Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Благоевград, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Тракийска гробница град Казанлък

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Тракийската гробница край Казанлък

 Гробницата е на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно на 19 април 1944 година под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала вид на естествен завършек на иначе природно хълмистото възвишение. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им.

Сега гробницата е една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Тя също е сред стоте национални туристически обекта. Разположена е в северната част на Казанлък. Тя е единственият в България цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха (IV-III в.). Това е шедьовър на тракийската архитектура.
Има фоайе, коридор и купол. Системата от орнаменти в коридора е сложна и крайно интересна. Стените са покрити с блестяща мазилка и красив стенопис. Главната тема разкрива сцени от войната. Може да се види как двама войници се бият облечени с военните си дрехи и оръжия. Централна точка заема главната композиция, която показва празненство и на преден план се изтъкват военните и политическите дейности на покойника.
Можете също така да видите съпруг и съпруга в очевидно величие, нарисувани с великолепен стил и много грижи. Многобройни фигури на диви галопиращи коне и битки с каруци, прибавени в дълбочината на сцената.
За нея е изградена специална защитна постройка с климатична инсталация, която осигурява условия за запазването на стенописите. В близост до оригинала е построено точно копие, отворено за посещения

(тел.  0431/64750  0431/64750 ; работно време: 8.30-18 ч.)

 

 

http://www.bgglobe.net/index.php?l=0&s=-446

 

http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=1583

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com