Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Констанцалиева къща Село Арбанаси, Велико Търново

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Констанцалиева къща

Село Арбанаси, област Велико Търново

 Констанцалиевата къща е един от най-забележителните и представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Първоначалното и изграждане се отнася към края на XVII в. В следващите столетия жилищната сграда претърпява няколко преустройства, довели до вида в който я виждаме сега.

 Констанцалиевата къща е един бисерите на предвъзрожденската и възрожденска архитектура в Арбанаси. Изграждането й започва в далечния ХVІІ век. През следващите столетия тя няколко пъти е преустройвана, за да добие днешния си облик.

По време на земетресението през 1913 г. тя е разрушена. Възстановяването й дължим на Леон Филипов, който я реставрира със собствени средства и предава на музея.

Първоначално принадлежи на големия арбанашки род Тафриди, а после е закупена от Атанас Констанцалията, с чието име е позната сега.

Намира се в централната част на Арбанаси недалеч от Коконската чешма. Каменната й фасада излиза на уличната линия, а от другите страни дворът е ограден от масивни каменни зидове.

Къщата е разположена на самата улична линия, от другите страни дворът е ограден с висок зид. Тя е на два етажа, долният е от камък, а вторият е от дърво. В приземния етаж е Входът на къщата е със здрава врата, Входът за избите също има решетка.

В приземния етаж се намират жилището на пазача (състои се от две помещения), стая за прислугата, маза, складове за стоки, конюшни за няколко коня, скривалище и три стълбища. Входната врата е обкована с широкоглави гвоздеи. Със здрава решетка е запречен входът към избите.

През главния вход се качваме на втория етаж. Той се състои от голяма приемна, гостна (хает), вдясно е зимната спалня, а другата врата от хаета отива за коридора разпределител (фхоризмото). Отляво на коридора е заседателната стая. а отдясно са кухнята, столовата, сервизните помещения. В дъното на коридора врата отвежда до лятната спалня. Срещу нея е вратата на черния вход, а до него чрез малко преддверие се влиза в специалната стая за родилката. 

Цялостната вътрешна украса на таваните e гипсова и дървена (с профилирани летви, дърворезба по долапите) - свидетелства за културата, вкуса и изискванията на стопанина към майстора строител.

Понастоящем в Констанцалиевата къща  е разположена експозиция, представяща бита на арбанашките жители от XIX век. В близост са и градовете Горна Оряховица, Лясковец и Елена.

За контакти и допълнителна информация:

Регионален исторически музей Велико Търново

Велико Търново 5000

ул. "Никола Пиколо", № 6,

е-поща rimvt@abv.bg

тел/факс 062 636 954

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com