Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Паметника на преображенци-Петрова нива


видове туризъм:
исторически, културен


област: Бургас, хотели, къщи, вили за гости регион
 
 град
 
 
 
 

 

Паметник на Преображенци - Местност Петрова нива

 

Историческа местност Петрова нива е обект от национално значение. Намира се в близост до с. Стоилово и на 20 км от гр. Малко Търново. Издигнатият в местността паметник на Преображенци е възхвала на смелостта, себеотрицанието и върховните усилия на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. и на стремежа им за свобода.

По инициатива на Централното раководство на Съюза на тракийските културно-просветни дружества, през 1953 г. на Пéтрова нива е поставена мраморна плоча в чест на 50-годишнината от въстанието с надпис, че тук ще бъде построен паметник.

Проектът е изработен от архитектите Михаил Соколовски и Евгений Зидаров. Паметникът е построен от местен камък, изваден от самата местност.

Тържественото откриване на мемориала става на 16 август 1958 г. и на него присъстват живи Преображенци от Малко Търново.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построен храм-костница, наречена Света Петка. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на Георги Кондолов.

Всяка година в местността се провежда Национален възпоменателен събор, организиран от община Малко Търново и Съюза на Тракийските дружества в България.

Мемориалният комплекс в м. Пéтрова нива е включен в движението “Стоте национални туристически обекта”.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com