Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Шишманова крепост край град Никопол

 
 
 град
 
 
 
 

България-Шишманова крепост  край град  Никопол

 

На хълм до западния край на град Никопол се намират останките на голяма крепост. Тя е с дължина 350 и ширина 250 метра. Археологическите разкопки са разкрили части от крепостната стена, сгради от Второто българско царство. Крепостните стени, преустройвани през османската епоха, в основната си част са били построени през ХII-ХIV в. Градежът е от дялан камък, бял хоросан с баластра и вътрешни греди в стените, положени надлъжно и напречно. Фугите са добре измазани. Лицевите камъни, понякога с по-големи размери, са обработени. Пълнежът на стените е от дребни ломени камъни, обилно залети с хоросан.
Втора крепост, значително по-малка, е имало на ниския бряг в подножието на хълма. Там са запазени останки от две успоредни стени, които са я ограждали от изток и от запад. Те започват от склона на хълма, за който са захванати, и посоката им е към Дунав. Източната стена е с дебелина 2,60 м. Градежът на тези стени е напълно еднакъв с този на крепостта горе на хълма. Запазено е преданието, че двете стени са достигнали до Дунав.

Името на крепостта Никопол се споменава в апокрифен летопис, датиран в ХI в. Според него българският цар Никифор "създаде на Дунав Никопол". Никифор няма всред българските царе и като се има предвид, че Никопол означава "град на победата", явно е, че летописецът е имал предвид императорите Йоан Цимисхий или Василий Българоубиец.

По време на Второто българско царство Никопол се споменава за първи път едва в средата на ХIV в. Но той е бил вече голяма крепост, защото тук цар Иван Александър приел пратеник на венецианския дож. В последните години на Средновековна България в крепостта през 1388 г. цар Иван Шишман потърсил убежище и съгласно законите на средновековния свят Никопол станал столица на страната. Османският хронист Хюсеин ефенди нарича Иван Шишман "никополски владетел", докато друг хронист - Мехмед Нешри - отбелязва, че този български цар не е имал "по-добра и по-укрепена крепост" от Никопол.

Османските войски обсадили Никопол през 1388 г. Иван Шишман поискал мир и се съгласил да предаде на завоевателите исканата от тях крепост Силистра. Няколко години по-късно, на 17 юли 1393 г. султан Баязид I нападнал и превзел Търново. След това се насочил към дунавската столица, но не успял да я завладее. След две години обаче Никопол пада чрез измама. След битката при Ровине на 17 май 1395 г. във Влашко между тамошния войвода Мирчо Стари и султан Баязид I, османският владетел с войските си се върнал към Дунав и поискал от своя васал Иван Шишман кораби, за да се прехвърли на десния бряг. Но след като преминал реката, Баязид завладял Никопол на 3 юни 1395 г. и обезглавил Иван Шишман, а остатъка от земите му превърнал в своя област (санджак). Главен град на тази административна област станал Никопол, тъй като е бил последната царска столица. Никополският санджак имал важно значение за защитата на дунавската граница на Османската империя, а главният му град станал военно-административен център с многочислен гарнизон.
Упадъкът на Никопол започва в началото на ХVIII век, когато стартира дългата серия от руско-турски войни. А и новите икономически центрове в българските земи от края на ХVIII в. и началото на ХIХ в. оставят Никопол настрана от главните търговски пътища и той западнал в стопанско отношени
е.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com