Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Исторически музей град Пазарджикналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

Пазарджишкият музей е един от водещите и най-стари музеи в България. Създаден е през 1911 г. с решение на Управителния съвет на читалище „Виделина“. През 2000 г. се преобразува в Регионален исторически музей с територия на дейност област Пазарджик. По профил музеят е общоисторически и има следните основни отдели: Археология със своя експозиция:

В експозициите на отдел “Археология” посетителите могат да видят разнообразни образци на материалната и духовна култура на Пазарджик и региона: модел на жилище, антропоморфни и зооморфни керамични съдове от неолита и халколита, богата идолна пластика, култови предмети, антични, средновековни и западноевропейски монети, оръжия, накити и една от най-богатите колекции на оброчни плочи на Тракийския конник;

История на гр. Пазарджик ХV-ХІХ в.

Чрез оригинални експонати и богата фотодокументална част се проследява развитието на Пазарджик и Пазарджишко през епохата на Възраждането и участието на населението му в национално-освободителните борби и Априлското въстание с център Четвърти революционен окръг (1876 г);

 

Етнография

Експозицията е подредена в най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от епохата на Възраждането, построена през 1850 г. в стила на пловдивската възрожденска барокова къща. Собственикът Никола Христович е бил богат пазарджишки търговец. Обявена е за национален архитектурно-художествен паметник на културата. Етнографската експозиция представя богатството и разнообразието на традиционната народна култура от България, която обхваща части от най-българските етнографски райони: Тракия, Средногорието и Родопите. Във фонда на отдел “Етнография” са събрани и съхранени ценни свидетелства за бита, поминъка и духовната култура на пазарджишкото население. Те оформят 15 колекции: предмети от градския бит, облекла,занаятчийски инструменти и произведения, уреди за обработка на земята и за дърводобив, архитектурни детайли, народни музикални инструменти, предмети на народната култура. Основни акценти в експозицията са: традиционна жилищна и обществена архитектура, жилищна уредба, домашни и професионални занаяти, народно облекло, накити и тъкани, народно изкуство, празници и обичаи.Особено интересна и атрактивна е залата за фолклор. Там могат да се чуят музикални изпълнения на изложените в нея 19 различни инструменти, характерни за Пазарджишкия край.

 

 Нова история

В последните три зали е представена историята на гр. Пазарджик след Освобождението (1878г.) до средата на ХХ век: административна, стопанска и културно-просветна;

 Най-нова история; Фондове и научен архив; Връзки с обществеността. Историческите експозиции са поместени в специално построена сграда на площ от 1200 кв. м. Музеят притежава собствена специализирана библиотека, реставрационно ателие и фотолаборатория, има уреден щанд за продажба на рекламни материали, сувенири и кафене.

Впечатляващ е Лапидариума на музея, където  хронологически са експонирани находки, които не са включени във вътрешната музейна експозиция: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък. Показани са и архитектурни елементи – бази, капители, колони, архитрави.

Под управлението на Регионален исторически музей - Пазарджик се намира и археологически обект – Селищна могила Юнаците. Селищната могила Юнаците, наричана още „Плоската могила", е разположена в северозападната част на Горнотракийската низина, на 1,5 км, югозападно от с. Юнаците, Пазарджишко. Тук се срещат двете главни планински вериги на Балканския полуостров- Балкано-Средногорската и Рило-Родопската, а между тях тече р. Марица. Върху тераса на единия ръкав от старото корито на нейния средногорски приток, р. Тополница, се намира селищната могила. Тя е с изключително важно географско разположение в район, където от най-дълбока древност минава главният Евроазиатски път от югоизток на северозапад, свързващ Егейско-Анатолийската област с Балканския полуостров и Централна Европа. Могилата е с форма на пресечен конус с диаметър на долната основа 110 м. и височина 12м.

Първото и описание правят братя Шкорпил през 1898 г. в книгата си „Първобитните люде в България". През 1939 г. под ръководството на Васил Миков от Народния археологически музей - София, се предприемат археологически разкопки.

 

Етнографската експозиция на ул. „Отец Паисй“ № 8 е отворена за посетители от понеделник до петък от 09:00 до 17:00 и в събота от 10,00 до 17,00 часа!

Сайт: www.museum-pz.com

Страница във Facebook: Regional historic museum - Pazardzik

 

ВХОДНА ТАКСА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

- за индивидуални посетители                                     1,00 лв.

- за ученици, студенти и пенсионери                         0,50 лв.

- за организирани групи от ученици над 15 души  0,25 лв.

 

ТАКСА ЗА ЕКСКУРЗОВОДСКИ БЕСЕДИ

- обзор на експозиционните зали                                5,00 лв.

- обзор на зала                                               2,00 лв.

- тематична беседа                                                 3,00 лв.

- беседа на чужд език                                            10,00 лв.

 

Работно време

Пн – Пт:

09:00 – 17:00

Сб:

10:00 – 17:00

Нд:

10:00 – 14:00

За контакти:

гр.Пазарджик
пл. К. Величков № 15
тел: + 359 344 431 13; 443 108
факс: + 359 34 44 31 44
e-mail: museumpz@abv.bg

Сайт: www.museum-pz.com

 

Този материал достигна до вас с подкрепата на дирекция Исторически музей град Пазарджик.Редакцията на списание и интернет порти "ТУРИЗЪМ И БИЗНЕС" им благодари и пожелава са все така мащабно мислещи и скроени.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com