Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Връх Руен


видове туризъм:
планински, еко


област: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости регион
 
 град
 
 
 
 

 

Връх Руен - първенецът на Осогово

Основният изходен пункт за покоряване на първенеца на Осогово връх Руен / 2251м /  е хижа ''Осогово'' или близкият туристически комплекс ''Три буки'', намиращи се на 20-тина километра от гр. Кюстендил.

Някои свързват името на връх Руен с билката "руй", която употребявали за боядисване, като поставят името в етимологична връзка с прилагателното руен.

 Предполага се, че то е свързано с правенето на руйно /здраво, червено/ тракийско вино в по-ниските части около планината. Възможно е първоначално руйно вино, да означава вино, в което е кисната сабазиевата /дионисиева/ билка руй, за да му се придаде повече танинност и следователно повече устойчивост срещу вкисване, а от друга страна - да получи хубав, бистър, рубиненочервен цвят.

На старобългарски език в писмени извори от XIII-XIV век, времето на сегашния месец септември в календарите е отбелязано, като роуен, в други - руен. Името е свързано с характерния пурпур при залез слънце в планините есенно време, когато зеления цвят на боровинките се сменя с червеникавокафява, огнена премяна. И наистина в края на септември скатовете в околностите на Руен, Мали Руен, Шапка, а в посока към Деве баир някъде до Стоичков зид, където по-надолу през един рид са изоставените пропадащи минни оловно-цинкови галерии, околността придобива огнен, червеникавокафяв цвят, по време на събличането на есенната дреха на боровинките. Тя се сменя със сиво-пепелявокафявия цвят на скалите и попарената от сланите и студа тревна растителност.

Други предполагат, че името произлиза от "ручи", т.е. от фучи или тече. "Ручалото" с постоянното си тайнствено фучене и съсък, изменя характеристиката си на звучене в резултат от метеорологичните условия.

Руан на албански има значение на страж, на романски руе означава река, на персийски руй се превежда като образ на лице.

Като вземем под внимание че връх Руен е важен хидрографски център, от глагола "руйна" - потече вода изведнъж, с основание може да се изведе произхода на името му.

От тук почват изворите на река Бистрица /Главна река/, най голямата в северозападния дял на планината, по-надолу известна като Соволянска бистрица. Тя извира и събира водите си в поточе от стръмните скатове, разположени северозападно от Руен, място, което има следи от ледник. През зимата тук се събира огромна снежна лавина. От Мали Руен идва друг поток и двата, след като се съединят, минават северно от вр. Шапка /2188 м./, който се издига на главното било източно от вр.Руен, под Дебелио рид , като главна река, между галенитните, оловни и сребърни залежи, прочутото "Сребърно коло", места на вековни рударски дейности. По-надолу реката продължава, южно от Мечи камък, като в нея събират водите си пенливите, шумни като дечурлига поточета в живописна клисура, сред причудливи скални образувания. От дясно в нея се вливат посестримите й Малка, Лева от Църни камък /2069 м./, която събира водите на Илан /змийско/ и Бегбунарско дерета, Орлова от Човека /2047 м/ и Перша от Църнотрав /1865 м/. От ляво планинската палавница е притисната от излегналия се каменист рид Добращица. Той започва от Руенското било. Съвпада с държавната граница, с посока северозапад-югоизток от Камен връх /Таш тепе/, под който е имало каракачански колиби, със североизточно направление с върховете Бъзовинек /1783 м /, Кулата /1758 м/ и същинска Добращица /1508 м/.

От връх Руен, Руян или Руй при ясно време се открива обзорен пейзаж. На север е лабиринтът на Краище и очертанията на Западна Стара планина. На североизток се откриват планините Конявска, Люлин, Витоша и Верила, на изток снежната Рила, на югоизток - билото на легендарната Пирин планина. На югозапад зад долината на Каменица, се разкрива част от поречието на Брегалница, по-нататък Плачковица, а зад нея далечните контури на Кожух. На югозапад, като в някакъв исторически сън се долавят части от "най-красивата" според древния Омир- долината на Вардар. На северозапад Шар планина и планините в Южна Сърбия.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com