Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей Димитър Пешев в гр. Кюстендил,България

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Къща-музей "Димитър Пешев" в град Кюстендил

 Къща-музей "Димитър Пешев" е построена по проект, реализиран от Община Кюстендил и Посланика на Държавата Израел в България Негово Превъзходителство Емануел Зисман и финансиран от Съюза на българските евреи в Израел. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев, адаптирана в центъра на града.

 Притежава една от най-големите колекции от веществени и писмени извори свързана със спасяването и със спасителите на българските евреи. Експозицията започва с увод, поясняващ фундамента, върху който се изгражда българската държава след 1878 гр. в дух на веротърпимост, етническо и расово равенство. Първа тема проследява живота на Димитър Пешев-семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, завършване на "Право" и професионална реализация като съдия и адвокат. Втората тема обхваща периода на антиеврейската политика на България (1941-1944 г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията. Акцентира се на събитията след подписване на споразумение между комисаря по еврейските въпроси Ал.Белев и германския представител Т. Денкер за депортиране на 20 000 евреи. Третата тема включва живота на кюстендилските представители след март 1943 г., различните лични съдби, присъдите на Народния съд, общественото забвение и постепенното признание, първоначално от отделни евреи, следвано от Държавата Израел, след 1990 г. от България и различни обществени и държавни структури по света. Къщата е обявена за паметник на културата.

 

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Цар Симеон І”11
тел: тел: 00359 78/551811
Работно време: сряда-неделя 9.00 – 17.00 ч.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com