Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Аневското кале до град Сопотналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

Аневското кале (също наричана Ко̀псис, неправилно срещано и като „Анево кале“)[1] е българска крепост, която е разположена на южния склон на Стара планина. Това е една от най-запазените български крепости. Крепостните стени са запазени до височина от 12 метра. В миналото стената е ограждала двор от 5 декара. Аневското кале е изградено по време на Второто българско царство. Крепостта е разположена на по-малко от 4 километра от село Анево, на около 2 километра от края на град Сопот. Аневското кале е разположено на надморска височина от 850 метра. В подножието на рида, на който се намира крепостта, протича река Стряма.

В непосредствена близост до останките от крепостта се намира Сопотският манастир „Възнесение Господне“. Крепостта е много добре запазена и поради своите високи останки от стени и кули тя привлича множество туристи. Крепостта се споменава в пътеписа на Иван Вазов „Един кът от Стара планина“. Аневското кале е задълбочено проучвано. Археологическите разкопки в района на крепостта започват още през 1983 г.

Укреплението се е разполагало на различни нива, като на най-горното се е намирала централната цитадела, докато на останалата територия са се намирали други постройки. Главният вход на Аневското кале се намира на южната страна на укреплението. Самата централна цитадела е била пригодена за самостоятелна отбрана.

Чрез археологически разкопки е установено, че в крепостта се е намирал манастирски комплекс с една църква, както и още няколко отделни църкви. Манастирът е бил разположен върху по-стари останки на манастир от 5 век. Учените смятат, че крепостта е започнала да съществува през първата половина на 12 век и е престанала да се използва в края на 14 век.

Според византийските хронисти Георги Пахимер и Йоан Кантакузин, Аневското кале е столица на владенията на братята Смилец, Войсил и Радослав. Смилец дори успява да се възкачи на престола на българските царе и царува през периода 1292 - 1298 г.

Името Копсис, с което е споменат градът във византийските хроники, е точното съответствие от средногръцки език(катаревуса) на старославянското "Сопот". От своя страна, според Константин Иречек, името „Сопот“ произлиза от старославянската дума „сопот“, която означава „изкуствен воден улей“,или турското му съответствие "чучур".

Снимковия материал за "Аневското кале" до град Сопот е любезно предоставен от приятеля на списание "Туризъм и бизнес" Доцент Александър Бешев-планиски водач.

Дейността на Доцент Бешев може да разгледате тук.

http://www.tourism-hotels-bulgaria.com/index.php?page=viewobject&objid=302

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com