Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Хисар капия в Стария град Пловдивналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

Хисар капия

 Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“

 

 Източната порта на античния акропол на Пловдив, наричана сега Хисар капия, е нагледен пример за това, че градът с право си е избрал девиза „Древен и вечен“. Основите на крепостното съоръжение, които сега са под калдъръмената настилка, са изградени към II век от римляните. Южно от портата, под църквата „Св.св. Константин и Елена“ и под нейния двор, е най-запазеният участък от крепостната стена с четириъгълна кула (сега под олтара), служила също за костница.

Хисар капия и други компоненти на отбранителната система са преустроена по време на голямото крепостно строителство, подето през средата на VI век от императора от тракийско потекло Юстиниан. Тогава южно от портата в югоизточния ъгъл на крепостта е построена кръгла кула, зад която се намират казармени помещения.

Сегашния си вид портата е придобила по време на Средновековието, вероятно през XIII-XIV век. През периода на Възраждането и в началото на XX век е била ремонтирана, за да се предпази от срутване.

През Хисар капия хилядолетия са минавали търговци, войници, поклонници, пренасяни са стоки към тогавашното сърце на града. Потокът пътници е бил внимателно следен от бойниците по високите стени от римски легионери, византийски или български войници, латински рицари, които през различните епохи са владели Пловдив.

Сега Хисар капия е средищен компонент на централния архитектурен комплекс на Стария Пловдив. Северно от нея върху крепостната стена се извисява Коюмджиевата къща (сега Етнографски музей на Пловдив). Около малкото площадче под портата се издигат къщата Георгиади (сега тук е експозицията „Възраждане“ на Регионалния исторически музей) и огромните каменни подпорни зидове на църквата „Св.св. Константин и Елена“. На тях е поставен релеф на именития пловдивски художник Цанко Лавренов.

Едва ли има гост на Пловдив, който да не се е снимал сред това уникално архитектурно обкръжение, постепенно създавано от жителите на града в течение на хилядолетия.

 

Разположение

Хисар капия е издигната над съвременната улица „Цанко Лавренов“, започваща в източното подножие на Трихълмието. От нея се открива най-внушителната гледка към крепостната порта. Другият вариант е да се завие надолу от кръстовището на ул. „4 януари“ и ул. „Съборна“ -  централната улица на Стария град.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com