Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Хасково, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей "Никола Й. Вапцаров"град /курорт/Банско

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

България-Къща-музей Никола Вапцаров ски курорт град Банско област Благоевград

Родният град на пролетарският поет и борец против фашизма Никола Йонков Вапцаров е и до днес малко селище, скътано в северните поли на красивата Пирин планина. Градът има богата и славна история, чийто най-голям разцвет е през XIX в. Тогава част от неговите жители са били едри търговци с кантори в Цариград, Виена и другаде. Те пласирали памук, кожи и други стоки, закупувани от съседните села на север и на юг и дори до Беломорието. Постепенно в градчето се натрупвали значителни богатства, които намерили израз в усилено жилищно строителство. Някои от запазените и до днес сгради са ценни и интересни паметници на културата. Възстановяват се и са обект за посещение от многобройните гости на града.

 

Къщата, в която от 1912 г. е живял със семейството си поетът Н. Й. Вапцаров (1909-1942 г.), е превърната в музей и е открита за посещение на 2 юли 1953 г. Още тогава е запазено и е възстановена па указания на членовете на семейството му - майка му Елена, брат му Борис и сестра му Райна, домашнобитовата среда и обстановката по време на неговото детство. Част от жилищата в съседство със семейната къща са преустройвани в различно време (1953-1979 г.) с цел да се изградят експозиционна площ и помощни помещения. Тук са изложени част от ръкописите на Н. Й. Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от него преди разстрелът.

 

В отделна витрина се пазят и големите награди, дадени на Н. Й. Вапцаров посмъртно - орденът "Народна свобода 1941-1944 г." - първа степен, и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира и връчена на неговата майка през 1952 г. Голям брой снимки, документи и други матуриали разказват за героичния път на Вапцаров до последните му дни в Софийския централен затвор и за разстрела му на 23 юли 1942 г.

Къща-музей Никола Вапцаров е един от 100-те национални туристически обекта

 

Домът на изкуствата към музей “Никола Вапцаров” е с многофункционално пространствено оформление. Тук се организират постоянни и временни изложби, провеждат се научни форуми, срещи с дейци на културата и др. На втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба-базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството. В района на град Банско, може да се видят също и въстановения параклис "Св. Петър и Павел", тракийска крепост, жертвен олтар и църква от V в. в местността "Св. Никола", Калята- тракийска крепост и некропол от II, III в.пр.Хр., ранно - християнска базилика в местността "Шипоцко", Карагонско - църква и некропол от Х в., манастирчето на Палигоден, местност "Св.Иван" - тракийско светилище и пеши от IV - VI в., село Елешница - праисторически музей с метериали от 6-то хилядолетие преди Христа.

 

Адрес
Площад Вапцаров N3
Банско 2770 - Централният площад
Тел:               0749/88304         0749/88304
Работно време: всеки ден от 9.00-12.00 и от 14.00-17.00

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com