Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Разград, хотели, къщи, вили за гости, Пчелина
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Обрадовски манастир Свети Великомъченик Мина-София

 регион
 
 град
 село
 
 
 

 България-Обрадовски манастир

Православно име е Свети Великомъченик Мина Регион София

Местоположение

Обрадовският манастир “св. великомъченик Мина” се намира на 7.5км. североизточно от София в бившето село Обрадовци, сега квартал на София. Построен е на южния бряг на Владайска река сред цветни поляни.

 

 

История и обща информация

Според легенда, разказвана от местни хора, манастирът е бил основан през късно Римско време по тези земи. По това време той е представлявал внушителен комплекс със своите 40 параклиса (някои от които посветени на св. св. Апостол Петър и Павел, св. Николай, св. св. Козма и Дамян и др.), много манастирски сгради и имоти. При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли. Смята се, че е имало Римска баня близо до параклиса “св. Николай”, която е използвала топъл минерален извор. Мястото и в момента е мочурливо и не замръзва през зимата.

 

Никой не знае колко дълго е просъществувал този манастир. След като е бил разрушен само една легенда е пазила спомена за манастира “св. Мина” до 1927г. През тази година около Кръстовден селяни от Обрадовци, които разхождали добитъка си, видели, че животните започнали да изриват керемиди, тухли и други строителни материали на мястото на стария манастир. По-късно хора от селото решили да разровят останките по-надълбоко и намерили основите на стара църква. Открили олтара на църквата и малък кладенец, изграден от камъни, до него. Смята се, че кладенчето е било аязмото на църквата. Другите предмети, изровени от хората, били дискос, който в момента се съхранява в религиозния исторически музей на св. Синод, и горната част на кадилница.

 

Всички са били убедени, че находката представлява част от манастира “св. Мина”, който според легенди се е намирал в тази част на Софийско поле. Мълвата за откриването на единствения манастир, посветен на св. Мина в България пропътувала бързо и скоро към манастира започнали да се стичат хора от всички краища на страната. На църковния празник на 24-ти ноември много хора се събрали в обителта и дали своята помощ за възстановяването на манастира. Събраните средства веднага са вложени в изграждането на дървен олтар с икони, коийто просъществувал до 1942г. През 1942г. е построена и сграда за подслон на поклониците, която просъществувала до 1969г. Тази сграда вече не съществува; на нейно място са издигнати една просторна двуетажна сграда от 100кв. и една едноетажна постройка от 50кв.

 

През 1942г. манастирското настоятелство в лицето на управата на Обрадовската църква “св. Николай” и монахиня Анисия от църквата “св. Петка” в Орландовци се заели със съграждането на нов храм. След като материалите са дарени от местни хора, строителството започнало на 19-ти август същата година. Изграждането приключило през 1945г. като главният зидар бил известен майстор от Варна, Тома Иванов. Иконите на олтара са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е резбован от двама майстори от София, Мирчо Радулов и Коста Диноев. На 21-ви октомври същата година храмът е осветен. Всички предмети от интериора му – съдове, полилеи, икони, килими и др. са дарени от посетители. Храмът има също така голяма икона на св. Мина, за която се смята, че е чудотворна. Иконата се намира по настоящем в преддверието на църквата.

 

През 1956г. започва строителството на параклис на св. св. безсребърници Козма и Дамян, а през късната 1957г. параклисът е завършен и осветен. В олтара на параклиса е вградено аязмо. По настоящем параклисът се използва за зимна черква.

Настаняване и храна

Не се предлагат.

Транспорт

До манастира се стига лесно като първо се достигне до квартал Бенковски на София и след излизането на квартала се тръгне към Околовръсното шосе. Преди да се стигне до Околовръстното има табела, която указва пътя към манастира. На няколко метра пред портата на манастира има просторен паркинг за коли. Една разходка до манастира се засенчва единствено от факта, че в непосредствена близост до манастира има пречиствателна станция за отпадни води. Пътят до манастира минава през мост над канала с отпадни води, където се усеща силна неприятна миризма. Все пак тази част от пътя трае само 1-2 минути.

Телефони за връзка

(02) 936 69 99

 

 

Обрадовски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Направо към: навигация, търсене

Обрадовски манастир

„Св. великомъченик Мина“

 

Обрадовски манастир

 

 Разположение в България

Координати     42°41′51.2″ с. ш. 23°19′25.09″ и. д. / 42.697556° с. ш. 23.323638° и. д. (G)

Координати: 42°41′51.2″ с. ш. 23°19′25.09″ и. д. / 42.697556° с. ш. 23.323638° и. д. (G) ()

 

 

Вид  Православен манастир

Местоположение       София, България

Съвременно състояние   Действащ девически

Обрадовският манастир „Св. великомъченик Мина“ е девически манастир, намиращ се на 7,5 км. североизточно от София. Нарича се „Обрадовски“ по името на бившето село Обрадовци, сега квартал Бенковски на София. Северно от манастира преминава Владайска река.

Съдържание

[скриване]

        1 История

        2 Храмов празник

        3 Източници

        4 Външни препратки

История [редактиране]

Според легендите манастирът е основан през късно-римската епоха. Не е известно колко време е просъществувал и кога е разрушен. Споменът, че някъде по тези места се е намирал манастир, обаче се пази. През 1927 г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир. С дарения от вярващите през 1942 — 1945 г. манастирът е възстановен в сегашния му вид. През 1956 г. е построен параклис, посветен на Св. Св. безсребърници Козма и Дамян, осветен през 1957 г.[1]

 

 

Входът към манастирския комплекс

Храмов празник [редактиране]

Манастирът празнува на 11 ноември, когато се почита паметта на Свети великомъченик Мина.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com