Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Драгалевският манастир Света Богородица Витошканаляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Квартал Драгалевци край град София

 Местоположение

Драгалевският манастир, именуван “Света Богородица Витошка”, е разположен на 3 км. южно от село Драгалевци (квартал на София от няколко години) в полите на Витоша. Като един от най-красивите и същевременно лесно достъпни манастири, тази обител би могла да е приятна спирка по време на разходка в планината през уикенда.

 

Драгалевски манастир „Света Богородица Витошка” е разположен в полите на Витоша на около 3 км южно от софийския квартал Драгалевци. Манастирът и околната местност са изключително живописни и при това лесно достъпни. Те са прекрасно място да съчетаете разходка в планината с поклонение в обителта.

 

Това един от малкото манастири по чудо оцелели при турското нашествие. Основан е през 1345 г. при царуването на Иван Александър (1331-1371). След османската инвазия постепенно обезлюдява, но е възстановен от софийския болярин Радослав Мавър. Оттогава в малката манастирска църква са съхранени красиви стенописи, сред които изключително ценните портрети на Радослав Мавър, неговата съпруга и двамата му сина.

Нови стенописи украсяват централната част на църквата през 17 век, а през 1932 г. към нея е пристроена нова сграда.

 

Драгалевският манастир е известен и с килийното си училище, което го превръща културен и учебен център през тежките години на робството. През периода на борбите за освобождение той става средище на тайна революционна дейност. Неговият игуменът отец Генадий е близък приятел и сътрудник на Васил Левски, оказал му голяма помощ в организирането на революционни комитети в софийския регион. Апостолът на Свободата на няколко пъти е ползвал Драгалевския манастир като свое убежище по време на обиколките си из страната. След разкритията на заловения Димитър Общи отец Генадий успява да избяга в Сърбия, където сътрудничи с друг виден наш революционер – Панайот Хитов. Наследен е от отец Игнатий Рилски, който възобновява тайният революционен комитет в София и следва достойните стъпки на своя предшественик.

 

Настаняване

В манастира не се предлага настаняване и храна, но в квартал Драгалевци можете да избирате между множество хотели и ресторанти, а механа “Воденицата” е съвсем наблизо по пътя за манастира.

 

Как да стигнем?

С кола се тръгва от площада на квартал Драгалевци. Табели няма, така че трябва да питате. Пътят е в добро състояние.

Любителите на пешеходните разходки могат да използват до Драгалевци градския транспорт, след което за около половин час да стигнат до манастира по преките планински пътеки.

 

За контакти и допълнителна информация

Тел.: +359 2 9673360

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com