Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Ески джамия град Стара загора

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

Ески джамия – Стара загора

 

 Единствена сграда оцеляла след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война е Ески джамия.

Джамията се намира в центъра на Стара Загора. Интересно е да се знае, че след Освобождението чешкият архитект Любор Байер е бил натоварен да изработи нов градоустройствен план на Стара Загора. Тогава той използвал Ески джамия като опорна точка, за да изгради улиците спрямо нея. Стара Загора и днес се гордее с правите си улици, които са един от символите на града.

Самата джамия също има много интересна история.Според един оцелял надпис строежът е бил завършен преди 1409 г. Джамията има квадратен молитвен салон. Той представлява едно голямо помещение и преддверие, през което се влиза от север. Срещу входа, на южната страна се намира нишата на михраба, която има много богата украса.

Интересни са откритията, които археолози правят при разкопки в молитвения салон през 2001 г. Разкрити са основите на еднокорабна, едноабсидна християнска църква от втората половина на XI и началото на XII век. А под нея възкръсват останките на тракийски некропол. Според специалистите, християнската църква вече не е съществувала по време на изграждането на джамията, но планът на джамията следва нейните основи.

Ески джамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Днес можете да разгледате само екстериора на джамията, тъй като тя не е действаща от години и в момента тече реставрация. След приключване на реставрацията има проект там да се уреди музей на религиите, като по този начин да се съхрани част от националното ни културно наследство.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com