Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Силистра, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Стобски пирамиди град Благоевград

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

Стобски пирамиди

 

Близо до Благоевград, само на двайсетина минути път, се намират Стобските пирамиди край село Стоб. Ако имате един свободен ден, чудесна идея е да го прекарате в разходка до тази природна забележителност.

Посоката е север, пътят - за гр. Кочериново, а отбивките – все в дясно. Табелите не липсват и няма да се затрудните да намерите мястото.

Село Стоб се е сгушило в полите на Рила. Местните хора са свикнали да упътват туристите, устремили се към Стобските пирамиди. Те се намират в западния дял на планината и са разделени на няколко групи с имена като Сватовете, Кулите, Чуките, Самодивските комини, Невястата и др. На височина са между 7 и 12 м. като повечето от тях имат конусовидна форма, завършваща с каменна шапка.

Пирамидите са се образували в продължение на векове в резултат на ерозия и изветряване. И днес природните сили продължават да си играят с формите им. Те имат дебелина около 40 м., а материалът, от който са изградени, е дошъл от топящите се ледници, с които някога е била покрита Рила.

За да стигнете до Стобските пирамиди, ще трябва да оставите колата си до църквата в селото. Пътят нагоре става все по-неравен и тесен. Именно тук започва същинската екопътека, която води до пирамидите. Изкачването е около четиридесет минути, но на места поради големия наклон е изморително (особено за тези, които трудно се разделят с колата си).

До първата група от пирамиди пътеката е обезопасена с дървен парапет, но бъдете внимателни на път за втората група. На върха пътят става тесен и стръмен. Панорамата обаче, която се разкрива, е неповторима. Гледката от там ще ви накара да усетите колко преходен е човек, а природата наоколо – колко е величествена.

Местна легенда разказва за възникването на Стобските пирамиди: Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надъбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала в къщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди напомнящи за една незабравима история.

На 27 км от с. Стоб се намира Рилският манастир.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com