Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Търговище, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Осеновглас-Манастир "Седемте престола" край Враца

 регион
 
 град
 
 
 
 

 България-Осеновлашки манастир „Седемте престола“

село Осеновлаг, област Софийски регион-Врачанска

 

Осеновлашкият манастир „Света Богородица” е известен повече с името „Седемте престола”. Той се намира в западната част на Стара планина на границата на Софийска и Враца области. Разположен е сред живописната долина на река Габровница недалеч от село Осеновлаг под връх Издремец (1492 м).

 

История

Местността край манастира е обитавана още от римско време, когато там е имало крепост, наричана от местните Латинското кале. До нейните руини, от чиито фрагменти е построена днешната порта на манастира, може да се стигне по стръмна пътека към възвишенията над обителта.

Няма точни данни за времето на основаването му, но той е свързан с името на цар Петър Делян (Петър ІІ), който за известен период е освободил западните части на България от византийците. Вероятно той е починал там като през това време манастирът е изпълнявал ролята на столица. Брат му е бил първият игумен.

Черквата на манастира е уникална. Тя има седем параклиса (престола), което не се среща никъде по българските земи. Това е свързано с легендата, че обителта е основана от седем боляри (може би братя), дошли от земите на север от Дунав, които основали седем села в околността - Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник.

 

Друга легенда разказва, че след като през турското робство манастирът бил разрушен и разграбен, войводата Вълчан събрал други войводи и решили да вдигнат манастира. Войводите били седем: Вълчан войвода, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко сърбин, Емин бей, Али бей и Петър. В тяхна чест църквата била направена със седем престола. Вълчан намислил всичко, за да скрие входа за подземието на калето. Там в подземието имало римско имане.

 

Всъщност манастирът е възстановен от двама братя свещеници – Тодор и Марко от Тетевен с помощта на майстор Стою от Троян. През 1848 г. Отец Христофор основава килийно училище, като един от учителите става самият той. След завършването на обучението учениците стават учители, свещеници или общественици.

 

В манастира е пребивавал и служил литургия и Св. Софроний Врачански, епископ на Врачанска митрополия, в чийто диоцез е попадал манастирът тогава.

Манастирът е бил любимо място за поклонение на българския класик Иван Вазов, който е написал за него стихотворението "Клепалото бие".

Сред забележителностите на манастира е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад църквата.

 

Манастирът сега

Манастирът „Седемте престола”  е ограден от висок зид, а църквата е в средата на вътрешния двор. В архитектурния комплекс са включени камбанария и жилищни сгради. Градината впечатлява с обилието на цветя, храсти и стари дървета.

Църквата има седем отделни олтара със стенописи и собствен иконостас, посветени на различни български светци.

 Храмовата чудотворна икона се нарича Рождество Богородично и се смята, че е донесена от п-в Атон (Света гора) от отец Гаврил по времето на създаване на манастира. Освен престолите, впечатление прави и масивния полилей наречен “Хоро”, по който се забелязват изящна дърворезба и рисунки на религиозна тематика. Манастирът разполага с библиотека, която съдържа стари православни книги, включително една, подарена от руска императрица Екатерина.

Всички сгради са великолепно реставрирани. Манастирът е обявен за паметник на културата с национално значение и е сред 100-те национални обекта на БТС. Има печат.

 

Настаняване и храна

Предлага се настаняване в жилищния комплекс на обителта. Поради близостта до София, той е популярна дестинация за уикенда и е добре да направите предварителна резервация. До манастира има заведения за хранене. Има и дневна в жилищната част, маси на терасата, а през топлото време е много приятно да се настаните на масите до реката.

 

Как да стигнем?

Манастирът  „Седемте престола” е само на 86 км от София по пътя за Мездра през Искърското дефиле. Отбивката е при село Елисейна, където се завива през жп прелез и се тръгва по 12-километров лош асфалтов път до портите на манастира в посока към село Осеновлаг.

Всяка вечер от гара Елисейна към манастира има автобус, който прави връзка с влаковете.

 

За контакти и допълнителна информация:

Тел.: 0888/295471

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com