Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Хасково, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Паметник на Гоце Делчев град Гоце Делчев

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-ПАМЕТНИК НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ в град Гоце Делчев

 

Една от забележителностите на града е паметника, издигнат в чест на Гоце Делчев. Разположен е в центъра на града, близо до църквата “Успение Богородично”.
Гоце Делчев е безспорен вожд на македоно-одринското национално-освободително движение. Неговите подвизи и апостолската му дейност, населението е възпяло в много народни песни.
Гоце Делчев е роден в Кукуш на 23 януари 1872 г. Завършва образованието си в Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен от него и през 1894 г. става учител в Щип. По същото време в този град учителствал и Даме Груев, основател и фактически ръководител на ВМРО. Двамата установяват тесни приятелски отношения, в резултат на което Делчев влиза в редовете на вътрешната революционна организация. Гоце Делчев стига до идеята, че освобождението на Македония и Одринско е възможно само чрез общо въоръжено въстание. За подготовката му, по примера на В. Левски, е необходима гъста мрежа от революционни комитети във всички краища на двете области. Заедно с други ръководни дейци на организацията той започва изграждането й. Още в началото на тази си дейност се налага като лидер на организацията.
През 1895 г. е назначен за учител в Банско. Скоро след това се отказва от преподаването и изцяло се посвещава на революционна дейност. През 1896 г. Делчев участва в работата на Солунския конгрес на ВМРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на организацията. След конгреса Гоце Делчев е избран за задграничен представител, подвижен член на ЦК на ВМОРО и организатор на революционното движение.
Той полага огромни усилия за изграждане на революционните комитети, както и за тяхното снабдяване с оръжие.
Гоце Делчев загива трагично на 4 май 1903 г.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com