Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ямбол, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей Недкович старинен Пловдив град Пловдивналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

 Къща „Недкович”

Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив

 Къщата на Никола Недкович, богат търговец, родом от Карлово, търгувал с Цариград и други градове. е свиделство за променените вкусове и изисквания на на образованите пловдивчани през последните десетиления на Възраждането. Изградена е през 1862-1863 г. Планировката й е в характерния за Пловдив от тази епоха симетричен стил, но фасадата е решена с очевидно влияние на европейския класицизъм. Тя е богато украсена и внушителна. Централният портик е стъпил върху четири каменни колони, поддържащи дъговидни арки. Изящният фронтон на покрива се повтаря и над трите централни прозореца, създавайки усещане за тържественост и хармония.

Каменно стълбище води към централния салон-хайет на първия етаж. От двете му страни симетрично са разположени стаи, всяка с различно цветово решение: гостната в червено, женската  в зелено, трапезарията е лилава, а всекидневната оранжева. Таваните на стаите и салона са с богата дърворезба.

Горният етаж е с подобна планировка, но без резбовани тавани. Довършен е по-късно и обзаведен в стил късен барок – свидетелство за променените вкусове на собствениците.

Къщата е разположена в дъното на уютен озеленен двор, ограден с дебели зидове и масивна дъбова порта, край който са запазени стопанска постройка, помещения за прислугата и кухня-пералня с огнище. Избените помещения имат директен изход към улицата през тунел под двора. В югоизточната част на стената има изящен еркерно изнесен „клюкарник”, осигурявал на скритите зад дебелите дувари обитатели жива връзка с живота на улицата.

 Сега в къщата се помещава музейна експозиция, представяща интериора на богатите пловдивски домове през Възраждането. Част от мебелите и вещите са принадлежали на фамилията Недкович и, може би, се намират на същите както и преди почти век и половина.

Къщата е обявена за паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1

 Разположение и съседни забележителности

Къща „Недкович” се намира на улица „Цанко Лавренов“, започваща в източното подножие на Трихълмието. Друг вариант е да се завие надолу от кръстовището на ул. „4 януари“ и ул. „Съборна“ -  централната улица на Стария град.

Тя е част от централния архитектурен ансамбъл на Стария Пловдив, включващ още къщата „Георгиади” (сега експозиция „Възраждане” на Регионалния исторически музей Пловдив, Коюмджиевата къща (сега Етнографски музей), къщата на Иван Черноземски и крепостната порта Хисар капия.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com