Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Седемте рилски езера Рила планинаналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

Седемте Рилски езера

 Веригата на Седемте Рилски езера е най-дългата, най-живописна и най-посещавана група езера в цялата Рила планина. Езерата се намират на различна височина и изглеждат като големи отпечатъци или стъпки, водещи нагоре по планината. Всяко от тях е наречено съобразно формата си.

 Ледниковите езера изобилстват в България

Ледниковите езера са многобройни в България. Те са към 280 и са разположени във високопланинските зони на Рила и Пирин. Повечето се намират на височина от 2,200-2,400 м, като най-високо е разположено езерото Леденика в Рила – на височина от 2,715 м.

Езерата замръзват към октомври и ледът се разтопява през юни. Ледената покривка може да достигне до два метра дебелина. През лятото те черпят водата си от топящите се снежни преспи по склоновете и върховете на планината. Повечето от тях се оттичат в буйни потоци, които дават началото на големите български реки - Искър, Марица и Места. Седемте Рилски езера привличат най-много посетители през летните месеци, особено през август.

Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото, което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - дълбоко е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

 Седемте Рилски езера в Рила планина

Циркусът на Седемте Рилски езера е най-големият в Рила. Той се намира на изток от връх Хайдута (наричан още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела и Отовишки връх и на запад от върха, който се намира точно над езерото Бъбрека. Циркусът се отваря на север и се отводнява от река Джерман, която е главен приток на река Струма. Цялата местност се намира в границите на Национален парк „Рила

 Как да стигнете до Седемте Рилски езера

За да стигнат до мястото, където се намират езерата, туристите обикновено следват пътеката от Сапарева баня или от Рилския манастир. Независимо от маршрута, по който ще поемете, гледката е великолепна.

От връх Дамка може да се види кристалносинята повърхност на трите най-ниско разположени езера, а останалите четири са скрити от стръмния склон на планината. Когато започнете спускането, пред вас изниква най-високо разположеното езеро. Ако идвате от североизточната част на склона, ще видите второто езеро, което е известно под няколко имена: Окото, Сърцето и Сълзата. Всяко има своята логика, защото езерото е кристално и чисто като сълза, дълбоко като сърце и скрито като око. На изток има пропаст и буйни потоци, които извират от две от най-високо разположените езера. През зимата това място е много опасно и само много опитни катерачи могат да го преминат.visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com