Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Разград, хотели, къщи, вили за гости, Пчелина
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Фолклорен резерват село Широка Лъканаляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Архитектурен резерват Широка Лъка

 Село Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Селото се намира на 23 км. северозападно от Смолян, на 16 км. и на 5 км. съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22км. югоизточно от Девин. Разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката Лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Селото е получило името си от старобългарската дума “лъка: –извивка, кривина, лъкатушене. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Широколъчaни са били прочути като майстори строители. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки.
Политическата несигурност на населението по време на Османското робство е причина всяка къща да има скрити в стените долапи и малка изба със скривалище. Дебели бели зидове крият двора от хорските очи. Дворът е малък, покрит с плочи, а в средата му се издига типична каменна чешма. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къщи. Всички реставрирани къщи носят свой собствен облик и обаяние. През 1834г. в селото е построена църквата “Св. Богородица”. Според преданието тя била построена за 38 дена. Иконостасът на църквата е автентичен по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари от Самоков, съществува и хипотеза самите те да са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 год. Освен със забележителната си архитектура, Широка Лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Широка Лъка с право може да се нарече “храм” на родопската песен.Тук няма семейство което да не е свързано с родопската музика, в селото са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972г. в селото е създадено Средно музикално училище за народни песни и инструменти. Красивите сгради на училището са умело вписани в широколъшкия архитектурен пейзаж.
В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители “Пèспонеделник”. В този ден всеки гост на селото става свидетел на странна гледка – големи чудовища-кукери въоръжени с дървени саби боядисани в червено, танцуват из селото, за да изгонят всяко зло от селото, от къщите, от душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина родопски чанове. Със звъна на чановете и дървените си саби те гонят злото. Вдига се много шум, звън и смях. В този ден се пеят много родопски песни, хората празнуват. На фона на старите къщи тази гледка е наелектризираща и вълнуваща.
Широка лъка е идеално място за селски и екологичен туризъм. Природата, архитектурата, чистият въздух, вековните борики затиснали селото отвсякъде изпълват човешката душа. В селото има уютни хотелчета и частни квартири, където може да се отседнете.

 

За информация настаняване хотели,къщи за гости и туристически маршрути в областта.

 

Туристически център „Родопи” с.Широка лъка


http://www.tourism-hotels-bulgaria.com/index.php?page=viewobject&objid=85

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com