Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква "Света Тройца" град Стара Загора

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Храм „Света Троица” в град  Стара Загора

Храмът “Света Троица” в град Стара Загора е построен през 1863 година. Там по време на Руско-турската война от 1877-78 г., са избити около 2500 старозагорци, които са намерили убежище в църквата и двора й. Тези събития са станали при отстъпването на руската армия от Стара Загора към Шипка, на 19-20 юли 1877г. тогава става опожаряването на града от Сюлеймановата армия. Турските войски са били разположени на височините на парк Аязмото и от там подложили църквата на артелерийски обстрел. При тази атака от храма остават само стените й, а купола е изцяло разрушен. Отец Иван разказа още за тогавашния свещеник Георги Клисаров, който решил да направи костница за загиналите в храма българи, в близост до църквата. По-късно са преместени в мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. За да се помнят тези събития старозагорци зазидват три от гюлетата на западната фасада.

Църквата започва да се възстановява скоро след като била разрушена с помощта на родолюбиви грждани. Куполът е изографисан през 1888 г. от турски художник иконописец, по думите на отец Иван. През 1946 г. и стените й. От старите икони и стенописи не е запазена нито една.

Кондиката на храма е възстановена от Недю Александров Недев.
“Света Троица” е известна още и с чудотворната си икона “Света Богородица Троеручица”. В кондиката е проследен пътя по който тя пристига в Стара Загора. Историята е свързана с името на свещеник Захарий Костадинов, който обслужвал енорията в село Раднево, Старозагорско. Когато вярващите прибягвали до него за помощ, той се молел на Божията Майка да им помогне. Местните хора били свидетели на многобройни случаи, когато вярващите разрешавали своите проблеми. Така с времето търсенето на Божията подкрепа чрез свещеника започнали да търсят не само от енорията му, но и от близки и далечни селища. Виждайки, че молитвите му към Богородица спасяват от много злини, отец Захарий заедно с манастирското братство от град Калофер закупува от Русия иконата Св. Богородица Троеручица. По това време предстоятел на храма е свещеноиконом Дионисий Стоянов. Той с радост приема предложението и след благословията на тогавашният старозагорски митрополит Климент, иконата е пренесена и поставена в църквата с голяма тържественост. Датата е 24 юни 1956 г. От тогава до април 2003  г. иконата стои за поклонение до средната северна колона на храма. През 2003 г. е изработен нов резбован проскинетарий от майстор резбар от с. Енина и иконата е поставена до североизточната колона. Чудесата на иконата не са спрели и до ден днешен. Много са разказите за изцление на заболели и възврърнали вярата си хора и в настоящият момент.

Храмов празник – Света Троица /подвижен/
Адрес: ул. “Св. Отец Паисий” 161
Тел.:   042 630 438        
Работно време: 7:00 - 18:30 ч.
                        7:00 - 18:00 ч. през зимата

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com