Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пловдив, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Добридолски манастир "Света Троица" гр.Видин-Лом

 
 
 град
 
 
 
 

 

Добридолски манастир

Добридолски манастир е български манастир в Северна България.

Намира на 22 километра от Лом (35 км. от гр. Видин), в дол, в който някога са били застроени село Добри дол и манастира, известен днес с името Добридолския манастир "Света Троица". На около 200-300 метра на юг от манастри се намира аязмо с лечебна вода, наречено на светиите Козма и Дамян. Празникът им е на 1 ноември.

Манастирът е основан преди заробването на България от Византия (ІХ век). След покоряването на Видинското царство от турците, са унищожени много храмове и епархийски манастири, между който е и Добридолския манастир. В пълно запустение остава до 1610, след което е бил възобновен от преп. Пимен Зографски. След Чипровското въстание 1688 г. манастирът отново е бил разрушен. Последното разрушаване на манастира станало през 1828 г. по времето на Руско-Турската война.

За аязмото и построяването на манастира има предание в което се казва - В старо време, един сляп старец си загубил кравата в горист дол. Много часове се провирал из гъсталаците и се ослушвал да я чуе каде е. По едно време, до слуха му достигнал слаб ромон. Доближил до аязмо (изворче), напил се от водата му и си умил очите. И за своя радост, веднага прогледнал. Старецът си помислил, че за това трябва да научат повече хора, а нуждаещите се да намерят изцеление. За това трябвало да се изгради манастир - подслон за духовни люде, които на се грижат за аязмото, подслон и за нуждаещите се от целебната му вода. Населението на околните села се обединило и построило манастир и така това място станало средище на човешката вяра надежда.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com