Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Хълмът "Света гора" град Велико Търново.България

 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Хълмът Света гора край град Велико Търново

 Хълмът Света гора представлява четиристенна пирамида срещу центъра на града и свършва с едно от най-живописните места на Велико Търново - парк "Асеновци". Вторият ръб на хълма е срещу гората, третият - срещу с. Малък чифлик, а четвъртият - срещу моста в кв. Света гора. От течащите води на хълма Света гора, които описал Григорий Цамблак, днес не са останали никакви извори. През първите десетилетая на XX в. само един поток (т. нар. Тъмен поток) се спускал и вливал в Янтра до гара Велико Търново. Най-долната част на равнината около потока се наричала Белянка, защото през XIX в. жените идвали тук да белят платна.

 Там са били изградени много църкви и манастири, най-големият от които се е наричал "Св. Богородица Одигитрия", но е бил разрушен по време на турското робство и така и не е бил възстановен. Днес точно там се намира университетът. В книжовните школи, помещаващи се на хълма, са написани много от известните ръкописи на Търновската книжовна школа.

 Днес хълмът привлича поглед с красивата си зеленина и със сградата на университета. От югозападна страна на хълма се намира пътят София-Варна и от там много лесно можете да се изкачите до върха му. В миналото тук е имало доста течащи води, но сега всичко е пресъхнало, затова пък зеленината е необезпокоявана и запазена. Горе е приятно и прохладно, има много дървета, поляна и място за почивка. Всичко това е парк "Света гора", който в момента е най-големият парк на Велико Търново, за съжаление отдалечен от центъра му. Идвайки от магистралата, минавате покрай комплекс Света гора, където през лятото има открит басейн, който е много посещаван. Горе се намира и паметник – пирамида, който указва мястото, където се е водил бой за освобождение на града.

 На хълма можете да се изкачите и пеша. Тръгвайки от паметника Асеневци към университета ще забележите редица стъпала, скрити сред растителност и качвайки се по тях се озовавате високо над града. Стъпалата не са много, но състоянието им не е много добро. Хората ги използват, но повече предпочитат да се изкачат с кола. Можете да използвате и пътя, който тръгва от университета. Тъй като учебното заведение е на върха, пътят от там е по-кратък, но трябва да знаете от къде да минете.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com