Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Благоевград, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Село Крушуна община Летница

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Село Крушуна - водопади

Крушунските водопади са близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадите се намират на 34 км от град Ловеч на Деветашкото плато. Известни са със своята живописност. Образувани са от множество карстови тераси с научно название травертинова каскада с много прагове, басейни, богатство от растителни и животински видове.

Каскадата извира от Крушунската пещера, известна със своите езера и пещерни образувания, и представлява система от басейни и мънички езерца, преграждащи ги прагове и разделящи се водни струи. Водопадът е признат за най-високата варовикова водна каскада в страната.

Има пътека, която води до пещерата, от която водопадите извират. В района има още два по-малки водопада, и единият от тях се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери - Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера.

Водопадите се ползват със статут на защитена природна забележителност от 1995 г., с цел опазването на уникалните образувания в местността. Преди да се изгради екопътека, тази природна забележителност е била трудно достъпна и е било невъзможно да се достигне до изворчето, скрито в пещерата.

До водопада може да се стигне изключително лесно. От площада на село Крушуна се завива надясно и не след дълго се стига до място, удобно за паркиране. По добре оформена пътека се стига до самия водопад, където има изградени мостове, позволяващи на туристите да се полюбуват на природната красота.

Покрай водопада е изградена екопътека, която дава възможност да се види цялата система от водопади.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com