Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Видин, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Мавзолей на освободителите гр.Разград

 
 
 град
 
 
 
 

Мавзолей на Освободителите - Разград

Мавзолеят-костница на руските войни, загинали за освобождението на град Разград се намира на площад Възраждане, в центъра на града. Построен с доброволни помощи на признателните разградчани за увековечаване деня на освобождението на град Разград 16 (28) януари 1878 г., когато руските войски от ХІІІ армейски корпус влизат в града, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков.

Този паметник, обявен през 1967г. за паметник на културата с национално значение, с историческата си стойност е оригинален и по своята архитектура. Мавзолеят е с квадратна форма, от западната страна има вход с двукрила метална врата, срещу която е разположена ниша, с нарисуван портрет на царя освободител Александър ІІ. Покривът е купол, стъпващ направо върху стените. Сградата е с елементи на австроунгарската барокова архитектура, което се обяснява с факта, че този забележителен строеж се свързва с името на австриеца Фридрих Грюнангер, по това време архитект на град Разград.

Основният камък на мавзолея е положен на 1 март 1879 г. от княз Дондуков Корсаков. Откриването е извършено на 14 октомври 1880 г., когато над входа на паметника е поставен надпис "В памет освобождението на град Разград, 16.01.1868 г.". През 1964 г. ръководството на исторически музей възстановява надписа с бронзови букви и цифри. През 1932 г. местното опълченско поборническо дружество поставя на паметника възпоменателна плоча с имената на загиналите от Разград 68 български поборници опълченци и руски войници. На 7.VІ.1936 г. признателното гражданство поставя от другата страна на входа му още една плоча с имената на загиналите революционери от четата на войводата Таньо Стоянов.

На това място, където е изграден мавзолея на освободителите, жителите на града на два пъти посрещат руските войски на 28 януари 1878 г., предвождани от княз Дондуков-Корсаков и на 8 септември 1944 г. - първите части на Червената армия, начело с генерал лейтенант В. Т. Шлемин. Пак на този площад трудещите се от Разград и околните селища посрещат на 31 май 1965 г. прославените съветски космонавти - полковник Павел Беляев и подполковник Алексей Леонов, придружавани от генерал лейтенант Каманин.

В чест на 100 годишнината от Освобождението на България през 1978 г., вътрешната част на паметника - символ на българо-руската бойна дружба, е преустроена и обновена. Костите на погребаните в разградските гробища руски войни, загинали за свободата на България, са пренесени тук в две урни. Така паметникът е превърнат в мавзолей-костница. Този паметник е един от първите в страната, издигнат в чест на руските воини, загинали за българското освобождение, заедно с българските опълченци.

Пред Руския паметник, всяка година на 28 януари, разградчани отдават почит на своите освободители. Този ден се чества и като празник на града.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com