Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Тракийска гробница "Жаба могила"гр.Стрелча

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Тракийска гробница в Жаба могила край Стрелча

 На няколко километра източно от гр. Стрелча се намира тракийската гробница при Жаба могила. Гробницата е открита от археолога Георги Китов в средата на 70-те години на 20 век.

Според археолозите, тук е бил погребан тракийски цар от племето беси. Счита се, че по тези земи бесите са властвали самостоятелно от одрисите, които владеели земите по Долината на розите. Погребението вероятно е извършено доста време след построяването на съоръжението.

Гробницата се датира от V-IV в.пр.н.е. Ограбена е още в древността, но при разкопките й са открити доста интересни неща, сред които изцяло запазена колесница с два впрегатни коня и един ездитен кон и части от конска амуниция. Входът на гробницата е добре запазен, а на обработените камъни, от които е направен, се виждат изображения на тракийска богиня и на Горгона-Медуза сред растителни орнаменти.

От другата страна на могилата е открито светилище-храм, което се датира отпреди построяването на гробницата. Фасадата на храма е била украсена с растителни орнаменти, а от двете й страни е имало изображения на лъвове. Едно от тях днес се пази в НИМ – София. Храмът се състои от три помещения, Г-образно разположени.

За да стигнете до могилата, следвайте кафявите табели, които са характерни за паметниците на културата. След железопътната линия пътят става лош и най-добре да стигнете до паметника пеш.

Няма  екскурзовод, нито дори табели, които да дадат повече информация. Най-добре е да се подготвите предварително и да посетите преди това историческия музей в Стрелча, откъдето с гид да посетите могилата.

Откритията от гробницата и светилището храм при Жаба могила днес могат да се видят в Историческия музей в гр. Стрелча.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com