиш баня". Турска обществена баня, строена през 1566 г. Функционира повече от 400 години - до 1992 г. През 2005 г. е цялостно реставрирана. Архитектурен паметник на културата.
 • Взаимно училище. Намира се в двора на църквата "Успение Богородично". Сега е реставрирано. Известно като "килийното училище", въпреки че съществувалото през първата половина на XIX век в същия църковен двор килийно училище не е запазено.
 • Архитектурен скулптурен паметник на загиналите воини от 13 рилски полк във войните 1912-1913 г. и 1915—1918 г.
 • Архитектурен скулптурен паметник на Тодор Александров - "Всичко за Македония", посветен на загиналите във войните за национално обединение и освобождение на Македония.
 • Паметник на Владимир Димитров-Майстора. Открит на 24 ноември 1972 г., автори з.х. Б. Гондов и арх. Сл. Василев. Изпълнен от бронз в цял ръст (вис. 3,20 м). Паметникът е издигнат на фона на изчистените обеми на Художествената галерия.
 • Архитектурен паметник на Ильо войвода.
 • Бюст-паметник на Ильо войвода.
 • Паметник на Васил Левски.
 • Бюст-паметник на Пейо Яворов.
 • Бюст-паметник на Димитър Пешев.
 • Лекарската къща.
 • Прокопиевата къща.
 • Лесопарк „Хисарлъка“. Намира се на хълма непосредствено над града. Специално за пешеходците има изградена пешеходна алея, започваща от стадион "Осогово". В парка се намира и Зоологическата градина на града, в която могат да се видят различни видове животни. 

Население:      50 671

Надм. височина:      527 m

Пощ. код:         2500

Тел. код: 078

 

Информационен сайт: http://www.kustendil.info/

Официален сайт: http://www.kustendil.bg

 

 Община Кюстендил

 

Адрес:

п.к. 2500

гр. Кюстендил

пл. "Велбъжд" № 1

 

Е-мейл:     obshtina@kustendil.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Телефон: 078/ 55 11 66, 55 10 05

Факс:        078/ 55 10 04

 

КЮСТЕНДИЛ - туристически информационен център

гр. Кюстендил 2500, ул. "Демокрация" № 40

 

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в СПА курорт град Кюстендил.

 

spa-hoteli-kiostendil.tourism-hotels-bulgaria.com

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com