Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Археологически комплекс Добрич-Дуранкулак
 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Археологически комплекс край Дуранкулак

Към Исторически музей в град Добрич

 

 Археологическият комплекс, който включва селищната могила “Големият остров” и свързаните с нея некрополи на западния бряг на Дуранкулашкото езеро, обявен по Рамсарската конвенция за защитена местност.

 

 Изследванията на това място, финансирани основно от Община Добрич и Германския археологически институт, започват през 1974 г. от екип специалисти-археолози под ръководството на чл. кор. проф. д.и.н. Хенриета Тодорова от Археологическия институт при БАН и н.с. Тодор Димов от Исторически музей – Добрич. По време на тези изследвания е проучена селищната могила на “Големия остров”, която е обитавана с известни прекъсвания повече от 6 хилядолетия – от 5300 г. пр. Хр. до края на Първото българско царство и е свързана с най-древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа, носител на праисторическите култури Хаманджия, Сава и Варна. Открити и изследвани са и неолитното селище “Дуранкулак-Нивата” и три некропола от различно време, разположени на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Продължилите повече от четвърт век археологически разкопки в Дуранкулак хвърлиха нова светлина не само върху най-древната българска история, но и върху праисторията на цяла Югоизточна Европа.

 Дуранкулак е широко известен в чужбина и към днешна дата е най-големият изследван обект от V хил. пр. Хр. на Стария континент. Сред научните среди той е популярен и с първото обработено злато от каменно-медната епоха; с най-старата каменна архитектура в континентална Европа; с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.), с пещерния храм на трако-фригийската Велика богиня майка Кибела и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ–Х в. Световната общественост сравнява Дуранкулак по значение с Троя, но с уточнението, че той е с около две хилядолетия по-стар от нея.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com