Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Видин, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Буйновско ждрело село Ягодина и Буйново
 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 

Буйновско ждрело
Буйновското ждрело се намира край село Буйново, община Борино. Има дължина около 10км. Това е един впечатляващите с красота природни кътове в Родопите и привлича посещението на много туристи. Ждрелото се извисява величествено над Буйновска река близо до с. Тешел. Реката прорязва варовитите скали, а отвесните скали са толкова близо, че оставят у Вас впечатление, че може да прескочите отсреща. Мястото, където скалите почти се допират е наречено от местното население “Вълчия скок”. Жителите на съседното село Ягодина разказват, че на това място зимно време прескачат изгладнелите вълчи глутници, за да нападнат кошарите им. Буйновското ждрело е известно и с голямото разнообразие на растителни и животински видове, голяма част от които са защитени. Ждрелото е обявено за природна забележителност през 1971 г.
В близост до буйновското ждрело се намира Ягодинска пещера, известна с красивите пещерни си форми. Ждрелото се намира на около три километра от село Ягодина и 10 километра]] от село Буйново на неголямо разстояние от една от големите български пещери - Ягодинската. Ждрелото на река Буйновска е едно от най-внушителните в България. Отвесните скали на места се доближават много една до друга. Мястото, където двата най-горни скални ръба се намират на най-малко разстояние е наречено от хората, които живеят тук „Вълчият скок“.
Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в Ягодинска пещера.

 

Село Буйново

прекрасно място за туризъм и релакс

 

Вашата почивка сред оазис на чиста и дива природа. Родопите са като море от преливащи тъмнозелени хълмове. Дори само за миг да се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете от кристално чистия въздух, вие завинаги ще се влюбите в лиричните и магнетични Родопи. Хилядолетия наред хората тук живеят в хармония с природата, съхранявайки в пазвите на планината диви и недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие от растения и животни. Тук с дни можете да се разхождате сред вековни смърчови и букови гори. Пред погледа ви ще се мярка бягаща сърна, рунтава опашка на катеричка или дълги заешки уши. Пътувайки из Родопите, пътя ви често ще се препречва от многобройни стада овце и крави връщащи се от паша.

Тук се срещат над 200 вида птици, между които и особено редките - скалолазка, черен щъркел и скален орел. През нощта се чува страховитото бухане на бухала, а призори - брачната песен на глухаря. Напролет зелените губери на поляните са изпъстрени с диви, уханни цветя и много орхидеи. Рано напролет можете да се насладите и на цъфналите розови цветчета на силивряка, притежаващ уникалното свойство да разцъфва, след като години наред е бил в хербария ви.

Посещение на пещери

Някои от най-големите красоти на България са под земята й.

. най-старата суша на Балканския полуостров?

. най-голямата подземна пещерна зала?

. една от най-дългите пещери на Балканите?

. най-старите следи, оставени от човека / 30 000 години /.

 От благоустроените пещери ще ви покажем: - Ягодинска пещера - Дяволското гърло - Харамийската дупка.

Тук има над 150 пещери с различна дължина и пещерни образувания.

В някои от тях текат подземни реки, преминаващи в езера.

Други са били обитавани от хора от найдълбока древност 30 хил. год. пр. Хр.

 

Пешеходен туризъм

В Буйново Вие наистина ще откриете очарованието на пешеходния туризъм, защото именно тук можете да посетите най-дивните гори и била на Родопа планина.

Шест живописни пътеки - с различна степен на трудност ще разкрият пред очите Ви прелестите на прочутото Буйновско и Триградско ждрело, причудливи пещери, мистичния връх “Виденец” .

Ловни излети

За любителите на ловния спорт в с. Буйново може да се организира лов на диви животни характерни за тази част на планината.

Ловът е игра, състезание на човешката ловкост, умения, знания и на първичния природен инстинкт на животните. Дебнене и преследване, в което не винаги човекът е в позицията на по-силен.

Защото понякога животното е някъде там, в тъмното, наблюдава много преди ти да го видиш. То може да бъде нападнато, но може и да напада. При такава равнопоставеност и еднакъв шанс, ловът не е убийство. За разлика от бракониерството.

Археологичен туризъм

 Най-ранните следи от човешки живот са открити в централните части в Родопите. Преди повече от 30 хил. години по тези места. Днес по следите оставени от тях, можете да тръгнете със нас.

 Ще ви покажем множество светилища и тракийски некрополи. Напълно запазени римски пътища кръстосват високите върхове на тази част на Родопа. Раннохристиянски църкви и манастири десетките исторически обекти със световно значение, ще превърнат обиколката ни в запознаване с историята от нейните действителни извори. И колкото повече научаваме за тези хора, толкова отдалечени във времето и пространството, започваме в тях да преоткриваме самите нас. 

Предлагаме ви екскурзии и посещения на останките от всички исторически епохи в района. Разглеждане на музейни сбирки, беседи от специалисти. Обход на обекти на сегашни и бъдещи археологически проучвания.

 

Светилището на Бог Дионис 

Става въпрос за връх Виденец. Др Иречек проявява интерес за този връх в Западните Родопи и говори за присъствието на Бесите там.

Хронологията на посещението на Виденец говори за големия интерес, а археологическите разкопки дават основание за предположение за прорицалище на бог Дионис. Времето е измило доста от скалните масиви, но са видими скални площадки, стена от сух зид. Мястото има енергийна сила и лековита вода.         Макробий пише, че траките почитали Дионис, когото наричали Себадий, на връх Зилмисос в кръгъл храм. Покривът на този храм бил с отвор, откъдето да проникват слънчевите лъчи.

Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни? живеят високо в планините, които са покрити с всякакви гори и сняг, и са отлични воини. Те притежават прорицалището на Дионис, то се намира на висок връх в планината. Измежду сатрите с прорицанията в светилището се занимават бесите? жрица дава предсказания, точно както в Делфи? няма нищо различно”. 

Римският историк Светоний Транке пише през 1век пр.н.е. “... Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената гора на Дионис се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще бъде господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар”. Бесите са жречески род от тракийското племе на Сатрите, пазители на Светилището на Дионис, което според античните сведения се е намирало в Родопите.

 

Исторически туризъм “студената война” “НИТО КРАЧКА НАЗАД ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ”

 

Край Буйновци можете да се пренесете в ерата на ‘’Студената война’’. С руска воена техника /джип ‘’УАЗ’’ / или пешеходен туристически преход ще видите стратегически воени съоръжения построени 70те и 80те години на 20ти век.

Вишката, криволичещи по билата окопи, подземни бункери това са само част от следите на ‘’студената война’’.

Предоставя се автентична за времето воена екипировка така, че максимално да почувствате духа на тази част от българската история.

Възможноста за пикник фотографиране на преживяното са също още една основателна причина да изберете тази нестандартна дестинация.

                               Данни

 

Този материал достигна до вас със съдействието на нашите приятели от Къща за гости “Орлец” с.Буйново, общ. Девин. Там се предлагат и множество маршрути за еко туризъм и фолклорни програми.

Тези хора са наясно как се прави истински туризъм и не бъркат туризма с кръчмарството и квартирантството. Екипът на печатно и електронно списание „Туризъм и бизнес” им пожелава да са все така мащабно скроени. Който от хотелиерите не е наясно как се прави тирузъм, може да се запише на един ускорен курс при тях. Из цялата ни страна има възможности за разработване и предлагане на различни видове туризъм и е добре всеки един хотелиер да се замисли дали туристите отиват при него заради стаята и механата...

Може би има и подобни туристи, но страната ни може да предложи много повече. С годините се е изградило мнението, че в България идват бедни туристи, но аз лично смятам, че предлагаме беден все още туристически продукт и затова и туристите са ни подобни.

www.orlets-buynovo.com

съвместно с www.hoteli-tourism.com

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com