Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ямбол, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Римска крепост Кастра Мартис гр.Кула обл.Видин

 
 
 град
 
 
 
 

България-Крепост Кастра Мартис

Крепостта Кастра Мартис се намира в центъра на настоящия град Кула. При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта по склона на река Войнишка е съществувало малко трако-римско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта датира приблизително от края III в. и е играла важна роля в отбраната на тези земи през IV- VI в.

Археологическите проучвания са показали, че крепостта се състои от две части- малко квадратно укрепление- квадрибургий и кастел, разположен южно на него. Двете части не са замислени и осъществени едновременно. Първоначално е бил издигнат квадрибургият- към края на III, началото на IV в. Този тип укрепления в граничните райони на римската империя се свързват с укрепителната дейност на император Диоклециан. Квадрибургият е квадратно укрепление с размери 40 x 40 м., в ъглите му се издигат мощни кръгли кули с диаметър 12,5 м. В него е било седалището на коменданта на крепостта.

Крепостта се състои от две части - квадрибургий и кастел. Първоначално е бил издигнат квадрибургият - към края на III - началото на IV в. Представлява квадратно укрепление с размери 40 на 40 м. В ъглите му се издигат мощни кръгли кули с диаметър 12,5 м. В него е било седалището на коменданта на крепостта. Кастелът има форма на неправилен четириъгълник, отбраняван от 7 многоъгълни кули. Заема площ от 15,5 дка. По средата на централната сграда на укреплението има вътрешен двор с кладенец, покрит с големи квадратни тухли. Около двора са разположени двуетажни помещения. Северно от двора има обширното помещение, което е изпълнявало по-особени функции. Там вероятно се е събирал командният състав и са съхранявали бойните знамена и отличия на войсковата част, лагерувала в крепостта.

Източно и западно от централната сграда се издигат по 5 масивни зидани пилони, които са носели конструкцията на двуетажни помещения към крепостните стени, използувани в долния етаж за складове, а в горния за казармени помещения. Кулите са били на три етажа, свързани с вътрешни дървени стълби. Покрити са били с керемиди. За отбраната им били използувани засводените прозорци.

Квадрибургият е по-добре запазен и цялостно разкрит. Крепостните му стени, изградени от каменни и триредови тухлени пояси, имат дебелина 2, 20 м. Запазени са средно на височина 2 м над подовете, а югоизточната кула се издига на 16, 30 м. Достъпен е бил само от юг, където е разположена портата му, затваряна с двукрила врата. По- късно, вероятно в края на IV в., охраната на портата е била подсилена с изграждането на още една по- тясна стена, отстояща на 3, 30 м от първата. Северозападно от нея са открити основи на римска баня.

Съдбата на крепостта отразява разпадането на робовладелческото общество и загиването на Римската Империя. Тя претърпяла разрушение при готските нашествия в края на IV в., но най-много пострадала от хунските набези през първата половина на V в., Кастра Мартис загинала при аварските нашествия от 586-587 г. След прекъсване на живота тук, в продължение на столетия, укреплението било частично възстановено и използувано отново през XIII-XIV в. при отбраната на видинското феодално царство.

Богатият битов материал и разнообразието на оръдията на труда, открити при разкопките на укреплението, показва, че обитателите на крепостта са имали помощно стопанство в района. В съседство с развалините в малка сграда е уредена музейна сбирка с експонати, открити при разкопките, които разкриват материалната култура на обитателите.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com