Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Хасково, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Теснолинейният влак от градове Септември Добринище

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 България-Теснолинейният влак Септември Добринище

Области Пазарджик и Благоевград

Теснолинейният влак (популярен с названието „теснолинейката”) е единствената действаща в България железопътна линия с тесен габарит на междурелсието – 760 мм. Тя свързва Горнотракийската низина с долината на река Места. Влакът тръгва от Септември, където има връзка с магистралната линия ПловдивСофия. После започва да се катери по склоновете на планината по спиращи дъха серпантини. Малкият влак се движи бавно и пред погледа се откриват възхитителни гледки. Точно бавната скорост ви дава възможност да се потопите в чудната атмосфера на Родопите, а след това дълго да се наслаждавате на величествените пейзажи на Рила и Пирин. Цялата тази романтика се губи при пътуване с бързите автобуси и автомобили.

Линията се вие по живописния каньон на Чепинската река, навлиза в Чепинската котловина, където е разположен Велинград, и се  изкачва до най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамово, разположна на 1267 м н.в. Оттам започва спускането към долината на места през Якоруда към Белица, Разлог, Банско и Добринище.

Изграждането на теснолинейката започва в началото на 1921 и продължава около пет години. Сложният планински релеф, особено в дефилето Чепинска река, е превърнало строителството в истински трудов подвиг.  Нямало е каквато и да било механизация. Скалите се разбиват с каменарски взрив, но подготовката за взривяването и всички останали дейности са ставали ръчно с невероятни усилия. Хилядите тонове скално-земните маси са се изнасяли и насипвали с вагонетки и колички. Само на някои места е било възможно използването на каруци.

Пътуването трае над четири часа като дневно се движат девет влака. За туристите се предлагат атракционни пътувания с парен локомотив и ретро вагони.
Колоездачите могат да ползват теснолинейката за да стигнат до изходните точки на популярните веломаршрути в района с посока Света Петка, Юндола и Велийца.

 

Справки за разписанието на теснолинейката можете да получите от сайта на Български държавни железници (БДЖ):

http://razpisanie.bdz.bg

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com