Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща музей "Райна Княгиня" град Панагюрище

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Експозицията на къщата-музей разказва за подвига на девойката, бродирала и носила знамето на свободата. Само на 20 години, тя е главна учителка в девическото училище. Когато градът е обхванат от революционен кипеж, една вечер, незабравима за нея, войводата Бенковски й предлага да ушие главното знаме на въстаниците. Това е легендарното знаме с разярения български лъв и крилатия девиз "Свобода или смърт".

  Предполага се, че къщата е построена през 1673 година. Тя е представител на средногорската асиметрична къща, обърната към просторния двор.

  През 1950 година къщата е обявена за музей и паметник на културата от национално значение. През 1979 - 1981 година тя е основно реставрирана, а в бившата работилница в приземния етаж е открита документално-веществена експозиция, където е изложено и знамето на Райна Княгиня. Експозицията е посветена на живота и ролята на Райна Княгиня по време на Априлското въстание. На втория етаж се намира етнографската експозиция. Тя  дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка.

 

В двора са погребани костите на героинята и до тях са гробовете на майката и бащата.

Под мраморната скулптура на знаменоската се съхраняват тленните й останки.

През 1992г. наследниците на Райна Княгиня даряват къщата на Община Панагюрище. Повече от половин столетие, около два милиона и половина българи свели глави, минават през малката дървена портичка, за да се поклонят пред безсмъртното дело на Знаменоската и отнесат със себе си частица от родолюбието на една велика епоха

Недалеч от дома на Райна Княгиня са останали само зидовете на Хаджилуковата къща, където през дните на Априлското въстание заседава Привременното революционно правителство с неговия председател - Павел Бобеков.
Ням свидетел на всеобщият героизъм и саможертва по време на въстанието е Дудековата къща. В нея в неравен бой, за да не попадне жив в ръцете на врага, се самоубива Петър Щърбанов - член на Привременното революционно правителство.

Работно време  за посещение на музея:

       всеки ден - 9:00ч. - 17:00 ч.

       без почивен ден  

       Музеят не работи на 1 януари, първият ден на Великден, 24 и 25 декември

 

 Исторически музей:    гр. Панагюрище-4500;   ул. "Райна Княгиня" №26

 

       тел.:  0357/62012  0357/62012 - директор;

       тел.:  0357/63712  0357/63712 - уредници

 


 

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com