Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Екопътека Бяла река Калоферски балкан.Калоферналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

 Екопътека Бяла Река край град Калофер

Съоръжението е изградено и се подържа от Дирекцията на парка с цел популяризиране природното богатство на тази защитена територия. За целта са изградени 8 моста в най атрактивната част от ждрелото на реката  и са поставени 7 модула разказващи за дивият свят в парка. Това което ви очаква тук няма как да се разкаже затова най-добре е да планирате посещението си на това прекрасно място и да го видите с очите си.При преминаване по трасето на пътеката трябва да знаете някои основни неща свързани с вашата безопасност и поведение в Национален парк „Централен Балкан”, за това преди да тръгнете прочетете внимателно табелите на входа на съоръжението.До еко-пътеката се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферски мъжки манастир "Рождество Богородично" зад който на около 200м. е входа на Националния парк и на комплекс „Бяла река”.
  Екопътека Бяла река се простира на надморска височина от 570 до 630 м. Дължината й е 1.83 км. Разходката протича сред внушителната красота на Национален парк Централен Балкан. Времетраенето е около час.
 Пътеката започва северозападно от град Калофер, в близост до Калоферския манастир. Разстоянието от София и от Пловдив до Калофер е съответно 151 и 66 км.

 Началото на Екопътеката е на около 280 м от външната граница на Парка, близо до едноименния бивак. По осем дървени моста, трасето пресича разпенените бързеи на планинската река и оформя своеобразна осмица с дължина 1 830 м и денивелация в най-високата си точка около 97 м.

 Маршрутът проследява ждрелото на Бяла река. Минава се през бивак Бялата река, от там пътеката продължава към хижа Рай. Поставени са и информационни табели, разказващи повече за животинските и растителни видове, обитаващи парка.

 По маршрута са разработени две интерпретативни теми – “Ждрелото на Бяла река” и “Дендрология”, които по атрактивен начин запознават с уникалното природно богатство на Централен Балкан – гори, води, животни и растения.

 Могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен Балкан също така има и изобилие на животински видове, между които мечки, вълци, диви кози, царски орли.

Възможност за настаняване на посетителите на пътеката е Бивак Бяла река, разположен в съседство с изходния пункт и многобройните къщи за гости и семейни хотели в Калофер. Информация за туристическите услуги в
Калофер
предлага Информационният център на НП в Калофер.
Крад Калофер
 На около 8 км. Северозападно от Калофер в м.”Бяла река” близо до Калоферски мъжки манастир на територията на Национален парк „Централен Балкан” се намира еко-пътека”Бяла река”. Пътеката е част от комплекс „Бяла река” включващ още бивак”Бяла река” и детски център за оцеляване сред природата „Джендема”.
Възможност за нощувка в къща за гости „Калофер”
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com