Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей "Баба Тонка" град Русе

 
 
 град
Баниска, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Батишница, хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Борово община Русе, хотели, къщи, вили за гости,
Борово хотели къщи, вили за гости, под наем,
Бъзовец хотели, къщи, вили за гости, под наем ,
Бяла Русенско хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Ветово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Глоджево хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Две могили хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Иваново хотели, къщи, вили за гости, под наем,хижи,
Каран Върбовка къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кацелово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Мартен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Могилино хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Русенско хотели, къщи, вили за гости,
Острица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пепелина хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Помен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Русе хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сеново хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сливо поле хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Чилнов хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Широково хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи
 
 
 
 

 

КЪЩА МУЗЕЙ "БАБА ТОНКА"

През периода на Българското възраждане Русе играе важна роля в икономическото и културното развитие на страната. Не по-малко значително е и мястото, което заема в продължителната борба на българския народ за отхвърляне на османското владичество. Дейността и съдбата на Баба Тонка Обретенова и нейното бунтовно семейство са неразривна част от революционните борби на русенци и на българския народ. Легендарната майка, взела участие в извоюването на националното освобождение със своите петима синове и две дъщери, е вълнуващ пример на себеотрицание, героизъм и родолюбие в името на свободна България. Къщата музей "Баба Тонка" е открита на 2 юни 1958 г. по инициатива на ОК на БКП в дома на петия й син - Ботевия четник Никола Обретенов. В експозицията освен революционната дейност на националната героиня и нейното семейство е отразен и целият възрожденски процес в Русе и Русенския край през XVIII-XIX в.Описанията и снимките, с които започва експозицията на музея, запознават посетителите със стария Русчук, с неговото бурно икономическо, културно и военно развитие през XVIII и 70-те години на XIX в.

Русе от това време е тясно свързан с опитите на турското правителство за реформи и през 1864 г. става център на Дунавския вилает, в пределите на който влизат Северна България, Добруджа, а на запад - София и Ниш. От изключително значение за икономическото процъфтяване на Русе било създаването на големи капиталистически предприятия: първата печатница в българските земи (1865 г.), първата железопътна линия Русе - Варна (1866 г.) и др. От показаните материали посетителят разбира, че цялата реформаторска дейност на Мидхат паша и другите турски управници е насочена към укрепване устоите на загиващата Османска империя. Това неминуемо води до влошаване положението на народа, до разоряването на голяма част от занаятчиите, средните и дребните търговци. Логичен резултат от този конфликт е засилването на националноосвободителното движение в Русчушкия край, централно място в което заемат Баба Тонка Обретенова и нейното семейство.

В това ни убеждават показаните в експозицията лични вещи: дрехи, оръжие, копие на знамето, извезано от Петрана Обретенова, факсимилета на писма до Баба Тонка от синовете й и от други революционери. Природно интелигентна и всеотдайна, тя възпитава седемте си деца като пламенни борци против османската тирания. Най-големият й син Атанас укрива революционери и пренася оръжие. През 1868 г. Петър и Ангел се сражават в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Петър загива, а Ангел е заловен и изпратен на заточение в Мала Азия. Георги е убит в Сливенския балкан като помощник-апостол на Сливенския революционен окръг по време на Априлската епопея. Никола е помощник-апостол на Врачанския революционен окръг и участник в Ботевата чета. След разгрома й е изпратен на заточение. Връща се след Освобождението. Петрана - една от дъщерите, извезва знамето на Червеноводската чета, което през 1876 г. развяват и Ботевите четници. Не остава настрана от борбата и Анастасия, станала по-късно съпруга на Захари Стоянов. Ценна реликва в експозицията е сабята на Г. С. Раковски, намерена случайно през 1955 г. в с. Ново село, Русенски окръг. В музея е показана и разнообразната просветна и революционна дейност на русенското читалище "Зора", основано през 1866 г. и допринесло за революционното израстване на много видни наши дейци на националното освобождение, членове на Русенския революционен комитет: Георги Икономов, Захари Стоянов, Иларион Драгостинов, Никола Обретенов, Тома Кърджиев и др. Тук е съхраненият за поколенията от Баба Тонка череп на войводата Стефан Караджа, обесен заедно с единадесет свои четници на същото място, където днес се издига неговият паметник (на площада до халите в Русе).

В заключителната част на експозицията чрез документи и фотоси са показани моменти от Руско-турската война от 1877-1878 г. и възторженото посрещане на освободителите начело с ген. Тотлебен. Членове на Русенския революционен комитет и много други русенци дават своя принос за Освобождението на България като разузнавачи, преводачи и опълченци във войната.Посетителят напуска музея с чувство на уважение и преклонение пред борците за свобода от Русенския край и пред невероятната сила на духа на тази българка, която след кървавите априлски дни, едва научила за смъртта на единия си син, изпращайки другия на заточение, изрича гордо пламенните слова: "Четирима сина загубих. Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лъв." Къщата музей "Баба Тонка" се намира на ул. "Баба Тонка" 40.

Допълнителни обекти: Експозиция "Захари Стоянов". Открита е на 3 март 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на България. Намира се в къщата, закупена след смъртта на Захари Стоянов от съпругата му Анастасия Обретенова. Експозиционният разказ, изграден главно върху снимков и документален материал и чрез възстановения интериор на абаджийницата на Некез Христо, запознава посетителите с основните моменти от живота и дейността на революционера, писателя и общественика Захари Стоянов. Показани са и лични вещи - обувки, връзка, шалче, първи издания на негови произведения, траурни броеве на в. "Свобода", намерени в гробницата му, отворена през януари 1978 г., за да бъдат положени костите му в Пантеона на възрожденците в Русе.

Експозицията се намира на 50 м от къщата музей "Баба Тонка", на ул. "Ал. Стамболийски".

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com