Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Исторически музей Велинград

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ВЕЛИНГРАД

 

Началото на музейното дело в Чепинския край е поставено през 1909 г. от учителя и общественика Христо Масларов. По негова инициатива към читалището в Каменица е създаден Археологически музей, утвърден от Министерство на просвещението. През следващите десетилетия, както в цялата страна, се създават училищни и читалищни музейни сбирки. На тази основа през 1952 г. е основан Исторически музей – Велинград. Централен обект за посещение е родната къща на Вела Пеева и музеят почти половин век носи нейното име. Така той влиза в 100-те национални туристически обекти и в каталога “Музеите на света”.

Музеят предлага три постоянни експозиции - мемориална изложба “Вела Пеева”, етнографска изложба “Планината гостоприемен дом”, изложба “Великденски писани яйца”. В залите на музея често се експонират временни изложби, гостуващи от музеите от страната и чужбина.

И днес посетителите могат да се запознаят в мемориалната част на музея с живота на Вела Пеева, загинала през 1944 г. като участник в Съпротивата. Четири години по-късно – през 1948 г., новосъздадения град е кръстен с нейното име – Велинград. Музейната експозиция, посветена на героизма на 22 годишната девойка, ни разкрива не само моменти от нейния живот, но и събитията в годините преди и по време на Втората световна война. София, Пазарджик, Западните Родопи са местата, където съдбата й се вплита в бурните събития, определили историческия път на България.

Спецификата на северозападния дял от Родопите е представена в Етнографската експозиция “Планината гостоприемен дом”. Наред с разнообразни костюми на различните етнически и конфесионални групи, населяващи Чепинския край – българи християни и мюсюлмани, армъни, са представени богатствата на планината – гората, земята, водата. Многобройните минерални извори са привличали хората от векове със своите лековити свойства. Чрез каменни надписи и снимков материал са представени най-старите действащи бани в България, построени през 1750 – 1751 г. Дърводобивът също има своята вековна традиция, която е намерила полагащо място в експозицията с експонати и макети на старите водни съоръжения – чаркове и тепавици. Най-интересни са хората, населяващи този кът на Родопите и сътворили прекрасните образци на традиционната култура – писаните с восък и писалка великденски яйца, шарените чорапи и тъкани.

На характерната за Чепинския край традиция за изписване с писалка и восък на великденски яйца е посветена самостоятелна зала в музея. Представена е най-голямата в страната колекция от великденски писани яйца. Могат да се видят образци от Чепинския край и Велинград, от други райони от България, както и от Централна и Източна Европа. Представена е и популярната образователна програма на музея, с която вече десетилие възраждаме традицията на писаните яйца.

В най-скоро време посетителите на музея ще могат да се запознаят с живота и творчеството на един световно известен велинградчанин – великият бас Николай Гяуров. След смъртта му през 2004 г. неговият син Владимир и Румяна Гяурови дариха на Историческия музей вещи, снимки и документи принадлежали на именития оперен певец. С тях се постави основата на самостоятелна колекция и бъдеща експозиция. В нея ще бъдат представени оригинални костюми от оперни постановки в “Ла Скала”, Милано, матрица на монета сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения и снимки от живота му.

            И след 100 години натрупан опит, Исторически музей – Велинград има амбицията по един модерен и атрактивен начин да запознава своите посетители с богатото културно-историческо наследство на Чепинския край.

 

ул. "Владо Черноземски"4

тел.0359/525 91

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com