Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Мъглижки манастир град Мъглиж

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

Мъглижки манастир

Преданието свързва възникването на Мъглижкия манастир "Св. Николай'' с името на българския цар Калоян (1197-1207 г.), който дал средства за построяването на манастира. Първите конкретни сведения за съществуването на Мъглижката обител са от 1490 г., когато е открита мраморна плоча с образ на патрона Св. Николай Чудотворец. Данни за манастира получаваме и от немския пътешественик Стефан Герлах, който посетил обителта през 16 в. и се възхитил от килийното училище там. Голяма беда сполетяла Светата обител през 1623 г., като тогава турския военачалник Склав плячкосал манастира и избил монасите.

В края на 17в. Мъглижкият манастир е възстановен, но по време на кърджалийските набези е в края на 18в. отново е разрушен. През 1824 г. Захарий Княжевски дарил на манастира 40 сандъка с руски книги и така се положило началото на манастирската библиотека. В обителта е имало последователно - мъжко, девическо и неделно училище, което през 1870г. прераства в прогимназия. През 30-те години на 19 в. започва обновлението на манастирските сгради и тогава е била построена и новата съборна църква. През 1835г. тук е бил заточен игуменът на Плаковския манастир - йеромонах Сергий - заради участието си във Велчовата завера. От 1866 до 1870 г. в Мъглижкия манастир е пребивавал поп Харитон, а няколко пъти тук е бил и Васил Левски. По време на Руско- турската война (1877-1878 г.) турците разграбили и опожарили манастира. Тогава изгоряла манастирската библиотека, като оцелели само църквата и част от жилищните сгради. За последно манастира е преустройван през 1950 г. и от тогава датират стенописите в църквата, изпълнени от съвременни художници с маслени бои.

От 1922 г. Мъглижкия манастир е девически и понастоящем се обитава от няколко монахини. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два параклиси посветени на "Св. св. Петър и Павел" и "Св. архангел Михаил". Църквата е построена през 1834 г. и в архитектурно отношение е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда с открит притвор.

Местоположение

Мъглижкият манастир “Св. Никола” се намира на 2 км северно от гр. Мъглиж в склоновете на Стара планина. Отстои на 33 км от гр. Стара Загора и на около 13 км източно от гр. Казанлък.

От гр. Мъглиж води добър асфалтов път.

Настаняване

Възможно е за ограничен брой посетители при скромни условия – без баня и тоалетна. Затова е желателно да се обадите предварително на тел. 04321/2226 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com