Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Архитектурно-музеен резерват "Арбанаси"
 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Арбанаси област Велико Търново

Арбанаси е създадено в края на 15 век от християни, идващи от югозападните краища на Балканите - българи, гърци, албанци. Няколко десетилетия е владение на различни османски сановници, а в средата на 16 век става собственост на Велкия везир на Османската империя Рустем паша. Жителите му получават данъчни облекчения и други привилегии срещу задължението да охраняват близкия проход. Така селището бързо се разраства и просперира, привличайки заселници от близките околности.
Заможните жители на Арбанаси търгуват из всички краища на Турската империя и в страните от Централна Европа. Поддържат тесни връзки с Италия, Австро-Унгария, Русия, Влашко, Индия и извършват големи финансови операции между европейските градове и Цариград. В селото се развиват златарството, медникарството, ковачеството, отглежда се копринена буба.

Разнородният характер на населението, мащабните му контакти с много страни и икономическата му мощ са главното условие в Арбанаси да се създаде твърде оригинална култура, уникална за българските условия. Неповторими са архитектурните и художествено-религиозните паметници от 17-18 век, запазени и до днес - къщи, улици, чешми, църкви и манастири, стенописи, иконостаси и икони.

Констанцалиевата къща е строена през 17 век. Приземният й етаж е изграден изцяло от камък.Главният вход е защитен със здрава обкована врата и специално създаден за охрана отвор с издадена навън решетка. Обзавеждането на просторните помещения придава на голямата къща-крепост уютност и интимност, подсилени от богатата украса, изработена от майстори с висока култура и според изискванията на стопани с добър вкус и финансови възможности.

Друг интересен архитектурен паметник е Хаджиилиевата къща, строена към края на 17 век - също двуетажна и добре защитена.Великолепен параден вход и широко стълбище водят към втория етаж, където са гостните и спалните. Таваните са покрити с орнаменти от бяла глина, а горната част на стените - с фризове от стилизирани цветя. Рамките на вратите, капаците на прозорците и долапите са резбовани.

Най-стара от Арбанашките църкви е "Рождество Христово". Стенописването на притвора е завършено през 1638 година. Иконостасът е едно от най-старите произведения на дърворезбата по българските земи. По-голямата част от изображенията в галерията са от 1649 година. Стенописите в наоса са завършени през 1681 година и представляват Празниците, Страданията и Чудесата Христови.

Църквата "Св.Архангел Михаил и Гавраил" се състои от олтар, наос, притвор и параклис "Св.Параскева" и галерия. Наосът на храма е построен и зографисан през 17 век. В работата на зографите се долавя западноевропейско влияние. Стенописите са завършени през 1760 година и в тях се усеща характерният за епохата преход от старите иконографски схеми и похвати към активното художествено осмисляне, потърсено чрез нови изразни средства.

Разцветът на Арбанаси продължава до края на 18 век, когато е опустошено и разорено от кърджалийски банди, а населението му се изселва.

Днес селото живее нов живот като архитектурно-художествен резерват. Уникалните му природни и културноисторически дадености и непосредствената му близост до Велико Търново/4 км/ го правят привлекателно място за посещения. Старинната атмосфера е елегантно съчетана с модерно туристическо обслужване.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com