Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Парк Лавров село Горни Дъбник до град Плевенналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

 

 Парк „Лавров”
 
   Парк Лавров се намира на 2 км югозападно от с Горни Дъбник , и на 22 км от Плевен.
      Важно място в боевете за Плевен в Руско-Турската освободителна война заема боят при Горни Дъбник на 24.10.1877 г., състоял се на това място, където сега се намира парк”Лавров”.
      Тук се е разполагъл един от турските гарнизони, охранявал пътя Плевен-София главната жизнена артерия на Осман паша.
      Турските позиций при Горни Дъбник се състоят от два редута- Малък редут край пътя за София в посока юг и Голям редут- на север край пътя.
      Срущу Турските гарнизони, охраняващи пътя Плевен-София е бил определен Гвардейски отряд от 15000 войници и офицери и 60 оръдия,Главнокомандващ отряда е бил ген. Й.В.Гурко. Ген. Гурко решава първият удар на турските гарнизони да бъде при Горни Дъбник, имащ важно стратегическо положение.
      Сражението е траяло повече от 12 часа. Падат убити и ранени около 3500 души.
      Победата край Горни Дъбник поставя краят на петмесечната кървава епопея край Плевен.
       Когато се изгражда Скобелевият парк край Плевен, едно от предложенията на Стоян Заимов е било и край Горни Дъбник да бъде увековечена паметта на загиналите руски и финландски войници.Но това се осъществява много по късно през 1950 г по инициатива на ген. Иван Винаров.
       Паметниците, издигнати през 1897 г. от Руското военно министерство и новите, изградени през 1950-1954. 1977-1978г. в памет и чест на загиналите руски и финландски войни са разположени на 315дка площ в прекрасна паркова обстановка.
 
  Вчест на стогодишнината на Освобождението от турско робство се направи разширение за да се стигне да отклонението на пътя Плевен-София направен беше мемориален паметник на руски воиник висок 6 метра и изписани имената на всички полкове участвали в сражението.
         Зад паметника продължава алея наречена „Алея на геройте” по която са разположени бюст паметниците на Генерал Й.Вл.Гурко, полковникФ.Н.Ожаровски, полковник К.Ал.Рунов, Е.Ф.Прокопе и Н.Н.Пороженко.
         В централната част на парка се издига триметрова оригинална по своята форма бигорна скала с всечено в нея изображение на ген. Лавров от бронз.
        През централната част на парка праминава алея настлана с каменни плочи, а покрай нея са посадени цветя и вечнозелени храсти.
        Три каменни стъпала водят към неголям правоъгълен басейн.В централната част на парка се издига триметрова оригинална по своята същност композиция, а от двете й страни са разположени красиво оформени братски могили.На това място се намира малкият турски редут.
        В дълбочината на централната част на парка е поставена скулптурната група на Петър Златарев „Вечна дружба”. На грубо отсечен камък, приличащ на повален дървен ствол, седи млад руски боец и български опълченец и водят разговор за подвизите на руските и финландцките войни които не пожалиха своя живот и проляха кръвта си по нашите поля.
         Скулптурната група се намира между две колони състоящи се от две части-предна от чер мрамори задна от бял полирован врачански камък. От двете страни са постовени черни мраморни плочи написани на руски и български език стихотворение за вечна признателност на руските войни от българският народ.Малка пътечка води от тук на изток към площадка, в центъра на която с вечнозелен чемшир е написано името на парка и годината в която започва неговото изграждане.в тази част се намират и две с сгради в които се посрештат гости и туристи на парка.
          В северната част на парка където се намира големият редут се набива на очи пирамидата братцка могила паметник на загиналите войници от Лебгвардиският Йзмайловски полк.
          Срещу могилата през 2004г. в парка е осветен параклис „Свети Великомъченик Георги Победоносец”.
          Алея дълга 200м води до най-високата точка на парка.Тук се намират два паметника и надгробна плоча. Високият мраморен паметник е издигнат в чест на загиналите от 3-ти фински стрелкови батальон.Този паметник ще напомня на поколенията- днес и в бъдеще за скъпите синове на Финландия които храбро се сражаваха за нашата свобода.Един от тях е бил редник Исак Грендел.
  Минават годините, но спомена за руските герой, за 24-те финландски войни ние пазим и ще запазим в свойте сърца за винаги. И хиляди посетители винаги ще идват, за да почетат тяхната памет, че те дадоха своя живот за нашето Освобождение.Парк „Лавров” се явява истински народен паметник на руските и финландските храбредци.
 
  Парк „Лавров” край с Горни Дъбник се стопанисва от Фондация-Лавров и Кметсво Горни Дъбник.Директор на „Фондация Лавров” е Янка Маринова и ескурзовод във парк „Лавров”.Подръжката на парка e изцяло от дарителски средства.
 
          Телефон за контакти:
           Янка Маринова – Директор „Фондация Лавров”: 0878877971
           Тодор Йорданов - Кмет на Горни Дъбник: 0878671125
           Симеон Калинкович 0878224328
 
 Редакцията на списание и интернет портали  „ТУРИЗЪМ И БИЗНЕС”  благодари за финансовата подкрепа на г-жа Янка Маринова. Малко са музеите, Общените и бизнеса в България които подкрепат екипа ни.
 Предците са си дали живота да чуе света за България...Искаме да правим туризъм от това, но си правим тънките сметки за 20-30 лв.   Няма как да стане..цял свят ходи да се снима пред Айфиловата кула. България има много атрактивни забележителности, които са достойни за нашето внимание.
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com