Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност с.Месек-Средновековна крепост "Неузетикон"

 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Крепостта Неузетикон – Село Мезек

Близо до с. Мезек е една от забележителностите в Свиленградско. Тя е разположена от западната страна на Тунджанското поречие. Това е крепостта „Неузетикон”. Позната е на много хора като най-добре запазената средновековна крепост в Родопите. Води съществуването си от ХІ-ти век. В миналото нейните девет бойни кули са имали за цел да охраняват подстъпите към Константинопол – кога успешно, кога не. Кастелът доживява Втората световна война, когато се превръща в част от германски отбранителен лагер и в него се построяват бункери. Днес няма човек, който да не се заплени от югозападната кула на крепостта.

Стените ограждат площ от приблизително 7 дка и са запазени на височина до 8 метра заедно с бойната платформа. Все още са запазени пет кръгли многоетажни кули. Има и тероия, че това е крепостта Версиникия, известна в българската история с голямото сражение между българи и византийци през 813 г., когато войните на Хан Крум успели да обърнат в бяг неприятеля.

До началото на миналия век крепостта е била увенчана със зъбери и платформи, които са разрушени от турските власти с цел набавяне на строителен материал за новостроящата се казарма в Свиленград . И в по-нови времена този процес продължава. Каменните дувари на половината село са издигнати от същия дялан камък, като този от крепостта. И тя постепенно се смалява. Може би затова човек не трябва да пропуска да я види в този й вид.

Село Мезек се намира на около 10 км от общинския център Свиленград.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com