Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Връх Свобода община Баните област Смолян, Родопите

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Връх Свобода,Община Баните, област Смолян в планина Родопи

 Връх Свобода (1943 м надм. височина) се намира в община Баните, област Смолян, северно от село Давидково.

От върха се откриват прекрасни гледки към постепенно спускащите се планински възвишения, които приличат на спокойни вълни и се губят на хоризонта. При хубаво време преди изгрев слънце може да се види Бяло море.

 

На върха от ВМРО е поставена красива паметна плоча от черен мрамор в памет на Момчил юнак – защитника на Родопите - първият, който е оказал организирана съпротива на османските поробители.

 

Връх Свобода е религиозно средище още от най-древни времена. Грамадните камъни на самия връх вероятно са останали от праисторическо време и са служили за астрономически наблюдения и за предсказания. Култът към местността се наследява от траките, които издигат тук вероятно най-почитаното в древността светилище на Дионис. Легенда твърди, че точно тук Александър Македонски е получил от тракийските жреци прорицанието, че ще завладее света.

Връх „Свобода“  се почита и от мюсюлманското население. Твърди се, че там е гробът (текето) на Енихан баба, „покорител” на Родопите, макар да е доказано, че там не са извършвани човешки погребения. Текето датира от ХІV-ХV в. и вероятно е било религиозен център на ислямската секта алевити, която се отличава с демократизъм и, подобно на християните, издига манастири. Сега текето е възстановено и на върха се провежда традиционен събор.

 

Как да стигнем?

От село Давидково по асфалтов път се стига до хижа „Свобода”, от която до върха води живописно стълбище с 600 стъпала. Изкачването отнема около половин час. Има чешмичка и беседка за почивка.

До хижа „Свобода” има и пешеходен маршрут, който започва от центъра на село Давидково и по чакълест в северна посока през махала Превала води до равната местност Бъза. Пътят свършва над местността Чертока и тръгвате на северозапад по билото през гората към хижата.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com