Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Перник, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Храмът на богинята Кибела в град Балчик,Черно море

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 Храмът на богинята Кибела в град Балчик

Храмът на малоазиатската богиня Кибела в Балчик е смятан за най-добре запазеният храм от елинистичната епоха в България.Счита се, че сградата е построена някъде през 280-260 г. пр. Христа и е функционирала повече от 700 години. При разкопките археолозите откриха двайсет мраморни статуи - повечето на Великата майка на боговете, около 20 надписа - предимно на латински, близо 200 монети от III-IV в. сл. Христа и др. Храмът на Кибела бе открит при аварийни разкопки през 2007 г. при строителството на нов  хотелски комплекс.
Това наистина е рядък случай на толкова добре запазен паметник на културата по цялото Западно Черноморие, е мнението и на заместник деканът на историческия факултет на Софийския университет доц. д-р Тошко Стоянов. Храмът се отличава с много атрактивни статуи, пластики, надписи с изкл ючително богата информация. След като бъде проучен и експониран по подходящ начин, храмът в Белия град би могъл да кандидатства дори за статут на паметник на Юнеско. Несъмнено стойността му на национално ниво е голяма, но той може да претендира и за световно признание.
Тъй като архитектурният обект е в рамките на града, може да се превърне в основен фактор за развитието на туризма в Балчик , освен прословутата Ботаническа градина и изградения в нея дворец от времето на румънската окупация. Впрочем, точно в Румъния разполагат с храмов комплекс от този период. До момента в света са открити 2 подобни храма, но нито един от тях не е в толкова добро състояние както този в Балчик .
Несъмнено храмът на Кибела в Балчик е едно от безценните богатства на България . Дори в процеса на археологическите проучвания има вариант да бъде готов за кандидатстване за статут на световен паметник на културата.
През есента на 2009 г. община Балчик обаче отправи искане първо към Министерството на културата храмът на Кибела да бъде обявен за паметник на културата с национално значение. Чак след като античната сграда получи искания статут, държавата ще може да отчужди терена, който сега е частна собственост. Тогава ще е и възможно пълното му възстановяване.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com